Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος
Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÐÝìðôç 14 Éáíïõáñßïõ 2016, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Παραμένει το χάσμα Γερμανίας - ΔΝΤ, νέος γύρος τον Ιούνιο. «Σκληρό» πόκερ για πρωτογενή πλεονάσματα, χρέος. 

Χωρίς συμφωνία κατέληξε η συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα να παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο.

«Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου», ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης. Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Tο ΔΝΤ δεν πείστηκε να μπει στη συμφωνία, γιατί δεν λάμβανε τα ανταλλάγματα που ζητούσε για τη σαφήνεια σε ό,τι αφορά το χρέος και το πλεόνασμα. Η συνεδρίαση κράτησε αρκετά με «σκληρό πόκερ» για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Συνολικά τρία προσχέδια έπεσαν στο τραπέζι, αλλά για κανένα δεν υπήρχε συνολική συμφωνία.

Όπως αναφέρει, το πρώτο προσχέδιο προέβλεπε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2022 και 2% από το 2023 ως το 2060 ενώ το δεύτερο προέβλεπε 2,2% πλεόνασμα για το διάστημα 2023 ως το 2060.

Υπάρχουν ακόμα πολλά θολά ζητήματα, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά κάναμε πρόοδο, ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

O επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο και για πολύ σκληρή δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση. Είπε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», γεγονός που θα ανοίξει και επίσημα τη συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ακόμα ότι στο Eurogroup έγινε οι πρώτες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συμφωνία. Επανέλαβε ότι η «πυξίδα» για την ελάφρυνση του χρέους είναι οι αποφάσεις του Μαΐου του 2016 και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Oι αριθμοί θα έρθουν μετά το τέλος του προγράμματος, ανέφερε συγκεκριμένα.

«Μπορούμε να κλείσουμε την β’ αξιολόγηση και να αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Οι τεχνοκρατικές εξελίξεις από την Ελλάδα είναι πολύ θετικές αλλά πρέπει να γεφυρώσουμε χάσμα προσδοκιών.  Μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι» ανέφερε.

«Θέλουμε το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, είναι πολύ σημαντικό για πολλά κράτη-μέλη» πρόσθεσε πάντως.

Μοσκοβισί: Καλύφθηκαν 115 προαπαιτούμενα

Δεν φτάσαμε σε συμφωνία αλλά έγινε σημαντική πρόοδος. Σε ότι αφορά τη συμφωνία κυβέρνησης θεσμών έγιναν σημαντικές κινήσεις, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Δεν χρειάστηκαν όλες νομοθέτηση αλλά 140 μέτρα έπρεπε να ληφθούν καλύπτοντας όλο το εύρος της οικονομίας.

Ενημέρωσα το Eurogroup ότι τα 104 από τα 140 μέτρα μπορούν να θεωρηθούν «τελειωμένα». Ακόμα και σήμερα έγινε πρόοδος και φτάσαμε στις 115 ολοκληρωμένες δράσεις.

Όλα τα δημοσιονομικά μέτρα φτάνουν το 4% του ΑΕΠ με σκληρές επιλογές σε ότι αφορά τις συντάξεις, συμπλήρωσε.

Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα πούμε ότι η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σε ότι αφορά το χρέος έγινε συζήτηση και μιλήσαμε με περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν φτάσαμε σε συμφωνία αλλά έγινε πρόοδος και πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε στις 15 Ιουνίου. Η προσπάθεια που έγινε δεν θα πάει χαμένη. Υπάρχει καλή βάση για το επόμενο ραντεβού και η Κομίσιον παραμένει έτοιμη να βοηθήσει.

Ρέγκλιγνκ: Δεν υπάρχει πολύς χρόνος

Έγινε πρόοδος και είναι καλό ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για το πακέτο πολιτικής, σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM. Φτάσαμε στο σημείο να συμφωνούν όλοι οι θεσμό γι’ αυτό παρότι πήρε λίγο χρόνο.

Υπάρχει χρόνος να δουλέψουμε για το θέμα της δόσης αλλά όχι πολύς γιατί έρχονται οι λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο.

Η Ελλάδα πήρε ήδη μια αναδιάρθρωση χρέους το 2012 και τώρα δουλεύουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016.

Eπαφές στο περιθώριο του Eurogroup

Συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές πραγματοποιούνταν για περισσότερες από δύο ώρες στο περιθώριο του Eurogroup, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις.