Η οπτική «επανάσταση» του KNFB Reader

Η οπτική «επανάσταση» του KNFB Reader

Η καινοτόμα εφαρμογή διαβάζει κείμενα και δίνει λύση σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Μία καινοτόμα εφαρμογή, η KNFB Reader, έρχεται να δώσει λύση σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης διαβάζοντας κείμενα. Η συνεργασία της Αμερικανικής Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών με τον Ρέι Κούρτσβειλ, γνωστό επιχειρηματία στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και ανώτατο στέλεχος της Google, είχε ως αποτέλεσμα της δημιουργίας αυτής της εφαρμογής.

Τι κάνει η εφαρμογή
Η KNFB Reader είναι μία εφαρμογή για Smartphone που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε έτσι ώστε να είναι λειτουργική για τον χρήστη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να φωτογραφίσει το κείμενο που θέλει να διαβάσει.

Η εφαρμογή είτε μετατρέπει το κείμενο σε ηχητική μορφή, είτε το μετατρέπει σε γραφή Μπράιγ, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να διαβάσει το κείμενο στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου.

Τι λένε οι χρήστες
Το πόσο χρήσιμη είναι η KNFB Reader το περιγράφει, στο πρακτορείο Reuters, ο Μπράιαν Μπάσιν, εκτελεστικός διευθυντής μίας ΜΚΟ για άτομα με προβλήματα όρασης: «Υπάρχουν αμέτρητες φορές στη ζωή μου που τυχαίνει να υπάρχει κάποια επιγραφή και δεν βρίσκεται κανείς γύρω να με βοηθήσει. Και συνήθως θέλω να μάθω κάτι απλό, όπως “αυτή η συσκευασία καφέ, είναι ντεκαφεϊνέ ή με καφεΐνη;”. Η ικανότητα να το κάνω αυτό πολύ γρήγορα και εύκολα με κάτι που χωράει στην τσέπη μου σίγουρα θα αλλάξει τα δεδομένα».

Ο Τζόναθαν Μόουζεν, ένας Νεοζηλανδός σύμβουλος τεχνολογίας που γεννήθηκε τυφλός, ήταν από τους πρώτους που δοκίμασαν τη νέα αυτή εφαρμογή. «Δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο ακριβής ήταν», σχολίασε.

Η εφαρμογή κοστίζει 99,99 δολάρια και είναι διαθέσιμη για τους χρήστες κινητών της Apple. Η KNFB Reader θα κυκλοφορήσει και για κινητά με λογισμικό Android τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο Κούρτσβαϊλ στο πρακτορείο Reuters, ενώ δεν αποκλείεται να μεταφερθεί και στο Google Glass, κάτι που θα ήταν ακόμα πιο πρακτικό για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αφού έτσι θα μπορούν να κατευθύνουν την κάμερα με το κεφάλι τους.