«Οδηγός επιτυχίας» για νέους επιχειρηματίες

«Οδηγός επιτυχίας» για νέους επιχειρηματίες

Τέσσερις κατευθυντήριες γραμμές που κάθε επιχειρηματίας startup πρέπει να ακολουθεί.

του Μάικλ Ράιτμπλατ

Υποτίθεται ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις πεθαίνουν όταν ξεμένουν από λεφτά, αλλά εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Δεν αρκεί να έχεις χρήμα. Πιστεύω ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις πεθαίνουν όταν ξεμένουν από χρόνο. Ο ανταγωνισμός τους σαρώνει, η αγορά αλλάζει, και η λύση ή το προϊόν τους ή η εξειδικευμένη γνώση τους παύουν να αφορούν. Και κάπως έτσι όσες εταιρείες έχουν λεφτά αλλά δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μετατρέπονται σε …ζόμπι.

Στην πορεία της ίδρυσης και λειτουργίας της δικής μου startup, εντόπισα τέσσερα ρητά – τέσσερις κανόνες αν θέλετε – που ισχύουν και που θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμα.

«Χωρίς σφάλμα δεν υπάρχει μεγαλείο»

Εξ’ ορισμού, αυτό που κάνει η startup είναι να δημιουργεί κάτι καινούργιο, είτε αυτό αφορά την παραγωγή ενός νέου προϊόντος, είτε τη δοκιμή ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου. Είναι, συνεπώς, σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό που δούλεψε για κάποιον κάποτε δεν είναι απαραίτητο ότι θα δουλέψει και για σας, σ’ ένα νέο πλαίσιο. Ο δρόμος κάθε νεοφυούς επιχείρησης προς την επιτυχία είναι στρωμένος με πολλά σφάλματα και αποτυχίες. Μάθετε να αποτυγχάνετε, ξανά και ξανά. Και ενθαρρύνετε την ομάδα σας να αναλαμβάνει ρίσκα· δίχως αυτά, δεν μπορεί να έλθει η επιτυχία και η ανάπτυξη για την επιχείρησή σας.

«Το μόνο σας συγκριτικό πλεονέκτημα ίσως είναι η ικανότητά σας να μαθαίνετε ταχύτερα από τους ανταγωνιστές σας»

Η αγορά αλλάζει συνεχώς – νέες τεχνολογίες, νέες επιχειρήσεις, διαφορετικές προσδοκίες των καταναλωτών και, σίγουρα, νέοι ανταγωνιστές. Θα αποφύγετε την ήττα μόνο εάν η startup σας προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές αρκετά γρήγορα. Η δύναμη της αδράνειας είναι πανίσχυρη στον κόσμο των επιχειρήσεων. Πολεμήστε την ενεργά και αμείλικτα.

Το να έχεις ένα κακό σχέδιο είναι καλύτερο απ’ το να μην έχεις κανένα»

Οι εταιρείες οικοδομούνται με θεμέλιο τα τολμηρά οράματα των ιδρυτών τους. Αλλά το όραμα δεν φτάνει από μόνο του για να πας από το Α στο Β. Οπότε κινήθηκα με τη λογική αυτή απέτυχα. Ανεξάρτητα απ’ το πόσο καλός είστε στη γρήγορη σκέψη και στην εξίσου γρήγορη λήψη αποφάσεων, πρέπει να έχετε ένα σχέδιο, και να αξιολογείτε τα πάντα σε σχέση με αυτό το σχέδιο. Μόνο έτσι τα μέλη της ομάδας σας θα γνωρίζουν πώς σκοπεύετε να μετατρέψετε το όραμα σε πραγματικότητα.

«Αυτό που μετράει είναι η δύναμη να συνεχίζεις»

Η επιτυχία δεν διαρκεί για πάντα, αλλά και η αποτυχία δεν είναι πάντα μοιραία. Πέφτεις, σηκώνεσαι, και συνεχίζεις. Αν έχετε μια ικανή ομάδα που να μπορεί να μαθαίνει γρήγορα και να προσαρμόζεται με την ίδια ταχύτητα, αυτό που χρειάζεται είναι να επιμείνετε. Συχνά, οι άνθρωποι γύρω σας δεν θα πιστεύουν ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Προτού παραδώσετε τα όπλα, εκμεταλλευθείτε κάθε ευκαιρία που έχετε για να αντιστρέψετε την κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να ανοίξετε μια startup οπουδήποτε στην Ευρώπη τώρα!