Νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι

Νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι
epa05725494 The new president of the european parliament Antonio Tajani from the Group of the European People's Party (EPP) delivers his first speech after the announcement of the result of the fourth round of voting at the European Parliament in Strasbourg, France, 17 January 2017. The 63-year-old Italian Antonio Tajani was former industrial commissioner nominated by the Group, he replaces the outgoing president Martin Schulz. EPA/PATRICK SEEGER

Η νίκη του σηματοδοτεί την ενίσχυση της δεξιάς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο ιταλός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη απόψε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε στο Στρασβούργο ο απερχόμενος πρόεδρος του σώματος, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς.

Η νίκη του σηματοδοτεί την ενίσχυση της εξουσίας της δεξιάς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στον τέταρτο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας ο Ταγιάνι έλαβε 351 ψήφους έναντι 282 του επίσης ιταλού αντιπάλου του, του υποψήφιου της κεντροαριστεράς Τζάνι Πιτέλα, όπως επιβεβαίωσε ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, που χειροκρότησαν τον νικητή.

Ο 63χρονος Ταγιάνι, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα διαδεχθεί τον Σουλτς σε μια εποχή κρίσης για την ΕΕ, καθώς η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ φέρνουν την Ευρώπη αντιμέτωπες με νέες αμφισβητήσεις και απειλές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Σουλτς συνεργάστηκε στενά με τον κεντροδεξιό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά η προεδρία του ολοκληρώθηκε εν μέσω αντεγκλήσεων για τον τερματισμό της συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροδεξιάς με υπόβαθρο την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών.

Ο τερματισμός αυτός της συμμαχίας ίσως καταστήσει δυσκολότερο να εγκρίνεται ευρωπαϊκή νομοθεσία για διάφορα ζητήματα. Ενώ η νίκη του Ταγιάνι δίνει στην ευρωπαϊκή δεξιά την εξουσία και στους τρεις κομβικούς θεσμούς–την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ταγιάνι πάντως υποσχέθηκε στους ευρωβουλευτές ότι θα είναι ένας «πρόεδρος για όλους σας».

Κατάφερε να κερδίσει χάρη σε μια συμμαχία με τους Φιλελεύθερους, ο ηγέτης των οποίων Γκι Φερχόφστατ ήθελε ένα μέτωπο εναντίον των λαϊκιστών. Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης μέσω twitter. 

“Συγχαρητήρια στον Αντόνιο Ταγιάνι! Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας καλός φίλος της Ελλάδας και της Νέας Δημοκρατίας”, έγραψε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ.