Νίκος Παππάς: O «Χαιλάντερ» του Αλέξη Τσίπρα

Νίκος Παππάς: O «Χαιλάντερ» του Αλέξη Τσίπρα

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που ανέλαβε υπουργός Επικρατείας - Οι υπουργοί - "κλειδιά" της νέας κυβέρνησης. 

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα αναλάβει το δύσκολο έργο να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Εκτός από το ρόλο των κ.κ Δραγασάκη και Βαρουφάκη που θα έχουν τη μεγάλη ευθύνη για τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, τρία ακόμα πρόσωπα ξεχωρίζουν για τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση.

Νίκος Παππάς: Νέος υπουργός Επικρατείας
Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού είναι γιος του Στέλιου Παππά, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού.

Τον Φεβρουάριο του 2008 ο κ. Παππάς βρισκόταν στη Γλασκόβη της Σκοτίας, οπού και εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ, χωρίς η επιστροφή στην Ελλάδα να βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά του.

Ζούσε ήδη στη Γλασκόβη και στο Εδιμβούργο επί 11 χρόνια και μάλλον είχε επιλέξει να συνεχίσει να εργάζεται στη Σκοτία. Όλα όμως άλλαξαν όταν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον παλιό του φίλο και σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχαν γνωριστεί το 1995 στη Σπουδάζουσα.

«Κατεβαίνω για πρόεδρος του Συνασπισμού. Σε θέλω για διευθυντή του γραφείου μου. Πρέπει να γυρίσεις πίσω», του είχε πει ο κ. Τσίπρας.

Μετά από λίγες ημέρες απαντούσε στον κ. Τσίπρα ότι επιστρέφει στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η απόφαση να παρατήσει την πανεπιστημιακή καριέρα στη Σκοτία, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει από την αρχή ήταν δύσκολη.

Αποτελεί το «δεξί χέρι» του Αλέξη Τσίπρα και ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Κουμουνδούρου, τονίζουν ότι είναι αυτός που αναλαμβάνει τις δύσκολες και εμπιστευτικές αποστολές.

Ανήκει στα στελέχη με ευρωπαϊκή αντίληψη υπερθεματίζοντας στις κλειστές κομματικές συσκέψεις για την παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο.

Είναι φανατικός ευρωπαιστής και επιμένει στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Γιώργος Σταθάκης : Aναλαμβάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης Ναυτιλίας και Τουρισμού
Ο Γιώργος Σταθάκης έχει μακρά διαδρομή στην Αριστερά. Είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Νιούκαστλ. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Επίσης έχει γράψει 14 βιβλία.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τον καιρό της αντιπολίτευσης, υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης. Παλιό στέλεχος της Αριστεράς, προερχόμενο από το ΚΚΕ Εσωτερικού, έχει περάσει από συμβουλευτικές θέσεις στην ΕΤΒΑ, τον ΕΟΤ και το υπουργείο Οικονομίας.

Νίκος Κοτζιάς: Αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών
Ο Νίκος Κοτζιάς εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου. Σήμερα είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ).

Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας, Senior Associated Member στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής-εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε και διηύθυνε σειρά ομάδων έρευνας, προγραμματισμού και σχεδιασμού.

Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών Διαλεκτική και Επιστημονική Σκέψη. Σήμερα διευθύνει τη σειρά «Αναστοχασμός» στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα τη σειρά «Λόγος» στις Εκδόσεις Λιβάνη.

Έχει αρθρογραφήσει στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αξία και την Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία. Έχει συγγράψει 24 επιστημονικά βιβλία που έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και μία συλλογή ποιημάτων.