O άπειρος διευθύνων σύμβουλος της Snapchat

O άπειρος διευθύνων σύμβουλος της Snapchat

Η αντίδραση της Snapchat στην παραβίαση δεδομένων της εταιρείας εγείρει περισσότερα ερωτήματα από την ίδια την παραβίαση.

του Νταν Πρίμακ

Στον απόηχο της μεγάλης παραβίασης δεδομένων της εταιρείας έγινε σαφές ότι πρέπει να συμβεί ένα εκ των δύο παρακάτω ενδεχομένων:

1. Ο διευθύνων σύμβουλος της Snapchat Έβαν Σπίγκελ πρέπει να απολυθεί, ή
2. Ο Σπίγκελ πρέπει να απολύσει εκείνον που τον συμβούλεψε να μην απολογηθεί για το συμβάν.

Μετά τη δημοσιοποίηση από τους υποκλοπείς περίπου 4,6 εκατομμυρίων ονομάτων χρηστών του Snapchat η εταιρεία έχει προβεί σε δύο επίσημες ανακοινώσεις. Η μία έγινε στις 2 Ιανουαρίου μέσω του ιστολογίου της εταιρείας. Περιέγραφε το συμβάν και τις ενέργειες της εταιρείας για την πρόληψη περαιτέρω επιθέσεων, και ζητούσε από τους χρήστες ενημέρωση σχετικά με άλλα πιθανά ευάλωτα σημεία. Η δεύτερη έγινε από τον ίδιο τον Σπίγκελ μέσω μιας συνέντευξης στον Κάρσον Ντάλι.

Διαβάστε σχετικά: Υποκλοπή 4,6 εκατ. λογαριασμών Snapchat

Σε καμία ανακοίνωση η εταιρεία δε ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό. Το θέμα δεν είναι αν η Snapchat μπορούσε να έχει εντοπίσει το κενό ασφαλείας νωρίτερα – είχε επίσημα παραδεχθεί τις σχετικές προειδοποιήσεις – ή για τις νομικές ευθύνες που προκύπτουν. Αφορά τα εκατομμύρια χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της πλατφόρμας επιδιώκοντας μια περισσότερο ιδιωτική κοινωνική δικτύωση σε σύγκριση με το Facebook ή το Twitter.

Αν ο Έβαν Σπίγκελ δε θέλει ή θεωρεί ότι θα δε έπρεπε να απολογηθεί, ίσως δεν είναι κατάλληλος για τη θέση του. Συνήθως, όταν αντικαθίσταται ένας νεαρός διευθύνων σύμβουλος, κυκλοφορεί η φήμη ότι ο αντικαταστάτης του είναι κάποιος «μεγαλύτερος.» Ακούγεται πατερναλιστικό αλλά ίσως να είναι και αλήθεια, όταν ένας εικοσάχρονος δεν είναι αρκετά ώριμος για να ζητήσει «συγνώμη.»

Όμως, μπορεί ο Σπίγκελ να θέλει να απολογηθεί αλλά να τον έχει συμβουλέψει προς το αντίθετο κάποιος «μεγάλος.» Κάποιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή νομικός σύμβουλος. Στην περίπτωση αυτή, ο Σπίγκελ πρέπει να τον απολύσει ή τουλάχιστον να πάψει να ακούει τις συμβουλές του. Η απολογία είναι αναμενόμενη και η συμπεριφορά της Snapchat έχει προκαλέσει νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με την εταιρεία και την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη πιθανότητα: Κανείς δε ζήτησε ευθέως στον Σπιγκελ να απολογηθεί και το γεγονός ότι δεν το έχει κάνει είναι μια απερίσκεπτη παράλειψη και όχι ηθελημένη στρατηγική…

Διαβάστε επίσης: Ήρθε το Snapchat για επαγγελματίες