Rodoula: Πατσαβουρόπιτες σε μοναδικές γεύσεις εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων

Rodoula: Πατσαβουρόπιτες σε μοναδικές γεύσεις εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων

Η ΡΟΔΟΥΛΑ διαδίδει στα πέρατα του κόσμου τα μυστικά μιας παράδοσης αιώνων που είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα.

Ένα όμορφο σπίτι δίπλα στη λίµνη, το απαράµιλλο φυσικό κάλλος της Ηπείρου και η εικόνα µιας γιαγιάς γεµάτης ζεστασιά να ζυµώνει παραδοσιακές πίτες αποτελούν τη «µαγιά» για την ιστορία της εταιρείας ΡΟΔΟΥΛΑ.

Μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών κατεψυγµένων προϊόντων ζύµης και γλυκών στην Ελλάδα που εξάγει τα προϊόντα της σε 40 χώρες. Για τον Παναγιώτη και τον Ηλία Καραχάλιο, η σύσταση της ΡΟΔΟΥΛΑ ήταν ένας φόρος τιµής στη γιαγιά, αλλά και µια ευκαιρία να διαδώσουν στα πέρατα του κόσµου τα µυστικά µιας γαστρονοµικής παράδοσης που κρατάει αρκετούς αιώνες και είναι συνυφασµένη µε την Ελλάδα.

Το 1999, σε µια γειτονιά της Αθήνας, τα δύο εξαδέλφια ανοίγουν ένα µικρό εργαστήρι διεκδικώντας ένα µικρό ποσοστό από την «πίτα» της εγχώριας αγοράς. Όµως, η τύχη είχε άλλα σχέδια γι’ αυτούς. Η αναγνώριση στην ελληνική αγορά ήρθε και αυτό ήταν το εφαλτήριο για να ανοίξουν οι πόρτες στις αγορές του εξωτερικού. «Όραµά µας είναι να βοηθήσουµε τον κόσµο να τρέφεται καλύτερα, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και νοστιµιάς» λέει στο Fortune ο Παναγιώτης Καραχάλιος, πρόεδρος της εταιρείας, υπογραµµίζοντας πως η φιλοσοφία που διέπει την επιχείρηση βασίζεται στο motto «Σεβασµός στον άνθρωπο και τη διατροφή του».

Μιλώντας για τον κλάδο αναφέρει πως στο σύνολό του απαρτίζεται από καλές εταιρείες που ξεχωρίζουν για την ποιότητα των προϊόντων και τον επαγγελµατισµό τους. Ωστόσο, το στοιχείο που διαφοροποιεί τη ΡΟΔΟΥΛΑ από τον ανταγωνισµό είναι η επιµονή της να προσφέρει ασφαλή, προσεγµένα, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα μέσα από σύγχρονες και πρότυπες διαδικασίες παραγωγής, συνδυάζοντας την υψηλή τεχνολογία µε παραδοσιακές αυθεντικές συνταγές. «Παράδοση, γνώση, οµαδικότητα, δηµιουργία, καινοτοµία, ποιότητα, ειλικρίνεια, εµπιστοσύνη είναι οι λέξεις στις οποίες βασίζεται κάθε κίνησή µας. Αυτά είναι που κερδίζουν την αποδοχή του κλάδου µας».

Η οικογενειακή επιχείρηση των ξαδέρφων Καραχάλιου σε διάστηµα µικρότερο των δύο δεκαετιών απέκτησε εξωστρέφεια και προσανατολισµό πολυεθνικής. «Τα τελευταία χρόνια κάναµε άνοιγµα σε αγορές του εξωτερικού. Αρχικά µε µικρά, προσεκτικά βήµατα, στη συνέχεια µε γνώση και προτάσεις. Σήµερα οι πωλήσεις µας στο εξωτερικό καλύπτουν περίπου το 16% του συνόλου σε περισσότερες από 15 χώρες σε όλο τον κόσµο». ΗΠΑ, Ιταλία, Γερµανία, Κύπρος, Δανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Φινλανδία, Νορβηγία και Ρουµανία είναι µερικές από τις χώρες που συνθέτουν τον γεωγραφικό χάρτη στον οποίο δραστηριοποιείται η ΡΟΔΟΥΛΑ. Στόχος, όπως αναφέρει ο Ηλίας Καραχάλιος, διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, είναι µέσα στα επόµενα 3-4 χρόνια οι εξαγωγές να αγγίξουν το 40%-50% του τζίρου. Αυτό θα επιτευχθεί µε την ανάπτυξη της αγοράς της Αµερικής και του Καναδά, σε συνδυασµό µε τη δηµιουργία νέων προϊόντων για τις ήδη υπάρχουσες αγορές.

Η Ελλάδα, σαφώς και παραµένει βασική προτεραιότητα, παρά τις αναταραχές που έχουν προκλήθεί στο εσωτερικό της. Ο Παναγιώτης Καραχάλιος εµφανίζεται αισιόδοξος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως µπορεί η οικονοµία να βρίσκεται σε δυσµενή κατάσταση, λόγω της παρατεταµένης κρίσης, όµως υπάρχουν σηµάδια που πιστοποιούν ότι διαφαίνεται φως. «Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος και κόπος για να µπορέσει να γίνει επανεκκίνηση της επιχειρηµατικότητας. Εµείς επενδύουµε τώρα για να µπορέσουµε να δούµε αισιόδοξα τα επόµενα χρόνια».

Από τις δύο παραγωγικές µονάδες, συνολικής έκτασης 6.000 τ.µ., παράγονται σε ετήσια βάση 6.000 τόνοι γλυκά και παραδοσιακές πίτες. Βάσει του business plan θα γίνουν πρόσθετες επενδύσεις που θα εστιάζουν σε διπλασιασµό της παραγωγικής δυναµικής του εργοστασίου. «Ένα στοιχείο της παραγωγής µας που δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στα προϊόντα µας και δεν θα θέλαµε να το αλλάξουµε είναι η χειροποίητη διαδικασία. Είναι µέσα στη φιλοσοφία µας να προσφέρουµε προϊόντα µε “χαρακτήρα”, όσο κι αν αυτό µας δυσκολεύει. Έχουµε ήδη σχεδιάσει τη δηµιουργία µιας πρότυπης για τα ελληνικά δεδοµένα παραγωγικής µονάδας που θα µας βοηθήσει να πετύχουµε τους στόχους µας» τονίζει ο Ηλίας και προσθέτει πως οι πιο εµπορικοί κωδικοί που αποτελούν σήµα κατατεθέν της ΡΟΔΟΥΛΑ είναι οι πατσαβουρόπιτες, σε διάφορα σχήµατα και γεύσεις καθώς και στην κατηγορία γλυκών, προϊόντα και γεύσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική ταυτότητα όπως ο µπακλαβάς µε κλασική γεύση και η καρυδόπιτα.

Προϊόντα µε την επωνυµία ΡΟΔΟΥΛΑ µπορεί να βρει κανείς από τον φούρνο της γειτονιάς µέχρι τις γνωστές αλυσίδες bakery και καφεστίασης. Η είσοδος του brand στην αγορά του Retail έγινε το 2017, γεγονός που αποτελεί µια µεγάλη πρόκληση για την εταιρία τα επόµενα χρόνια. «Είµαστε ευτυχείς που σε µια τόσο δύσκολη χρονιά ανταποκριθήκαμε µε επιτυχία. Υπολογίζουµε ότι το 2017 θα κλείσει µε αύξηση της τάξης του 28% και µε τις ενέργειες που έχουµε κάνει κάτι αντίστοιχο αναµένουµε και για το 2018. Φέτος µπήκαµε στο retail µε την “ξακουστή” µας πατσαβουρόπιτα µε τρεις γεύσεις που αγαπήθηκε από τους επαγγελµατίες και βραβεύτηκε από οίκους του εξωτερικού». Ας σηµειωθεί ότι στην έκθεση ANUGA 17 έκανε το ντεµπούτο της η πρώτη VEGAN σειρά ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΠΙΤΑΣ στον κόσµο και, όπως υπογραµµίζει ο Παναγιώτης, «τα ελληνικά προϊόντα τυγχάνουν µεγάλης αποδοχής στο εξωτερικό, γιατί είναι καλά προϊόντα. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα προστατεύσουµε, να τα πιστέψουµε και να τα εξελίξουµε εµείς οι Έλληνες».