Ο Έλληνας που εμπιστεύτηκαν ο Έλον Μασκ και η Google

Ο Έλληνας που εμπιστεύτηκαν ο Έλον Μασκ και η Google

Το παιδί - θαύμα που εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες – επιχειρηματίες στην τεχνητή νοημοσύνη.

 

Ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν εξέφρασε την επιθυμία να μάθει να παίζει σκάκι. Στα έξι του χρόνια κέρδιζε στα εθνικά πρωταθλήματα σκάκι του Λονδίνου στην κατηγορία παιδιών κάτω των οχτώ ετών. Σε ηλικία 13 ετών, έφτασε το επίπεδο του μάστερ στο σκάκι, έχοντας τη θέση του δεύτερου υψηλότερου παίκτη στον κόσμο κάτω των 14 ετών, ενώ ήδη από τα 8 του χρόνια χειριζόταν με μεγάλη μαεστρία τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο λόγος για τον Ντέμη Χασάμπη, τον Έλληνα ομογενή που το 2018 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του «The Guardian», ως μία από τις προσωπικότητες που άλλαξαν τα δεδομένα στο χώρο της επιστήμης.

Το παιδί – θαύμα, διέθετε όλες τις περγαμηνές για να μπορέσει να ξεχωρίσει και στον επιχειρείν, γεγονός που έκανε τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ της Tesla και τον συνιδρυτή του Skype, Jaan Tallinn να τοποθετηθούν επενδυτικά στα πρώτα του βήματα.

Ο 43χρονος συνιδρυτής του εργαστηρίου DeepMind που δραστηριοποιείται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), το οποίο εξαγόρασε η Google, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μυαλά στον τομέα του. Το 2017, το «Time» τον χαρακτήρισε ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο, ενώ ο «The Guardian» τον αποκάλεσε ως τον «υπερήρωα της τεχνητής νοημοσύνης».

Πολυσχιδής προσωπικότητα και πολυπράγμων, ο Ντέμης είναι μεταξύ άλλων, νευροεπιστήμονας, σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, επιχειρηματίας και παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και στο πόκερ.

Η πρώτη επαφή με τον χώρο των επιχειρήσεων έγινε το 1998 όταν προέβη στην ίδρυση των Elixir Studios, τα οποία παρήγαγαν βραβευμένα παιχνίδια για λογαριασμό εταιρειών όπως το Vivendi Universal και το Microsoft.Elixir. Στη συνέχεια πούλησε το 5% του μεριδίου του στον δημιουργό παιχνιδιών Eidos, στο ενεργητικό του οποίου συγκαταλέγεται το διάσημο «Tomb Raider», προκειμένου να μπορέσει να αφιερώσει χρόνο στα επόμενα σχέδιά του. Εκείνη την εποχή δημοσιεύματα ανέφεραν πως το τίμημα της αγοραπωλησίας ανήλθε στις 600.000 λίρες και πως η κεφαλαιοποίηση  της εταιρείας διαμορφωνόταν σε 12 εκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, εκτός από την επιχειρηματική του δράση, ο Ντέμης φρόντιζε να διατηρεί τη σχέση του με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το 2005 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του στη γνωστική νευροεπιστήμη στο Πανεπιστήμιο του UCL. Η έρευνα που διεξήγαγε για τη μνήμη και τη φαντασία κατοχύρωσε το 2007 μια θέση στη λίστα με τις 10 κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις του έτους. Δύο χρόνια αργότερα έλαβε την υποτροφία Henry Wellcome για να συνεχίσει την έρευνά του στο UCL, ενώ περνούσε παράλληλα χρόνο  στα έδρανα του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ.

Σταθμός στην καριέρα του ήταν το 2010 που σφραγίστηκε με τη δημιουργία της DeepMind , εταιρεία στην οποία εξακολουθεί και έχει ενεργό ρόλο. Η συνεργασία με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Amazon, η Google, το Facebook, η IBM και η  Microsoft δεν άργησαν να έρθουν και το 2014 ο Ντέμης, έχοντας ισχυροποιήσει τη θέση του στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή, κάνει το μεγάλο βήμα και πουλά την DeepMind στην Google έναντι του ποσού των 400 εκατομμυρίων δολαρίων!

Η διοίκηση της DeepMind έχει περάσει πλέον στα χέρια της Alphabet, θυγατρικής της Google που απασχολεί περίπου 400 υπαλλήλους, ενώ διαθέτει και μια μικρή ομάδα στα κεντρικά γραφεία της Google στο Mountain View της Καλιφόρνια.