«Παντρεύοντας» την πληροφορική με την ενέργεια!

«Παντρεύοντας» την πληροφορική με την ενέργεια!

Η Ιntelen του Βασίλη Νικολόπουλου συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα 100 κορυφαία startups.

Του Απόστολου Μαγγηριάδη*

Ο Βασίλης Νικολόπουλος (μέλος της νέας λίστας του Fortune 40 under 40) παρατηρεί από το σπίτι του, στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσεϊ, την κορυφογραμμή του Μανχάταν. Κάθε πρωί, όπως όλοι οι commuters στο «Μεγάλο Μήλο», χρησιμοποιεί το μετρό για να μεταβεί στα νέα γραφεία της Intelen, στη συμβολή των 49 δρόμων με τη 3η Λεωφόρο. Μαζί του δουλεύουν καθημερινά και τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα που στελεχώνουν το στρατηγείο της εταιρείας στην Αμερική.

«Αν για κάτι έχω μετανιώσει, είναι που δεν φύγαμε νωρίτερα για τις ΗΠΑ», λέει με φωνή γεμάτη αυτοπεποίθηση, ο 38χρονος μηχανικός. «Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για την ενεργειακή αγορά και το άνοιγμά μας στην Αμερική θα μας δώσει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης» συμπληρώνει.

Η Intelen είναι μια από τις πιο δυναμικές ελληνικές εταιρείες στον τομέα των έξυπνων ενεργειακών δικτύων. Παράγει καινοτόμα συστήματα ανάλυσης και επεξεργασίας ενεργειακών δεδομένων, που επιτρέπουν την εξοικονόμηση της κατανάλωσης ρεύματος ως και 20% σε κτίρια και υποδομές. Το 2010, η εταιρεία συμπεριλήφθηκε στις 100 πιο ανερχόμενες startups στον κόσμο σύμφωνα με το Venture Capital περιοδικό «Red Herring». Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της, προέρχεται από τη δραστηριότητα της στο εξωτερικό.

Η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα το 2004, «παντρεύοντας» τις εφαρμογές πληροφορικής και του τότε λογισμικού στην ενέργεια. «Ήμασταν γραφικοί με την καλή έννοια», θυμάται ο Βασίλης Νικολόπουλος, που παρέα με τον χημικό μηχανικό Κώστα Στάικο, τεχνολογικό διευθυντή της εταιρείας σήμερα, ξεκίνησαν δειλά δειλά την προσπάθεια, ως διδακτορικοί φοιτητές του ΕΜΠ. Το 2006 έβγαλαν τις πρώτες δημοσιεύσεις τους, εκμεταλλευόμενοι την έρευνα που έκαναν για την παροχή υπηρεσιών: Εγκαθιστούσαν ειδικά μετρικά συστήματα σε βιομηχανίες μετρώντας την κατανάλωση ενέργειας. Στη συνέχεια πετύχαιναν εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 8-10%.

Σήμερα η Intelen «αγναντεύει» τους διεθνείς επενδυτές και τις πολυεθνικές από τη Νέα Υόρκη, και ανασυντάσσεται ώστε να γίνει αποδοτικότερη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οργανώνει τμήματα στρατηγικής, ανάπτυξης, μάρκετινγκ και πωλήσεων στις ΗΠΑ, διατηρεί όμως το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα, εκεί όπου απασχολεί περισσότερους από 30 μηχανικούς και προγραμματιστές.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση του scale up, στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξης των startup και κλείνει συμφωνίες με πελάτες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Την ίδια στιγμή, ολοκληρώνει ένα τρίτο γύρο fundraising, – οι δύο πρώτοι είχαν κλεισει με χρηματοδότηση 700,000 δολαρίων – με ένα ποσό που θα ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Επόμενη στάση Βερολίνο
Το διασημότερο τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν έχει τίτλο «First we take Manhattan, then we take Berlin». Αφού κατέκτησε το Μανχάταν, ο Βασίλης Νικολόπουλος θέλησε να τοποθετηθεί και στο οπτικό πεδίο του Βερολίνου. Ήταν ανάμεσα στους 20 νέους επιχειρηματίες που συνάντησε η Άνγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.

«Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία να της εξηγήσω το πλεόνασμα ευφυΐας που κρύβεται πίσω από το ελληνικό οικοσύστημα των startups, και τον πλούτο έρευνας και καινοτομίας που παράγει η χώρα μας σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η χώρα έχει πίσω της μια Ελλάδα που δεν βγαίνει μπροστά, κι ένιωθα πως έπρεπε να το ακούσει.»

Ένα από τα προϊόντα που αναπτύσσει η εταιρεία στην Αμερική είναι το στήσιμο ενός κοινωνικού δικτύου για τους τοπικούς παρόχους ενέργειας. Με βάση την πλατφόρμα της Intelen οι πελάτες εκπαιδεύονται στην έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή αλληλεπιδρούν με άλλους. Στόχος, η ανάλυση της ενεργειακής συμπεριφοράς χιλιάδων πελατών και η ευαισθητοποίησή τους για τη μείωση της κατανάλωσης.

Η Intelen έκλεισε δουλειές και στην Ευρώπη. Πέρυσι επελέγη ανάμεσα σε 21 επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων πολυεθνικές, από την EON Ισπανίας, θυγατρική του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού, ως συνεργάτρια για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακών αναλύσεων.

«Η Ευρώπη είναι μπροστά στα θέματα υποδομών, είναι όμως πίσω σε θέματα ενεργειακής συμπεριφοράς» σχολιάζει ο επικεφαλής της Ιntelen. Για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί η αναπροσαρμογή του τιμολογίου παροχής ενέργειας βάσει της προσφοράς και της ζήτησης που θα προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων ανά συσκευή που θα κάνει η ελληνική εταιρεία. Η υπηρεσία πρόκειται σύντομα να επεκταθεί και στην Ανατολική Ευρώπη.

Δεκάδες αμερικανικά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν πιλοτικά την εφαρμογή η οποία αλλάζει ενεργειακές συμπεριφορές σε εκατοντάδες Αμερικανούς φοιτητές που αναμένεται να φτάσουν τους χιλιάδες. «Είναι σημαντικό να παίρνουμε feedback από κορυφαία ιδρύματα πάνω στο προϊόν μας», επισημαίνει ο Βασίλης Νικολόπουλος. «Βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρείας.»

Ο επικεφαλής της εταιρείας αισιοδοξεί για το μέλλον και βλέπει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Προβλέπει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη τριετία και περαιτέρω ανάπτυξη στην Αθήνα με προσλήψεις προγραμματιστών και μηχανικών.

«Η αγορά ενέργειας είναι δύσκολος χώρος, δεν πρόκειται για ένα απλό mobile application. Χρειάζεται σοβαρότητα, αφοσίωση και έξυπνη στρατηγική. Στόχος μας είναι να γίνουμε παγκόσμιος παίκτης, συμβάλλοντας στη δημιουργία μίας πιο πράσινης και ενεργειακά ευαισθητοποιημένης κοινωνίας».

Σίγουρα νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Intelen, που προάγουν την τεχνολογική έρευνα και καινοτομία, αποτελούν τον «καθρέφτη» της ελληνικής εφαρμοσμένης έρευνας και των νέων φιλόδοξων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη: 

Η νέα λίστα 40 under 40 αποκλειστικά στο FortuneGreece

* Μέρος του κειμένου δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Παραπολιτικά Σάββατο 21 Ιουνίου και επιστρέφει στα περίπτερα Τετάρτη 02 Ιουλίου.