Όταν η επιχειρηματικότητα χωρά σε μία χριστουγεννιάτικη κάλτσα

Όταν η επιχειρηματικότητα χωρά σε μία χριστουγεννιάτικη κάλτσα

Πώς η «θεία Τζόι» από το Ιλινόις έστησε την επιχείρησή της πάνω σε ένα εορταστικό... φετίχ.

Είναι η Τζόι, όνομα και πράγμα! Μια Αμερικανίδα μεσήλικας από το Ροκ Άιλαντ του Ιλινόις, που μπήκε από σπόντα στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, με στόχο να προσφέρει στους πελάτες της λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων κάθε τέτοια εποχή.

Όπως κάθε χρονιά εδώ και μία 20ετια, έτσι και φέτος δούλευε με φρενήρης ρυθμούς στο μικρό της εργαστήριο –«18 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα το τελευταίο διάστημα», λέει- κόβοντας και ράβοντας χριστουγεννιάτικες κάλτσες που πουλά στο ατελιέ της και online.

Η ιδέα για να στήσει την επιχείρησή της, την «Aunt Joy’s Personalized Christmas Stockings», γεννήθηκε από μία προσωπική ανάγκη, όταν έψαχνε μάταια να βρει μία παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη κάλτσα να αγοράσει. Όχι βιομηχανικής κοπής και «made in China», εξηγεί, αλλά όπως τον έφτιαχνε κάποτε η γιαγιά της. Τελικά, δεν βρήκε πουθενά.

«Βάλθηκα να ψάχνω τρία χρόνια σε καταλόγους, καταστήματα με εποχικά, εμπορικά κέντρα και μαγαζιά με χειροποίητα προϊόντα. Τίποτε δεν ήταν κοντά σε αυτό που ήθελα: να ταιριάζει στην οικογενειακή μου παράδοση, να είναι φτιαγμένο στη χώρα μου, να έχει ποιότητα, αντοχή και φαντασία».

«Κι έτσι», εξιστορεί στην εταιρική ιστοσελίδα της, «αποφάσισα να φτιάξω τη δική μου σειρά, ονομάζοντάς την «Όπως συνήθιζε να το φτιάχνει η γιαγιά». Ήμουν σίγουρη ότι υπήρχαν κι άλλοι που αναζητούσαν ό,τι κι εγώ. Ήταν βλέπετε δεκαετία του ’90, όταν οι περισσότερες γιαγιάδες δούλευαν και δεν είχαν ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούν με αυτά».

Η ιδέα πράγματι έπιασε και η παραγωγή της «Aunt Joy’s» επεκτάθηκε συν τω χρόνω σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες (όπως π.χ. σε κατά παραγγελία χριστουγεννιάτικες κάλτσες). Τώρα πια, οι πωλήσεις συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με παραγγελίες προϊόντων και για άλλες περιστάσεις, όπως π.χ. για παιδικά πάρτι, για δώρα σε νεογέννητα κλπ. «Όπως χιλιάδες άλλοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες», παρατηρεί η Τζόι, «έτσι κι εγώ αγαπώ αυτό που κάνω. Και το χαίρομαι κάθε στιγμή».