Ο «Σαλονικιός» πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Ο «Σαλονικιός» πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Ποιος είναι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην πρωθυπουργία του Μεγάλου Δουκάτου.

Στα 26 του, εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής. Στα 28 του, πήρε την δικηγορική του άδεια, έχοντας ολοκληρώσει τις alma mater σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης! Στα 38 του -ων δεδηλωμένος πια ομοφυλόφιλος- έγινε δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου. Και τώρα, στα 40 του, έλαβε σήμερα εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Ξαβιέ Μπετέλ, θα συγκαταλεγεί σύντομα στο -ολιγομελές είναι η αλήθεια- κλαμπ των πιο νεαρών πρωθυπουργών χώρας της Ε.Ε., αναλαμβάνοντας επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Για πρώτη φορά εδώ και 19 χρόνια, δεν θα έχει στην «κεφαλή» της τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μισό αιώνα δεν θα περιλαμβάνει τους Χριστιανοδημοκράτες στους κόλπους της, παρά το γεγονός ότι βγήκαν πρώτο κόμμα -αν και με απώλειες- στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Διαβάστε ακόμη: Δύση για το άστρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ;

Ο πραγματικός νικητής της κάλπης ήταν άλλωστε οι Φιλελεύθεροι του Μπετέλ, που -υπό την ηγεσία του- ήταν οι μοναδικοί που κατάφεραν να αυξήσουν θεαματικά την εκλογική τους δύναμη (απέσπασαν 13 έδρες, έναντι 9 που είχαν στην προηγούμενη Βουλή).

«Τον θεωρώ μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες της εγχώριας πολιτικής σκηνής, παρά το γεγονός ότι η πολιτική του δεν είναι του στιλ μου», είχε πει πέρυσι γι’ αυτόν ο ίδιος ο Γιούνκερ. Παραδόξως, εκείνος που πρόσφατα τον… «στόλισε» είναι ο παιδικός του φίλος, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, πρώην κυβερνητικός εταίρος του Γιούνκερ και τώρα σύμμαχός του!

«Ορισμένες φορές επικρίνω τον Ξαβιέ, επειδή κατηγορεί την (πρώην) κυβέρνηση χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες των στόχων της ή επειδή δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχουμε άλλες επιλογές», είχε πει τον περασμένο Μάρτιο ο Στέφεν Σνάιντερ, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γιούνκερ. «Πέραν από την κριτική στην κυβέρνηση», συμπλήρωσε ως… ξινισμένο τώρα «κερασάκι», «οι Φιλελεύθεροι μου προκαλούν απογοήτευση και για το γεγονός ότι δεν έχουν να παρουσιάσουν κάποια εναλλακτική»!

Διαβάστε ακόμη: Ένας Σλοβάκος ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων στην Τσεχία

Ενδιαφέρον θα έχει τώρα να δούμε πώς οι Σοσιαλδημοκράτες του θα συνεργαστούν με τον Ξαβιέ και τους Πρασίνους: τρία κόμματα, που όπως επισημαίνουν με πικρία και στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, είχαν παρουσιάσει προεκλογικά εντός διαφορετικές πολιτικές ατζέντες…

«Δεν θα βλάψει το Λουξεμβούργο να φυσήξει λίγος φρέσκος αέρας», είναι η απάντηση του προαλειφόμενου πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, που σήμερα το απόγευμα πήρε και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Μέγα Δούκα Ενρίκο. Στόχος του, διακηρύττει, είναι να βγάλει την -κατά τα λοιπά πλούσια- χώρα του από τις τελευταίες περιπέτειες της με το αυξημένο δημοσιονομικό της χρέος.

Όσο για τον νεαρότερο σύντροφό του, Γκαουίερ Ντεστενάι -με τον οποίο συζούν εδώ και τρεισήμισι χρόνια; «Όλα γίνονται τόσο γρήγορα», λέει με ένα αμήχανο, πλατύ χαμόγελο στα χείλη. «Δεν είχαμε καν τον χρόνο να αντιληφθούμε αυτό που τώρα συμβαίνει. Δεν προλάβαμε καν να γιορτάσουμε την νίκη του κόμματός του! Φυσικά, είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτόν, αλλά δεν το έχω ακόμη συνειδητοποιήσει. Ο Ξαβιέ έχει πια παρά πολύ δουλειά. Και μου είναι ακόμη λίγο δύσκολο να το συνηθίσω».