Παντελόνι ετών… 3.000

Παντελόνι ετών… 3.000

Το αρχαιότερο παντελόνι θυμίζει κάτι από τα ρούχα της εποχής.

Το αρχαιότερο παντελόνι στο κόσμο έχει ίσια γραμμή, χαμηλό καβάλο, κορδόνι στη μέση και γεωμετρικά σχέδια στα μπατζάκια. Μήπως σας θυμίζει λίγο τα σχέδια και το κόψιμο που είναι ακόμα στη μόδα; Μάλλον ναι. Έτσι η φήμη επιβεβαιώνεται: Η μόδα κάνει κύκλους. Ακόμα κι αν έχουν περάσει 3.000 χρόνια.

Το «παλαιολιθικό» παντελόνι ανακαλύφθηκε στη Λεκάνη του Ταρίμ στη βορειοδυτική Κίνα, σπάζοντας το ρεκόρ του σχεδόν 30 αιώνων παντελόνι που είχε ανακαλύψει δρ. Μάιρ στον τάφο ενός άνδρα στο Ταρίμ.

«Η μελέτη οπωσδήποτε στηρίζει την ιδέα ότι τα παντελόνια εφευρέθηκαν για ιππασία από νομάδες κτηνοτρόφους και εισήχθησαν στη Λεκάνη του Ταρίμ από έφιππους λαούς» σχολιάζει ο Βίκτορ Μάιρ, γλωσσολόγος και ειδικός στην αρχαία Κίνα στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Τα δύο μάλλινα παντελόνια της μελέτης βρέθηκαν φορεμένα σε δύο άνδρες, πιθανότατα κτηνοτρόφων, που είχαν μουμιοποιηθεί λόγω του ξηρού κλίματος και του ζεστού καλοκαιριού στην περιοχή Γιανγκχάι της Λεκάνης του Ταρίμ -από το 1970 έως σήμερα οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει σε αυτό το νεκροταφείο πάνω από 500 αρχαίους τάφους.

Τα ευρήματα χρονολογήθηκαν στα 3.000 με 3.300 χρόνια με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα σε ίνες μαλλιού από τα παντελόνια και σε τρία ακόμα αντικείμενα σε έναν από τους τάφους.

Όσον αφορά το πατρόν του ενδύματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ύφασμα δεν είχε κοπεί: Τα τρία τμήματα του παντελονιού -τα πόδια και η περιοχή του καβάλου- φτιάχτηκαν σε αργαλειό στο τελικό τους μέγεθος και ενώθηκαν με ραφές.

Διαβάστε ακόμα:

Τα ρούχα που αγαπούν την Ελλάδα

Ρούχα που μας κάνουν… αόρατους!

«Στο σφυρί» τα ρούχα του Ναπολέοντα