Μείωνεται η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από την ΕΚΤ κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Μείωνεται η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από την ΕΚΤ κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Στην αγορά ομολόγου ύψους 1,98 δισ. ευρώ από την Τρ. Κύπρου προχωρά η κυπριακή κυβέρνηση.

Κρατικό ομόλογο ύψους 1,98 δισ. ευρώ πρόκειται να αποκτήσει η κυβέρνηση της Κύπρου από την Τράπεζα Κύπρου, καταβάλοντας το ποσό των 950 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας έτσι τη μείωση της εξάρτησής της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, το κυπριακό κρατικό ομόλογο το οποίο θα αποπληρωθεί, είχε εκδοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της πρώην Λαϊκής και μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου τον Μάρτιο του 2013, μετά την απόκτηση συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της πρώην Λαϊκής, βάσει των σχετικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, υπό την ιδιότητά της ως Αρχής Εξυγίανσης. Το ομόλογο αποτελούσε εξασφάλιση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η αποπληρωμή του θα επιτρέψει στην Τράπεζα να μειώσει τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ περίπου κατά 550 εκατ. ευρώ και να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο ποσό για μείωση του δανεισμού από τον ELA περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Όπως επίσης επισημαίνεται, το ομόλογο είχε μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου σε εύλογη αξία κατά την ημερομηνία απόκτησής του και θα εξαργυρωθεί στην ονομαστική του αξία. Η αποπληρωμή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης έκδοσης ομολόγου της κυβέρνησης ύψους 750 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,75% και λήξη το 2019, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να αντικαταστήσει υφιστάμενο χρέος με χρέος χαμηλότερου κόστους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Κέρδη 31 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου

«Κάκιστοι χειρισμοί» οδήγησαν στην «οικονομική καταστροφή» της Κύπρου