Ο πιο ισχυρός εφοπλιστής του κόσμου είναι Έλληνας

Ο πιο ισχυρός εφοπλιστής του κόσμου είναι Έλληνας
O Γιάννης Αγγελικούσης.

Ποιος είναι ο Γιάννης Αγγελικούσης που και φέτος συγκαταλέγεται στην ετήσια λίστα Lloyd's List Top 100.

Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν λίγες μέρες η ετήσια λίστα «Lloyd’s List Top 100 2015». Πρόκειται για μία επετηρίδα με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία. Η λίστα δεν περιλαμβάνει μόνο εφοπλιστές, αλλά και άλλες προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς από τον χώρο της πολιτικής (στην 11η θέση είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα), της επιχειρηματικής και της οικονομικής πραγματικότητας.

Στη φετινή λίστα συναντάμε 13 Έλληνες εφοπλιστές. Σύμφωνα με τη λίστα οι στόλοι που ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές φτάνουν τους 335 εκατ. τόνους dwt, ξεπερνώντας κατά 60 εκατ. τόνους την δεύτερη Ιαπωνία, ενώ η τρίτη Κίνα έχει σχεδόν τη μισή χωρητικότητα (178 εκατ. τ.) από την Ελλάδα. Πρώτος μεταξύ των ελλήνων και πέμπτος σε όλο τον κόσμο στην συνολική κατάταξη είναι ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής, με στόλο δυναμικότητας 26,8 εκατ. τόνων, αριθμός που τον κατατάσσει πάνω από το σύνολο του στόλου των εφοπλιστών της Ρωσίας.

Ο κ. Αγγελικούσης διαθέτει στόλο 143 πλοίων, ο οποίος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς έχει ήδη 8 πλοία που κατασκευάζονται και άλλα 6 που βρίσκονται στην φάση της παραγγελίας.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο οποίος είχε βραβευθεί παλαιότερα και ως προσωπικότητα της χρονιάς στην ναυτιλία από τους Lloyd’s, σηκώνει την ελληνική σημαία στα περισσότερα από τα πλοία των τριών ναυτιλιακών του ( Maran Tankers, Anangel, Maran Gas), ενώ σε όλα τα πλοία του υπηρετούν Έλληνες αξιωματικοί. Σε παλαιότερες δηλώσεις του κατά τη βράβευσή του, είχε αναφέρει: «Το σημερινό επιχειρηματικό μου δημιούργημα δεν είναι μόνο δικό μου αποτέλεσμα. Είναι αποτέλεσμα αφοσιωμένων στελεχών και των ναυτικών που ταξιδεύουν με τα πλοία των εταιρειών μας».

Ποιος είναι ο Γιάννης Αγγελικούσης

Εδώ και πολλά χρόνια συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση γεμάτη διακρίσεις και ιδιαίτερη αγάπη για την πατρίδα. Γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά και σπούδασε Business Administration στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Η κόρη του Μαρία, σπούδασε γιατρός και άσκησε το επάγγελμα επί οκτώ χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία προτού αποφασίσει να ασχοληθεί με τον όμιλο και τη ναυτιλία πριν από έξι χρόνια.

Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Ελλάδας και θεωρείται εργασιομανής. Είναι ένας από εκείνους τους εφοπλιστές που καθιέρωσε την επιμόρφωση των στελεχών του και την συνέχιση της καταβολής μηνιαίας αμοιβής και στη διάρκεια της αδείας και της ανάπαυσης των ναυτικών μετά από ναυτολόγηση.

Με την αδελφή του Άννα διοίκησαν από κοινού τη ναυτιλιακή εταιρεία μετά τον θάνατο του πατέρα τους το 1989. Το 2000 ο Ιωάννης και η Αννα ακολούθησαν χωριστή πορεία. Η αδελφή του ίδρυσε τότε μαζί με τον σύζυγό της Χρήστο Κανελλάκη την εταιρεία Alpha Tankers & Freighters.

Ο ρόλος του πατέρα του
Σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται πάντα αναφέρεται στο ρόλο που έχει παίξει ο πατέρας του στη ζωή του. «Ξεκίνησα με τη γνώση και τις εμπειρίες του πατέρα μου. Κάθε ημέρα που περνούσε στη δουλειά ένιωθα ότι μάθαινα όλο και περισσότερα».

Ο ιδρυτής της ναυτιλιακής αυτοκρατορίας, ο αείμνηστος Αντώνης Αγγελικούσης, πατέρας του Γιάννη, εκτός από επιτυχημένος εφοπλιστής, υπήρξε ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρασημοφορήθηκε δύο φορές από την ελληνική και άλλες δύο από την αγγλική κυβέρνηση για τη δράση και την αυταπάρνηση που έδειξε στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου.

Η ναυτιλιακή αυτοκρατορία της οικογένειας Αγγελικούση, που κατάγεται από τα Καρδάμυλα της Χίου, ξεκίνησε το 1950, όταν ο Αντώνης Αγγελικούσης αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το «Astypalea». Το 1960 συνεργάσθηκε με τους εφοπλιστές του Λονδίνου Περατικό, Ξυλά, Ανδριανόπουλο και Ιγγλέση και ίδρυσαν την εταιρεία Pegasous Ocean Service με έδρα τη βρετανική πρωτεύουσα. Το 1968 αποχώρησε από το σχήμα αυτό και μαζί με τον Δ. Ευθυμίου ίδρυσε την εταιρεία Agelef, πάλι στο Λονδίνο. Το 1971 ίδρυσε την Anangel Shipping Enterprises. Το 1973 δεν παραβρέθηκε σε ειδική τελετή για τα 3.000 πλοία με ελληνική σημαία που οργάνωσε η χούντα και ήταν από τους λίγους εφοπλιστές που περιφρόνησε τους συνταγματάρχες.

Το 1972 από τη Bank of Chicago εξασφάλισε ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Το δάνειο το πήρε η εταιρεία του Angelicoussis Shipholding Group Ltd. Και άρχισε η μεγάλη πορεία.

Πάντως η επιρροή του Γιάννη Αγγελικούση στον πατέρα του ήταν εμφανής στη συνέχεια της πορείας της εταιρείας, αφού σχεδίασε την εισαγωγή της ναυτιλιακής εταιρείας στα ξένα χρηματιστήρια. Ηταν η πρώτη ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια που τόλμησε το εγχείρημα αυτό. Το έτος 1987 ίδρυσαν την εταιρεία Anangel American Shipholding Ltd, σε συνεργασία με την American Express Bank και εισήγαγαν μετοχές της εταιρείας αυτής στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λουξεμβούργου.

Το 1989 πέθανε ο Αντώνης Αγγελικούσης και την εταιρεία ανέλαβαν ο Γιάννης και η αδελφή του Άννα. Το 2001 ο κ. Γ. Αγγελικούσης αγόρασε το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας και ακολούθησε τη δική του αυτόνομη εφοπλιστική δραστηριότητα.