Παγκόσμια νευρικότητα στις αγορές: Fed και μειωμένη ανάπτυξη «χτυπούν» τα χρηματιστήρια

Παγκόσμια νευρικότητα στις αγορές: Fed και μειωμένη ανάπτυξη «χτυπούν» τα χρηματιστήρια
epa07237759 A trader looks at financial news at the end of the trading day at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 17 December 2018. The Dow closed the day down over 500 points after falling over 600 earlier. EPA/JUSTIN LANE

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι σημαντικότερες χρηματαγορές. Προς τη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας οδεύει ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών.

 

Απώλειες καταγράφουν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές λόγω των φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, την ώρα που η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στην τέταρτη αύξηση επιτοκίων για φέτος.

Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο δείκτης του για το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, με τα στοιχεία αυτά να προστίθενται στις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Τα χρηματιστήρια στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη κατέγραψαν απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης, με τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών να ηγούνται της πτώσης καθώς οι τιμές του αργού μειώθηκαν πάνω από 3%.

Η ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία οι επενδυτές ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα, είχε περιορισμένο αντίκτυπο, με τις κινεζικές μετοχές να υποχωρούν πάνω από 1%. Νωρίτερα σήμερα ο Σι ζήτησε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως να προσφέρει νέα συγκεκριμένα μέτρα, σε μια ομιλία που σηματοδότησε την 40ή επέτειο από τη στροφή της Κίνας προς την απελευθέρωση της αγοράς.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,8%, με τη χθεσινή πτώση των αμερικανικών μετοχών στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου και πλέον έτους να πλήττει το γενικότερο κλίμα.

Οι αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έχουν τροφοδοτήσει εικασίες ότι η Fed, η οποία σήμερα ξεκινά τη διήμερη συνεδρίασή της, θα μπορούσε να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πιθανότητα να πλήξει την αμερικανική οικονομία.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που σήμερα καταγράφει απώλειες, έχει υποχωρήσει κατά 9% φέτος και οδεύει προς τη χειρότερη χρονιά του εδώ και μία δεκαετία.

«Αυτή η χρονιά έχει υπάρξει αρκετά αξιοσημείωτη υπό την έννοια ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν καταγράψει πτώση, το οποίο είναι ακόμα χειρότερο από το 2008 διότι κατά τη διάρκεια της παγκοσμίας χρηματοπιστωτικής κρίσης είδαμε τουλάχιστον κάποια ‘ασφαλή καταφύγια’ –αμερικανικά κρατικά ομόλογα, χρυσό– να έχουν θετικές επιδόσεις», δήλωσε ο Στέφαν Κέλερ, αναλυτής στην Candriam στο Λουξεμβούργο.

«Τουλάχιστον σε πραγματικούς όρους, αυτό δεν ισχύει σήμερα. Πρόκειται πράγματι για τεράστια πρόκληση. Είναι σαφώς έντονη η διαφορά από τις αισιόδοξες προβλέψεις της περασμένης χρονιάς».

Ενώ η Fed εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι οι αναταράξεις στην οικονομία θα οδηγήσουν την αμερικανική κεντρική τράπεζα να υπαινιχθεί ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων την επόμενη χρονιά. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο βασικός σύμβουλός του σε θέματα εμπορίου κλιμάκωσαν την κριτική τους για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Στο μεταξύ, το δολάριο κινείται πτωτικά ενόψει της συνεδρίασης της Fed. Το ευρώ σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,2% στο 1,1373 δολάριο, έχοντας ανακτήσει τις χθεσινές του απώλειες. Το δολάριο σημείωσε επίσης πτώση έναντι του ιαπωνικού νομίσματος υποχωρώντας κατά 0,4% στα 112,35 γεν.

Οι τιμές του πετρελαίου επέκτειναν τις απώλειές τους εν μέσω ενδείξεων για υπερβάλλουσα προσφορά στις ΗΠΑ και ενώ το κλίμα παραμένει εύθραυστο λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για καύσιμα.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε έως τα 47,84 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Σεπτέμβριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησαν κατά 3% στα 57,79 δολάρια το βαρέλι.