Οι οκτώ δικαιολογίες των μη παραγωγικών εργαζομένων

Οι οκτώ δικαιολογίες των μη παραγωγικών εργαζομένων

Θέλετε να εντοπίσετε όσους «λουφάρουν»; Ακούστε τις δικαιολογίες τους.

Μουρμουράνε. Τριγυρνάνε άσκοπα στο γραφείο. Και έχουν μια δικαιολογία για τα πάντα. Ιδού μερικές από τις φράσεις που οι μη παραγωγικοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους.

1. Εργάζομαι πολύ
Αυτό το ακούμε πολύ συχνά. Ίσως οι μη παραγωγικοί άνθρωποι να μην αντιλαμβάνονται ότι όλοι δουλεύουμε πολύ. Η ίδια η εποχή το επιβάλλει αυτό. Η άμεση πρόσβαση σε email και στο διαδίκτυο σημαίνει ότι η δουλειά είναι μόνο μερικά κλικ μακριά. Οι πραγματικά παραγωγικοί άνθρωποι δεν παραπονιούνται, αλλά απλώς κάνουν τη δουλειά τους.

2. Αυτό δεν είναι δουλειά μου
Είναι αστείο ότι οι μη παραγωγικοί άνθρωποι πάντα φαίνεται να γνωρίζουν όταν κάνουν επιπλέον δουλειά για ένα πρότζεκτ. Οι ίδιοι εστιάζουν πάρα πολύ στο ρόλο τους και στο τι δεν κάνει ο κάθε άλλος εργαζόμενος. Αντίθετα, οι πραγματικά παραγωγικοί εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες λεπτομέρειες. Απλώς κάνουν ό,τι χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το έργο, χωρίς να ασχολούνται με ρόλους.

3. Θα το τελειώσω αργότερα
Οι μη παραγωγικοί άνθρωποι σπαταλούν χρόνο επειδή ζουν σε μια κατάσταση συνεχούς ασυναρτησίας. Αρχίζουν να δουλεύουν πάνω σε ένα αρχείο Word, μετά το παρατάνε και πιάνουν ένα PowerPoint. Στη διαδικασία αυτή προφανώς ξοδεύουν χρόνο επειδή κάθε νέα εργασία χρειάζεται ενέργεια κατά την έναρξή της.

4. Δεν έχω όλες τις απαντήσεις ακόμα
Αυτή η δικαιολογία χρησιμοποιείται από ανθρώπους που δίνουν μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια. Περιμένουν μέχρι το καθετί να είναι στην εντέλεια, προτού αρχίσουν μια δουλειά, και βέβαια σπάνια αρχίζουν κάτι επειδή σπάνια είναι όλα στην εντέλεια. Η λύση; Οι παραγωγικοί άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν τώρα, και δεν περιμένουν για την τέλεια συγκυρία.

5. Θα περιμένω το αφεντικό να μου πει τι να κάνω
Η έλλειψη ανεξαρτησίας σκοτώνει την παραγωγικότητα, ιδιαίτερα για έναν εργαζόμενο σε μικρή επιχείρηση. Και ένα πρότζεκτ μπορεί να ξεφύγει τελείως εκτός ελέγχου, την ώρα που κάποιος περιμένει κάποιον άλλο να του πει τι να κάνει. Αυτός που θέλει να δουλέψει εντοπίζει το πρόβλημα και αναζητεί λύσεις, δίχως να περιμένει το αφεντικό να του εξηγήσει κάθε λεπτομέρεια.

6. Δεν βλέπω το όφελος για μένα
Ζούμε σε έναν κόσμο ναρκισσιστών που βγάζουν selfies φωτογραφίες κάθε μισή ώρα και γράφουν για τα αισθήματά τους στο Twitter. Το πρόβλημα; Καθυστερούν ένα πρότζεκτ επειδή νοιάζονται μόνο για τα δικά τους οφέλη. Οι παραγωγικοί άνθρωποι βλέπουν το ευρύτερο όφελος του να εργάζονται σε μια επιτυχημένη εταιρεία, και επιθυμούν να συμβάλλουν σ’ αυτό. Οι selfies μπορούν να περιμένουν μέχρι το Σαββατοκύριακο.

7. Ανησυχώ για την ποιότητα της δουλειάς μου
Οι παραγωγικοί άνθρωποι νοιάζονται για την ποιότητα, αλλά καταλαβαίνουν ότι το να είσαι παραγωγικός σημαίνει και το να ολοκληρώνεις πράγματα. Η επιδίωξη της τελειότητας -η τελειομανία- δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις. Καλή λοιπόν η ποιότητα, αλλά καλό είναι να ενθαρρύνεται παράλληλα η παραγωγικότητα.

8. Ίσως αποτύχω
Η αγωνία για μια πιθανή αποτυχία είναι χαρακτηριστικό κάθε μη παραγωγικοί ατόμου στη δουλειά. Αν ένας εργαζόμενος δεν αρχίσει ποτέ ένα πρότζεκτ, δεν χρειάζεται να αγχωθεί και για την αποτυχία, σωστά; Κι όταν καθυστερεί να ξεκινήσει ένα έργο επειδή πρέπει σώνει και καλά να πετυχαίνει παντού και πάντοτε, αυτό σημαίνει ότι λιγότερα έργα θα ολοκληρώνονται σε βάθος χρόνου.

Διαβάστε ακόμη:

Τα έξι βήματα που θα σας κάνουν πιο παραγωγικούς

Ο απλός τρόπος για να αυξήσετε την παραγωγικότητά στην εργασία