Μητσοτάκης: Αυτός ο ετερόκλητος κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει ημερομηνία λήξης

Μητσοτάκης: Αυτός ο ετερόκλητος κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει ημερομηνία λήξης
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο της ταυτότητας φύλου εξαπέλυσε στη βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για ανευθυνότητα απέναντι στους νέους ανθρώπους, που θέλουν να προβούν σε αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό, και του καταλόγισε ότι εργαλειοποιεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στον Πάνο Καμμένο.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε να είναι πιο ψύχραιμος για να μην δείχνει τόσο πάθος για ζητήματα τα οποία του δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα διότι -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- «κι αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο το εργαλειοποιείτε για να συσπειρώσετε την δική σας κοινοβουλευτική ομάδα». Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι απουσιάζει από τη Βουλή όταν μιλά, κάτι που δεν συμβαίνει με εκείνον, καθώς προηγουμένως ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας να τον ακούσει. «Μια και μιλάτε για απόντες, κύριε Τσίπρα, αναρωτιέμαι που είναι ο κ. Καμμένος;» είπε ο κ. Μητοστάκης και σχολίασε: «Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών. Αυτός ο οποίος πήγαινε στον Αρχιεπίσκοπο και του έλεγε ότι θα ρίξω την κυβέρνηση αν χρειάζεται, βάζει την ουρά στα σκέλια και φυσικά ο ίδιος για να κρατήσει την καρέκλα αυτή που του υποσχεθήκατε ψηφίζει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που πιστεύει. Αυτή είναι η υποκρισία αυτού του ετερόκλητου σχηματισμού που δυστυχώς μας κυβερνάει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλόγισε με τη σειρά του στον πρωθυπουργό ότι ευτελίζει μια ανθρώπινη ιστορία που χρησιμοποίησε ο ίδιος στην ομιλία του για να καταδείξει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που χρήζουν ιατρικής γνωμάτευσης. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα που ο πρωθυπουργός του ζήτησε να ανακάλεσει: «Είναι θλιβερό μια δραματική ιστορία την οποία μου ανέφερε ένας άνθρωπος που με μεγάλη ευθύνη και επαγγελματισμό ασχολείται με τους διεμφυλικούς ανθρώπους 40 χρόνια, να την ευτελίζετε με αυτόν τον τρόπο. Εγώ τη χρησιμοποίησα για να δείξω ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να πιστεύουν ότι θέλουν να αλλάξουν φύλο για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το πραγματικό περιεχόμενο που ίδιοι βιώνουν, τη συναίσθηση του φύλου τους, και ότι για αυτές τις περιπτώσεις πρέπει μια υπεύθυνη Πολιτεία να επιβάλλει να υπάρχει ένα φίλτρο ασφαλείας και μία διάγνωση».

«Μια διάγνωση, τίποτα άλλο. Είναι κακό αυτό. Λέμε να πάει στο πιστοποιημένο κέντρο, να πάει στο Αιγινήτειο να τον διαβεβαιώσει, αν μη τι άλλο, για τις ευθύνες που αναλαμβάνει. Είναι ζήτημα στοιχειώδους ευαισθησίας απέναντι στους ανθρώπους, διότι ξέρουμε όλοι καλά ότι η δύσκολη απόφαση δεν είναι να αλλάξει ταυτότητα είναι να πάρει την απόφαση ένα αγόρι να βγει ντυμένο κορίτσι από το σπίτι. Και γι αυτό χρειάζεται βαριά ψυχολογική υποστήριξη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον κάλεσε «…μη μου μιλάτε εμένα για επιχειρηματολογίες περί ψυχιατρικοποίησης του προβλήματος. Το ζήτημα έχει και ιατρική διάσταση και εθελοτυφλείτε αν δεν το βλέπετε και είστε ανεύθυνος απέναντι στα νέα παιδιά. Λοιπόν, μην κουνάτε το δάχτυλο για ένα θέμα που γνωρίζω καλά, διότι ασχολήθηκα προσωπικά και μίλησα με την Κοινότητα (των ΛΟΑΤΚΙ) και αναγνωρίζω το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και ότι οι παρωχημένες λογικές ανήκουν στο παρελθόν. Λέω όμως ότι χρειάζεται δικλείδα ασφαλείας, την οποία τη δέχεστε για τους 15χρονους, τους 16χρονους και τους 17χρονους, γιατί δεν την δέχεστε για τον 18χρονο; Και ρωτώ γιατί; Λέτε πως είναι ενήλικος; Άρα αναγνωρίζετε ότι η διαδικασία αυτή ενέχει στοιχεία ψυχιατρικής διάγνωσης, σας λέμε να το κάνετε και για τον 18χρονο».

Ο κ. Μητσοτιάκης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό αν θέλει πραγματικά να υπάρξει συμφωνία να δεχθεί την πρόταση νόμου της ΝΔ, καθώς επιπλέον «θα διευκολύνει έτσι κάποιους συνοφρυωμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ».

«Ας είμαστε σοβαροί κι ας κοιτάξουμε ένα πραγματικό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Είμαστε ξεκάθαροι και το λέμε και στην Κοινότητα. Δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο κ. τον Κοντονή, δεν είναι μόνο ζήτημα ατομικών δικαιωμάτων. Εθελοτυφλείτε όταν λέτε ότι δεν είναι ταυτόχρονα και ιατρικό ζήτημα. Αυτή είναι η άποψή μας, την καταθέτουμε με παρρησία, σας ζητούμε να την ψηφίσετε -κι αν όχι θα την ψηφίσουμε εμείς όταν γίνουμε κυβέρνηση», τόνισε έληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Όταν ο πρωθυπουργός καταλόγισε στην ΝΔ ότι κατηγορούν τον κυβερνητικό εταίρο για ακροδεξιό, ενώ με τον Πάνο Καμμένο στην κυβέρνηση ψηφίστηκαν νομοσχέδια όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταπάντησε: «Ο κ. Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός. Τυχοδιώκτης είναι. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό».

«Ας με διορθώσουν οι πρακτικογράφοι δεν θυμάμαι τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο να είχαν ψηφίσει το Σύμφωνο συμβίωσης. Γιατί είπατε ότι με τον κ. Καμένο στην κυβέρνηση ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης, που ο κ. Καμμένος δεν το ψήφισε και το ψήφισα εγώ κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η υποκρισία που σας διακρίνει. Το ψήφισα εγώ και άλλοι 17 βουλευτές μας, πράγματι, γιατί δεν θέσαμε κομματική πειθαρχεία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της ΝΔ, υπογράμμισε πως «αυτός ο ετερόκλητος κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει ημερομηνία λήξης», προσθέτοντας πως ο κ. Καμμένος, προφανώς θα καταδικαστεί στην πολιτική αφάνεια, διότι ουδείς -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- μπορεί να αντιληφθεί τις απανωτές του πιρουέτες. «Δεν έχουν καμία άλλη ερμηνεία παρά μόνο την ανάγκη να κρατηθεί στην καρέκλα, Επομένως ο κ. Καμμένος στην Βουλή δεν τον βλέπω να μπαίνει εκτός και αν του προσφέρετε διέξοδο και του δώσετε μια θέση στο δικό σας ψηφοδέλτιο Επικρατείας». κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.