Μνημόνιο τέλος για την Ιρλανδία

Μνημόνιο τέλος για την Ιρλανδία

«Καμία επιστροφή» μετά τις 15 Δεκεμβρίου, όταν η Ιρλανδία θα βγει από το πακέτο διάσωσης Ε.Ε.-ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι.

«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στη διαδικασία της εξόδου από το πακέτο διάσωσης Ε.Ε.-ΔΝΤ που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντα Κένι, κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος του.

Ο Iρλανδός πρωθυπουργός πάντως προειδοποίησε ότι η χώρα του έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει έως ότου ανακάμψει οριστικά, ωστόσο επιβεβαίωσε με την ανακοίνωσή του τις θετικές προβλέψεις που έκανε μέχρι τώρα το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Eurogroup.

Πριν από ένα μήνα περίπου, ο πρόεδρος του Eurogroup,  Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε δηλώσει πως το Δουβλίνο θα λάβει στήριξη από την ευρωζώνη για να βγει ομαλά στο τέλος της φετινής χρονιάς από το πρόγραμμα διάσωσής του.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, η Ιρλανδία προβλέπει ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για το 2013 στο 7,3%, κάτω από το όριο του 7,5% που έχει οριστεί βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναμένεται να πετύχει τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2013 και υπουργοί έχουν δηλώσει ότι είναι κοντά σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από τον στόχο του 5,1%.

Διαβάστε ακόμη: Την έξοδο από το μνημόνιο βλέπει η Ιρλανδία