Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter: Ετοιμάσου Ρωσία, «έξυπνοι» πύραυλοι θα αρχίσουν να έρχονται!

Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter: Ετοιμάσου Ρωσία, «έξυπνοι» πύραυλοι θα αρχίσουν να έρχονται!
epa06487029 US President Donald J. Trump looks on after finishing the State of the Union address in the chamber of the US House of Representatives in Washington, DC, USA, 30 January 2018. This is the first State of the Union address given by US President Donald J. Trump and his second joint-session address to Congress. EPA/WIN MCNAMEE / POOL

Ακόμη μια απίστευτη ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στα social media για τη Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter για την κρίση στη Συρία: «Ετοιμάσου Ρωσία», πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται». Η Ρωσία δεν πρέπει να «είναι εταίρος με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!».

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

«Η Ρωσία δηλώνει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα εκτοξευθεί εναντίον της Συρίας. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα (αρχίσουν να) έρχονται, ωραία και νέοι και ‘έξυπνοι’! Δεν πρέπει να είσαι εταίρος με ένα Κτήνος που Σκοτώνει τον λαό του με Αέριο και το απολαμβάνει!» αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η ανάρτηση αυτή έρχεται ως απάντηση σε δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στον Λίβανο ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να καταρρίψει οποιονδήποτε πύραυλο εκτοξεύσουν οι Αμερικανοί στη Συρία αλλά και να βομβαρδίσει τις βάσεις απ’ όπου θα εκτοξευθεί αυτός ο πύραυλος.

Στη συνέχεια, και μετά τις διεθνείς αντιδράσεις στο πρώτο του Tweet, ο πρόεδρος των ΗΠΑπροσφέρθηκε να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος» λιγότερο από μία ώρα αφότου προειδοποίησε τη Μόσχα ότι επίκεινται πυραυλικά πλήγματα στη Συρία.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Άμεση ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που μέσω της εκπροσώπου του, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε πως οι “έξυπνοι” πύραυλοι, στους οποίους αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

«Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα “έξυπνοι” πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook. Η εκπρόσωπος τόνισε πως «οι “έξυπνοι” πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια».

Αργότερα η Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στα σχόλια του Αμερικανού προέδρου σχετικά με το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει με την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες«Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων», είπε η Ζαχάροβα.

Ο Αλεξάντερ Ζασίπκιν σε τηλεοπτική δήλωσή του αναφέρθηκε σε σχετικό μήνυμα του προέδρου Πούτιν και του επικεφαλής του ρωσικού στρατού. «Αν υπάρξει επίθεση από τους Αμερικανούς τότε… οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και θα χτυπήσουμε ακόμα και τις πηγές από τις οποίες εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι» σημείωσε.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν «κατασκευές και ψέματα» ως δικαιολογία για να στοχεύσουν το έδαφος της Συρίας, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.  «Δεν έχουμε εκπλαγεί από αυτή την αστόχαστη κλιμάκωση από ένα καθεστώς όπως το καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο χρηματοδότησε και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία στη Συρία», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο επίσημη πηγή του υπουργείου.

Μεντβέντεφ: Ευρώπη και ΗΠΑ παρουσιάζουν τη Ρωσία ως εχθρό
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με την κοινή λογική, επιμένουν να παρουσιάζουν την Ρωσία ως εχθρό, προσπαθούν να εκτοπίσουν την Ρωσία από την παγκόσμια πολιτική κα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της κυβέρνησής του στην Ρωσική Δούμα

«Αυτά τα έξι χρόνια ήταν μια περίοδος κατά την οποία απαλλαγήκαμε από αυταπάτες. Θα το πω ευθέως, απαλλαγήκαμε από αυταπάτες που είχαμε για τους εταίρους μας» δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Η συνεργασία είναι πάντα πιο επωφελής από την αντιπαράθεση» είπε ακόμη ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας ότι, «σε αντίθεση με την κοινή λογική, στην Αμερική και την Ευρώπη άρχισαν επίμονα να μας προσδίδουν τον ρόλο του εχθρού και προσπάθησαν και προσπαθούν να μας εκτοπίσουν από την διεθνή πολιτική και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις».

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

«Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ την Τρίτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει το είδος αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της απόφασης, η κ. Νάουερτ αναφέρθηκε στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά και τις διπλωματικές επαφές που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα για την προετοιμασία της «συντονισμένης απάντησης».

«Είναι μια διαδικασία στην οποία προφανώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικής υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, μέσω του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων (αρμόδιων αρχών) έχουν συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στο εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν μίλησε δύο φορές χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον… Ο Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε με τον Μακρόν. Δεν είμαι βέβαιη εάν ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν ήταν σε αυτή την κλήση ή όχι, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον Λευκό Οίκο, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τους εταίρους και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα».

Αντικρούοντας ευθέως τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που είχε υποστηρίξει πως ο ρωσικός στρατός δεν βρήκε «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Παράλληλα, «φωτογράφισε» τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του ως τις μόνες δυνάμεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη χρήση χημικών όπλων. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ψευδή δημοσιεύματα» που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για να καλύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της επίθεσης.