Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου: Αυτή θα είναι η ομάδα Τραμπ

Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου: Αυτή θα είναι η ομάδα Τραμπ
AppleMark

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του νέου πλανητάρχη - Οι Έλληνες που βοήθησαν στην εκλογή του. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταρτίζει την πρώτη λίστα υποψήφιων στελεχών της κυβέρνησης του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις «θέσεις-κλειδιά» θα τοποθετηθούν άνθρωποι που του συμπαραστάθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία, στη διάρκεια της οποίας αρκετά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αποστασιοποιήθηκαν από την υποψηφιότητά του.

Ήδη τα περισσότερα ΜΜΕ στην Αμερική κάνουν αναφορά στα ονόματα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν την κυβέρνησή του.

Ο Γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς από την Αλαμπάμα, θερμός υποστηρικτής του Τραμπ στη Γερουσία, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν, αναφέρεται ως πιθανή επιλογή για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Ο Φλιν συμβουλεύει ιδιωτικά τον Τραμπ σε ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. «Ο ίδιος, ασκεί μία ήρεμη επιρροή στον Τραμπ», ανέφερε πηγή που έχει γνώση για την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να επιλεγούν τα στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς, αλλά και ο Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ από το Τενεσί, θεωρούνται πιθανές επιλογές για τη θέση του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών. Ο Κόρκερ είναι πρόεδρος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Τόσο ο Γκίνγκριτς, όσο και ο Κόρκερ, αξιολογήθηκαν ως πιθανές επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, την περίοδο της επιλογής πιθανών αντιπροέδρων, για να επιλέξει τελικά τον κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ρινς Πρίμπους, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που ήταν ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Τραμπ στην περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, θεωρείται πιθανή επιλογή για τη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, μία πιθανή επιλογή είναι ο αναπληρωτής του Πρίμπους, ο στρατηγιστής Σιαν Σπάισερ.

Η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κέλι Ανν Κόνγουεϊ, που είχε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των «προεδρικών» προεκλογικών εμφανίσεων του Τραμπ, αξιολογείται ως πιθανή υψηλόβαθμη σύμβουλος στο Λευκό Οίκο.

Ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, που υποστήριξε δημόσια τον Τραμπ, μετά την αποχώρησή του από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, θεωρείται υποψήφιος για το υπουργείο Παιδείας.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, όπως κι ο Πίτερ Κίνγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος από τη Νέα Υόρκη, θεωρούνται πιθανές επιλογές για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο Μάικ Ρότζερς, πρώην πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι πιθανό να αναλάβει τη διεύθυνση της CIA. Το επιτελείο του Τραμπ, που ασχολείται με την κατάρτιση της λίστας των στελεχών της κυβέρνησης του, έχει σελίδα στο διαδίκτυο (https://www.greatagain.gov/), αλλά και λογαριασμό στο Twitter (@transition2017), υποσχόμενο ότι θα παρέχει ενημέρωση για τις επιλογές σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico».

Τα μεγάλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο Τραμπ

Οι Έλληνες του Τραμπ
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επιλέξει ως συνοδοιπόρους στη δύσκολη προεκλογική περίοδο 4 Έλληνες, οι οποίοι συνέβαλαν στη μεγάλη εκλογική του νίκη.

Σύμφωνα με το ellines.com, αυτοί είναι οι Τζορτζ Παπαδόπουλος, Τζορτζ Τζιτζίκος, Reince Priebus, Χρήστος Μαραφάτσος.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είναι σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γεννήθηκε στο Σικάγο και οι γονείς του κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Τζορτζ Τζιτζίκος έχει αναλάβει τον ρόλο του διευθυντή επιχειρήσεων της εκστρατείας του και είναι ένας από την αρχική πενταμελή ομάδα που βρίσκεται δίπλα του από την πρώτη στιγμή. Θεωρείται ο ιθύνων νους της εκστρατείας του εκκεντρικού Ντόναλτ Τραμπ. Είχε τον πρώτο λόγο επί της 8ετούς προεδρίας του George W. Bush στον Λευκό Οίκο (2001-2009), ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία ΜακΚέιν-Πέιλιν το 2008, την εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ (2012), ενώ είχε αναλάβει την διαχείριση της υπόθεση της ΒΡ με τον τύπο μετά το ατύχημα στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Reinhold Reince Priebus είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Η καταγωγή του είναι Ελληνογερμανική, καθώς η μητέρα του ήταν Ελληνίδα (Δήμητρα) και ο πατέρας του Γερμανός. Είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να ενώσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην βάση της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Χρήστος Μαραφάτσος επελέγη από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, για να εκπροσωπήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα με την ιδιότητα του συμβούλου, στην μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

Αξιολόγηση στη σκιά… Τραμπ

Οι προτεραιότητες του νέου πλανητάρχη
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Reuters στις 25 Οκτωβρίου 2016 είχε αναφερθεί στις προτεραιότητές του στην περίπτωση της εκλογής του στην προεδρία των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, στην κατάργηση του προγράμματος Κλίντον για τη δημόσια υγεία, στην παροχή βοήθειας στους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην επινίκια ομιλία του υποσχέθηκε την υλοποίηση προγράμματος για την αποκατάσταση των παραγωγικών υποδομών στις ΗΠΑ, αλλά και τον διπλασιασμό της οικονομικής ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία.

Ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, επιβεβαίωσε χθες ότι η κατάργηση του προγράμματος για τη δημόσια υγεία που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα γνωστό ως «Obamacare» θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Υπό τις ανησυχίες πρόκλησης οικονομικής και παγκόσμιας αστάθειας, οι επενδυτές αντέδρασαν (αρχικά) στην εκλογή Τραμπ σε διεθνές επίπεδο, με τη Wall Street να κάνει ένα δραματικό γύρισμα και το αμερικανικό δολάριο να καταγράφει υψηλό συναλλαγματικής ισοτιμίας τετραμήνου έναντι του ιαπωνικού γιεν.

Το μεξικανικό πέσο ανέκτησε μέρος των απωλειών που κατέγραψε χθες μετά τη ραγδαία πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του. Ο Τραμπ έχει απειλήσει το Μεξικό, με την ακύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, αλλά και την επιβολή φόρου στα χρήματα που στέλνουν οι Μεξικανοί μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ, στην πατρίδα τους.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά τη νίκη του, ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της ενότητας των Αμερικανών, τονίζοντας ότι «θα είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικάνους». Παράλληλα εκφράστηκε θετικά για τη Χίλαρι Κλίντον, διαφοροποιούμενος ουσιαστικά από την επιθετική ρητορική που ακολούθησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας χαρακτηρίζοντας την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών ως «διεφθαρμένη Χίλαρι» με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «Φυλάκισε την»…

Τι θα αλλάξει στην Αμερική με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ