«Μυθεύματα και ανακρίβειες στο δημοσίευμα της Die Zeit»

«Μυθεύματα και ανακρίβειες στο δημοσίευμα της Die Zeit»

Διαψεύδει η πλευρά Βενιζέλου όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα για τη συνάντηση με Άσμουσεν.

Άμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το δημοσίευμα της γερμανικής Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Γκέρκ Άσμουσεν να «αλλαχθούν» τα στοιχεία για το έλλειμμα. Όπως αναφέρουν κύκλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για μυθεύματα και απόλυτες ανακρίβειες .

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Die Zeit”, δήλωσε τα εξής : «Το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit που αναφέρεται – στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιερώματος στο πρόσωπο του κ. J. Asmussen – στο δήθεν περιεχόμενο της συνομιλίας μας, κατά την πρόσφατη (22.8.2013) συνάντησή μας, στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, είναι απολύτως ανακριβές. Αναμένω την επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος από πλευράς του ιδίου του κ. Asmussen και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω».

Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI και η ΕΚΤ δηλώνει ότι το δημοσίευμα είναι «ανακριβές».

Το δημοσίευμα το οποίο υπογράφουν οι Μαρκ Σίριτς και Γιάνα Σιμόν είναι ένα πορτρέτο του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο εστιάζει στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και περιγράφει το 24ωρό του στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το κείμενο, ωστόσο, καταλήγει με την επίσκεψή του στο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, την οποία οι συντάκτες της γερμανικής εφημερίδας περιγράφουν ως εξής «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο Άσμουσεν συνάντησε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Συνομίλησαν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά ο Asmussen σχεδόν έπεσε από την καρέκλα του, επειδή ζαλίστηκε: άκουσε τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να τον ρωτά εάν μπορεί να αλλάξει τους αριθμούς, ώστε η διαφορά με τους στόχους να είναι μικρότερη ή να μηδενιστεί. “Reorganise the figures”, είπε. Για τον Asmussen, αυτά τα λόγια είναι χαρακτηριστικό της ‘παλιάς Ελλάδας’. Ξεπερασμένες, μη αποδοτικές αντιλήψεις, οι οποίες δεν βρίσκουν πια κατανόηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Die Zeit: Γιατί ο Άσμουσεν έφυγε τρέχοντας από το γραφείο του Βενιζέλου