Ο ψυχολόγος της Silicon Valley

Ο ψυχολόγος της Silicon Valley

Στελέχη στο Twitter, το eBay και το Dropbox είναι ευγνώμονες στον Ρίτσαρντ Χάγκμπεργκ που τους κρατάει σε φόρμα.

Με αμοιβή που ανέρχεται σε 30.000 δολάρια ανά έτος, ο Ρίτσαρντ Χάγκμπεργκ σίγουρα δεν είναι φτηνός. Αλλά οι πελάτες του ισχυρίζονται ότι οι υπηρεσίες του αξίζουν τα λεφτά αυτά.

Ο Χάγκμπεργκ, επαγγελματίας ψυχολόγος, έχει περάσει τα τελευταία 35 χρόνια της καριέρας του ως σύμβουλος διοικητικών στελεχών, έχοντας βοηθήσει πάνω από 5.000 στελέχη να γίνουν καλύτεροι ηγέτες.

Πολλοί απ’ αυτούς εργάζονται σε γνωστές εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Twitter, Microsoft, eBay και Dropbox. Και μπορεί αυτά που τους μαθαίνει -πώς να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις, πώς να έχουν αποφασιστικότητα, πώς να μεταβιβάζουν εξουσία σε άλλους- να ακούγονται εύκολα, όμως σίγουρα είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροχρόνια προοπτική μιας εταιρείας, ιδιαίτερα στην εποχή των startup  και της καινοτομίας.

Όπως εξηγεί ο Χάγκμπεργκ, οι επιχειρηματίες συχνά πηγαίνουν στα άκρα όταν διοικούν για πρώτη φορά: είτε αποφεύγουν να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, είτε αρχίζουν να αποφασίζουν ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια. «Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να «καίγονται» και να βιώνουν οργανωτικό χάος», προσθέτει.

Μόλις κάποιος προσλάβει τον Χάγκμπεργκ, αυτός βάζει στον πελάτη του μια σειρά από τεστ. Ένα απ’ αυτά ελέγχει τον πελάτη σχετικά με 50 περίπου διαφορετικά στοιχεία προσωπικότητας, όπως η αισιοδοξία, η ανεξαρτησία και η ανάληψη κινδύνων. Ένα άλλο τεστ αφορά τη συγκέντρωση ανατροφοδότησης σχετικά με τον πελάτη από ως και 20 άτομα: επενδυτές, συνιδρυτές της εταιρείας, και υπαλλήλους. Όλα αυτά τα στοιχεία συλλέγονται και παρουσιάζονται από τον Χάγκμπεργκ σε μια παρουσίαση που δίνει στον πελάτη του. Εκεί αναλύονται τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, και προσφέρεται ένα εξατομικευμένο σχέδιο για τη βελτίωση των διοικητικών δεξιοτήτων του πελάτη. «Το σχέδιο λαμβάνει υπόψη την προσωπικότητά σου», εξηγεί ο Χάγκμπεργκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dropbox, Ντριού Χιούστον, περιγράφει την εμπειρία του με τον Χάγκμπεργκ: «Ξεκίνησε την παρουσίασή του αναφερόμενος για τα δυνατά μου σημεία – “είσαι δημιουργικός, έχεις νέες ιδέες, σκέφτεσαι, μια χαρά”. Στη συνέχεια, όμως μίλησε για τις αδυναμίες μου – “βαριέσαι με τη ρουτίνα, είσαι αναξιόπιστος, δεν σου αρέσει ο προγραμματισμός”».

Η αλήθεια ήταν σκληρή αλλά απαραίτητη. «Μοιάζει με ένα είδος πολύ ισχυρού καθρέφτη που φωτίζει εσένα», καταλήγει ο Χιούστον. Εν τέλει, οι δυο τους συνεργάστηκαν για ένα χρόνο και, χάρη στην πίεση και τις παρατηρήσεις του κόουτς, ο διευθύνων σύμβουλος της Dropbox δούλεψε πολύ πάνω στις αδυναμίες του βελτιώνοντας, όπως ο ίδιος λέει, την απόδοσή του.

Διαβάστε ακόμη:

Για τους προγραμματιστές της Silicon Valley ο πήχης είναι πιο ψηλά από ποτέ

Τι κάνουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι στη Silicon Valley;

Η σούπερ δουλειά της Silicon Valley