Ο Ρούπερτ και τα προγαμιαία!

Ο Ρούπερτ και τα προγαμιαία!

Πώς το τελευταίο διαζύγιο του Αμερικανο-αυστραλού μεγιστάνα αλλάζει την εικόνα του γάμου στην Κίνα.

Τα μάθατε; Ο 82χρονος Ρούπερτ Μέρντοχ ξαναχωρίζει! Η αίτηση διαζυγίου με την τρίτη σύζυγό του, 44χρονη Κινέζα Γουέντι Ντεγκ, έχει κατατεθεί. Και τον λόγο έχουν τώρα οι δικηγόροι.

Ζητούμενο είναι τώρα το μοίρασμα της αμύθητης περουσίας του Αμερικανο-αυστραλού μεγιστάνα των media, που αποτιμάται στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλα αυτά, βέβαια, βάσει των όρων που περιλαμβάνονται στο προγαμιαίο συμβόλαιο των πάλαι ποτέ συμβίων, που στα 14 χρόνια του έγγαμου βίου τους απέκτησαν δυο απογόνους.

Αυτό το συμβόλαιο αναθεωρήθηκε δις μέσα στα τελευταία χρόνια, γράφουν τα κινεζικά ΜΜΕ -που παρακολουθούν από κοντά τις νέες περιπέτειες της ταπεινής καταγωγής, πλην διάσημης πια Γουέντι. Το ενδιαφέρον δεν είναι απλά κουτσομπολίστικο, παρατηρεί  ο Economic Observer. «Ολοένα και περισσότεροι πλούσιοι Κινέζοι δείχνουν πια να προτιμούν τα προγαμιαία συμβόλαια», αναφέρει, «αλλάζοντας έτσι την παραδοσιακή αντίληψη περί γάμου».

Την τάση αυτή ενίσχυσε και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Πεκίνου να αναθεωρήσει τον Νόμο περί Γάμου, οριοθετώντας και το πώς θα πρέπει να συντάσσονται τα πρωτόκολλα του είδους. Από τις διατάξεις του, σχολιάζει το κινεζικό περιοδικό, «είναι προφανές ότι ο νέος νόμος συντάχθηκε για να εξυπηρετεί τους πλουσίους».

Μεταξύ άλλων, ορίζει πως η περιουσία που υπήρχε ήδη πριν από τον γάμο ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον αρχικό της δικαιούχο. Όσο για την περιουσία που αποκτήθηκε στη διάρκεια του έγγαμου βίου; Το μερίδιο που αναλογεί σε καθένα από τα δύο μέρη θα υπολογίζεται, βάσει αναλογικότητας, από τους δικηγόρους.

Πώς όμως θα λειτουργεί αυτή η φόρμουλα; Στον νόμο αποσαφηνίζεται μεν ότι «το μέρος που έχει συνεισφέρει τα περισσότερα στην οικογένεια θα έχει μεγαλύτερο μερίδιο» στην διανομή της κοινής περιουσίας. Ο καθορισμός των ποσοστών, ωστόσο, έγκειται στην κρίση του εκάστοτε προγαμιαίου συμβολαίου και του δικαστηρίου.

Κι έτσι «ο γάμος γίνεται μία επιχείρηση με δύο συνεταίρους», καταλήγει ο Economic Observer. «Ως κέρδη πλέον θα λογίζεται όση περιουσία αποκτήθηκε από κοινού. Κι εάν οι δουλειές δεν πάνε καλά, τότε οι συνέταιροι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι πιθανόν να κληθούν κάποια στιγμή να μοιραστούν και τη χασούρα».

Βέβαια το σήριαλ θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη, μιας και η Ντεγκ άλλαξε στα τέλη Ιουλίου δικηγόρο, με τις λεπτομέρειες αυτής τη κίνησης να βρίσκονται, για την ώρα, στο σκοτάδι. Ίσως, οι διαπραγματεύσεις να μην κυλούν τόσο ρόδινα για την γοητευτική Γουέντι.

Διαβάστε ακόμη: Michael Douglas-Catherina Zeta Jones: 300 εκατ.ευρώ ανάμεσα τους