Ο Εθνικός Κήπος «μεταμορφώνεται»

Ο Εθνικός Κήπος «μεταμορφώνεται»

Tο πρόγραμμα ανάπλασης του Εθνικού Κήπου από τον Γάλλο Louis Benech.

Κατεβαίνοντας τη Βασιλίσσης Σοφίας θα έχετε προσέξει τους ψηλούς φοίνικες που κάνουν την Αθήνα να μοιάζει με τροπικό νησί. Ο Εθνικός Κήπος, ο οποίος αρχικά ονομαζόταν Βασιλικός Κήπος, έχει έκταση 155 στρέμματα βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή των Ελλήνων. Από ιστορικής σκοπιάς, ο Κήπος οριοθετήθηκε το 1836 από τον τον αρχιτέκτονα των ανακτόρων Friedrich von Gaertner και φιλοξένησε τους πρώτους Μοντέρνους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896. Στις εκτάσεις του δε θα βρει κάποιος μόνο έναν χώρο χαλάρωσης στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και σημαντικά ιστορικά μνημεία, όπως οι προτομές του Ιωάννη Καποδίστρια, του μεγάλου Φιλλέληνα Εϋνάρδου, του Διονύσιου Σολωμού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Η ανάπλαση του χώρου αυτού έχει ανατεθεί στα έμπειρα χέρια του Γάλλου αρχιτέκτονα τοπίων, Louis Benech, και της ομάδας του – σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο doxiadis+, σε μια προσπάθεια μετατροπής του χώρου σε ένα «εξωτερικό μουσείο». Μια υπαίθρια γκαλερί στην οποία θα φιλοξενούνται έργα σύγχρονης τέχνης, ψηλού κύρους και διεθνούς φήμης.

Η μελέτη προβλέπει παρεμβάσεις σε οκτώ στρατηγικά σημεία του πάρκου, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορικότητα του τοπίου και ταυτόχρονα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη φιλοξενία σύγχρονων έργων τέχνης, ενώ σε περίπου 20 σημεία του Κήπου θα εγκατασταθούν για ένα δίμηνο ανά διετία έργα σύγχρονης τέχνης, των οποίων το ένα τρίτο θα προέρχεται από Έλληνες καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο, το οποίο κατέθεσε ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ και έχει ως στόχο να φέρει τον πολίτη και τον επισκέπτη της Αθήνας σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, να καταστήσει τον Εθνικό Κήπο σημείο συνάντησης και αναψυχής για περισσότερους κατοίκους της Αθήνας και την αναβάθμιση της αστικής καθημερινότητας των Αθηναίων, ανακοινώθηκε σήμερα.

«Είναι ένας αρραβώνας», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Καμίνης, μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των προτάσεων ανάπλασης του Εθνικού Κήπου, από τον Πολιτισμικό Οργανισμό ΝΕΟΝ, τα οποία θα πραγματοποιηθούν με δική του χρηματοδότηση και υλοποίηση σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας, ενώ πρόσθεσε πως «Ο Εθνικός Κήπος ήταν ανέκαθεν σύμβολο και πηγή ζωής για την Αθήνα. Θέλουμε να επιστρέψει ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι.Θέλουμε από σήμερα να ανοίξει μία νέα σελίδα, που θα καταστήσει τον Κήπο επίκεντρο πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης και πόλο έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό». «Είναι μια δοκιμή, στην οποία θα μετρήσουμε τις δράσεις, την αντίδραση του κόσμου, εμείς έχουμε τη διάθεση και τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο προς όφελος της πόλης», δήλωσε ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο, η κηποτεχνική μελέτη, αφορά τη διαμόρφωση οκτώ σημείων του Κήπου, ενώ το δεύτερο σκέλος πραγματεύεται τα έργα τέχνης που πρόκειται να εκτεθούν και την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος του Εθνικού Κήπου.

Ο ίδιος ο Louis Benech έχει δηλώσει «Επιθυμία μου ήταν να προτείνω ή ακόμα και να συνοδέψω την ανεξέλεγκτη εξέλιξη (με την έννοια της πυκνότητας): πώς να αφήσω το πάρκο να συνεχίσει να είναι αυτό που είναι και να κάνει αυτό που κάνει για αιώνες χωρίς να το αφήσω να καταστραφεί. Πώς να μην έχω καμία δημιουργική αρχή αλλά, πάνω απ’ όλα, να παρατηρώ και στη συνέχεια να προτείνω».

Η πρώτη έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης θα πραγματοποιηθεί το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2014, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

Τι θέλει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στον Εθνικό Κήπο;