O νέος Big Brother είναι εδώ: Σύστημα αναγνώρισης προσώπου από το FBI

O νέος Big Brother είναι εδώ: Σύστημα αναγνώρισης προσώπου από το FBI

Πλέον, το FBI μπορεί να αναγνωρίσει άτομα μόνο κοιτώντας στο πρόσωπό τους. Σύντομα στις οθόνες σας: μάτια, φωνή, αποτύπωμα παλάμης, βάδισμα.

Ονομάζεται Σύστημα Ταυτοποίησης Νέας Γενιάς, και το FBI είπε ότι τέθηκε σε λειτουργία την προηγούμενη Δευτέρα. Η κυβέρνηση αναμένει ότι τουλάχιστον 51 εκατομμύρια φωτογραφίες θα εισαχθούν στη βάση δεδομένων του συστήματος μέχρι του χρόνου, και όλο αυτό ολοένα και θα μεγαλώνει.

Αλλά το σύστημα δεν αφορά μόνο το FBI, όπως επισημαίνει και το CNN Money. Η αστυνομία παντού θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στο σύστημα. Ακόμα και σε έναν έλεγχο ρουτίνας, θα μπορούν να ταυτοποιήσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Μέχρι το 2015, το σύστημα αναμένεται να παράγει αποτελέσματα σε πάνω από 55.000 αναζητήσεις φωτογραφιών ημερησίως. Η αναγνώριση προσώπου θα χρησιμοποιηθεί σε μια μικρή μερίδα αυτών των αναζητήσεων. Αναμένεται ότι σε όλες τις ΗΠΑ, η αστυνομία θα χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνική 196 φορές, όπως αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η φωτογραφία σας θα μπορούσε να καταλήξει σε αυτό το τεράστιο σύστημα ανθρώπινης αναζήτησης. Τα αστυνομικά τμήματα θα μπορούν να ανεβάζουν τη φωτογραφία μετά τη σύλληψή σας, ή εικόνες από κάμερα ασφαλείας, ή απλώς φωτογραφίες από την οικογένειά σας ή τους φίλους σας.

Αλλά η βάση δεδομένων του FBI θα διατηρεί και τις φωτογραφίες που η υπηρεσία λαμβάνει όταν κάνει έλεγχο ασφάλειας για υποψηφίους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Σας προκαλεί έκπληξη που το FBI δεν είχε ήδη κάτι τέτοιο; Στην πραγματικότητα, διέθετε μια περιορισμένη εκδοχή που αποθήκευε απλώς δακτυλικά αποτυπώματα. Αλλά αυτό το παλιό σύστημα δεν αντιδρούσε γρήγορα. Η αστυνομία έπρεπε να περιμένει για δύο ώρες για μια απάντηση από τη βάση δεδομένων, σχετικά με ανθρώπους που συλλαμβάνονταν. Ο νέος χρόνος αναμονής; 10 λεπτά. Και η 24ωρη αναμονή για εργοδότες που τσεκάρουν το παρελθόν των εργαζομένων τους έχει πλέον μειωθεί στα 15 μόλις λεπτά.

Το Σύστημα Ταυτοποίησης Νέας Γενιάς, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2009, σχεδιάστηκε από τη βιομηχανία όπλων Lockheed Martin. Η συνολική συμφωνία αγοράς του ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύρια δολάρια. Και το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου αναπτύχθηκε από τη MorphoTrust που ήδη διεξάγει βιομετρικές σαρώσεις σε 450 αμερικανικά αεροδρόμια.

Η λειτουργία δακτυλικών αποτυπωμάτων του συστήματος στόχο έχει να βοηθήσει τους αστυνομικούς να ταυτοποιούν υπόπτους σε πραγματικό χρόνο. Αντίστοιχα, η αναγνώριση προσώπου στόχο έχει να βοηθήσει τους αστυνομικούς να ταυτοποιούν υπόπτους χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος.

Όπως είναι φυσικό, το νέο σύστημα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εξαιτίας της πιθανότητας συνεχούς παρακολούθησης αθώων ανθρώπων. Για παράδειγμα, το FBI λέει ότι θα συλλέγει στοιχεία από κάμερες ασφαλείας στον τόπο του εγκλήματος. Σημαίνει αυτό ότι θα συμπεριληφθούν και οι 30 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένες σε δρόμους και πάρκα; Το Κέντρο Πληροφοριών Ηλεκτρονικής Ιδιωτικότητας ανησυχεί ότι το νέο σύστημα του FBI θα ενοποιηθεί με κάμερες κλειστού κυκλώματος παντού – ακόμα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις – επιτρέποντας στην κυβέρνηση την παρακολούθηση οποιουδήποτε χωρίς καμία δικαιολογία.

Και η αλήθεια είναι ότι το FBI έχει ήδη δηλώσει ότι θα αποθηκεύει όλες τις φωτογραφίες – ακόμα κι αυτές με πρόσωπα που δεν μπορεί να αναγνωρίσει άμεσα – για μετέπειτα ταυτοποίηση.

Σύμφωνα με τους κανόνες που αναφέρονται σε σχετικά έγγραφα του FBI, το σύστημα δεν θα λαμβάνει φωτογραφίες από κοινωνικά μέσα, τουλάχιστον κατά την πιλοτική φάση. Επίσης, η αστυνομία δεν θα μπορεί να βασιστεί μόνο στην αναγνώριση προσώπου για τη σύλληψη κάποιου.

Το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε μελλοντικά να μπορεί να αποθηκεύσει βιομετρικά δεδομένα, όπως φωνή και τρόπος βαδίσματος, όταν αυτό θα καταστεί εφικτό. Ήδη πάντως, η ταυτοποίηση δεν βασίζεται μόνο στο πρόσωπο, καθώς το σύστημα μπορεί να εντοπίζει και να αναζητά σημάδια στο δέρμα και τατουάζ.

Διαβάστε ακόμη:

Έχετε ήδη χακαριστεί. Και δεν πειράζει