Τα Νέα: Ο Τσακαλώτος είπε στον Τσίπρα «Υπουργός Οικονομικών ή πάω σπίτι μου»

Τα Νέα: Ο Τσακαλώτος είπε στον Τσίπρα «Υπουργός Οικονομικών ή πάω σπίτι μου»

Η θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών θα κρίνει τον ανασχηματισμό.

Τρίτη αξιολόγηση – ανασχηματισμός, σημειώσατε «1», αναφέρουν «Τα Νέα» της Πέμπτης.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει έγκαιρα και με επιτυχία την προσεχή αξιολόγηση πριν από οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να βγει σε πολιτικό ξέφωτο.

Κομβικό ρόλο στη διαφαινόμενη εξέλιξη που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να βάζει στο συρτάρι τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα παίζει το δίχως άλλο η απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να παραμείνει στην Πλατεία Συντάγματος – τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του νέου γύρου της αξιολόγησης – και αντίστοιχα του Τσίπρα να κρατήσει στη θέση του τον υπουργό Οικονομικών.

Για τις αποφάσεις αυτές δεν θεωρείται τυχαία η πίεση των εταίρων προς το Μαξίμου να διατηρηθεί στο πόστο του ο υπουργός με τον οποίο συνομιλούν τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν βρει, ως φαίνεται, σημείο επαφής.

Ο όποιος σχεδιασμός του Μαξίμου για μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών είναι προφανές ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, προσέκρουσε και στην απροθυμία Τσακαλώτου να αναλάβει άλλους ρόλους – όπως, για παράδειγμα, του συντονιστή των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων που πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε εξεταστεί ως προοπτική.

Το σήμα που εξέπεμψε ήταν σαφές και έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς φέρεται ότι διεμήνυσε πως ή θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών ή θα πάει «σπίτι του». Σε κάθε περίπτωση, καραμπόλες και εκτεταμένες αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο έπειτα από αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών.

Αυτό σημαίνει πως η διαφαινόμενη παραμονή στο πόστο του θεωρητικά αφήνει περιθώριο στον Πρωθυπουργό μονάχα για περιορισμένου βεληνεκούς παρεμβάσεις και αλλαγές προσώπων (κυρίως σε θέσεις υφυπουργών).

H απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

Με καυστικό τρόπο απαντούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Τα Νέα”.

«Σήμερα “Τα Νέα”, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, αυτοαναφλέγονται! Τους συστήνουμε να παρακολουθήσουν την ταινία “Μόνος στο Σπίτι” και στη συνέχεια το “Μοιραίο Πάθος”. Ίσως, αντιληφθούν προς τα που βαδίζουν», σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα “Τα Νέα” κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδο τίτλο «Υπουργός ή σπίτι μου», φράση, την οποία η εφημερίδα αποδίδει στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την υποσημείωση «ανατροπή πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».