Πώς να ανοίξετε μια startup οπουδήποτε στην Ευρώπη τώρα!

Πώς να ανοίξετε μια startup οπουδήποτε στην Ευρώπη τώρα!

Ένας έξυπνος οδηγός για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο οικοσύστημα των startups.

Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν γίνει κέντρα καινοτομίας στην παγκόσμια σκηνή νεοσύστατων επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, σχεδόν σε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή περιφέρεια έχουν ξεφυτρώσει μια πληθώρα πολλά υποσχόμενων εταιρειών τεχνολογίας κάθε είδους, από κινητά τηλέφωνα μέχρι υπηρεσίες cloud, υγειονομική περίθαλψη, κλπ.

Ωστόσο, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη εξακολουθούν να αυξάνονται και σε κάθε χώρα αντιμετωπίζουν προκλήσεις που μπορεί να δυσκολέψουν το ξεκίνημα για τους επίδοξους επιχειρηματίες. Υπάρχουν πολλά νομικά εμπόδια πριν μπορέσει η εταιρεία να γίνει μια επίσημα αναγνωρισμένη επιχειρηματική οντότητα και ακόμα χειρότερα, οι νόμοι και οι κανονισμοί διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Αν μπορείτε να επωφεληθείτε από εξειδικευμένες νομικές συμβουλές και υποστήριξη, ιδού μερικές πηγές που αξίζει να διερευνήσετε για την επιχείρησή σας.

iLINC

Το iLINC είναι το European Network of Law Incubators, ένας οργανισμός που παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στους φοιτητές μεταπτυχιακών νομικής την ευκαιρία να συμμετάσχουν μέσω πρακτικής εξάσκησης στο δυναμικό κόσμο της τεχνολογίας σε νεοσύστατες επιχειρήσεις. Η ιστοσελίδα τους εξυπηρετεί τόσο ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις που αναζητούν νομική υποστήριξη όσο και «εκκολαπτήρια δικαίου», ή δικηγορικά γραφεία που ενδιαφέρονται να προσφέρουν νομική υποστήριξη.

JAG Shaw Baker

Η JAG Shaw Baker ιδρύθηκε το 2013 και είναι ένα στρατηγικό δικηγορικό γραφείο που συμβουλεύει επιχειρηματίες, εταιρείες και επενδυτές σε διάφορες αγορές αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως επιστήμες ζωής, καθαρής τεχνολογίας και ψηφιακής τεχνολογίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Τζέιμς Σο και την Τίνα Μπέικερ που έχουν πολλές δεκαετίες εργασιακής εμπειρίας σε κορυφαίες εταιρείες όπως η SoundCloud, η Moo, η Transferwise, η Zoopla, η Wonga, η FarFetch, και η Mind Candy. Η JAG Shaw Baker έχει γίνει ένα από τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία νεοσύστατων επιχειρήσεων στην Ευρώπη μέσα σε λίγα χρόνια.

IT IP Law Group Europe

Το IT IP Law Group Europe είναι ένα δίκτυο επαγγελματιών δικηγόρων και ανεξάρτητων δικηγορικών γραφείων στους τομείς των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και του δικαίου της πληροφορικής. Αποτελείται από δικηγόρους σε όλη την Ευρώπη και η οργάνωση αυτή βοηθά στο να ικανοποιηθούν οι νομικές ανάγκες της εταιρείας σας γρήγορα και με ελάχιστο κόστος. Ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του IT IP Law Group Europe είναι το μέγεθός του, αφού έχει εκπροσώπους στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Σερβία, και πολλές άλλες.

Πώς να συγκεντρώσετε κεφάλαια στην Ευρώπη

Crowdfunding. Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι σχεδόν κάθε νεοσύστατη επιχείρηση χρησιμοποιεί crowdfunding για να συγκεντρώσει χρήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν απίστευτα αποτελεσματικό τρόπο για την απόκτηση χρηματοδότησης καθώς και την προώθηση των προϊόντων μιας νεοσύστατης εταιρείας. Το Kickstarter και το Indiegogo είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες crowdfunding, αλλά υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες που μπορεί να είναι πιο χρήσιμες, ανάλογα με το πού ζείτε. Για παράδειγμα:

Crowdcube (Η.Β)
Ulule (Γαλλία)
MyMicroinvest (Βέλγιο)
Symbid (Ολλανδία)
Goteo (Ισπανία)
Companisto (Γερμανία)
Booomerang (Δανία)
Derev (Ιταλία)
Seedrs (Η.Β.)

Εκκολαπτήρια και Επιταχυντές. Ο αριθμός των Ευρωπαίων νεοσύστατων εταιρειών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι ο αριθμός των εκκολαπτηρίων και επιταχυντών νεοσύστατων επιχειρήσεων έχει αυξηθεί επίσης. Παρακάτω είναι μερικά από τα κορυφαία ιδρύματα αυτού του είδους.

Founder Institute (διάφορες ευρωπαϊκές χώρες)
Scout24 (Γερμανία)
Startup Sauna (Φινλανδία)
Techstars
Telenet Kickstart (Βέλγιο)
Eleven (Βουλγαρία)
StarCube (The Czech Republic)
Accelerace (Δανία)
GameFounders (Εσθονία)
Startupbootcamp (διάφορες ευρωπαϊκές χώρες)
Rockstart (διάφορες ευρωπαϊκές χώρες)
INiTS (Αυστρία)
Zip (Κροατία)
H-Farm (Ιταλία)
Garage (Μολδαβία)
Fongit (Ελβετία)

Crowdfunding Ιδίων Κεφαλαίων. Εάν είστε πρόθυμοι να παραχωρήσετε ένα μέρος της εταιρείας σας σε επενδυτές με αντάλλαγμα την χρηματοδότηση, ιδού μια λίστα πολλών ευρωπαϊκών πλατφορμών που παρέχουν χρηματοδότηση για ίδια κεφάλαια:

FundedByMe (Σουηδία)
Invesdor (Φινλανδία)
Seedmatch (Γερμανία)
Seedrs (Η.Β.)
Wiseed (Γαλλία)

Παρότι ο οδηγός αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση εξαντλητικός, καθώς κάθε χώρα και κάθε πόλη διαθέτει μοναδικό τοπίο με μοναδικά εμπόδια και πόρους για τους επίδοξους επιχειρηματίες, ελπίζουμε ότι περιέχει αρκετά στοιχεία για να ξεκινήσετε. Οι επιχειρηματίες σήμερα πρέπει να είναι πιο επινοητικοί και ευέλικτοι από ποτέ.

Πηγή: Founders Institute