«Παίρνει η μπάλα» του ανασχηματισμού και τον Χάρη Θεοχάρη;

«Παίρνει η μπάλα» του ανασχηματισμού και τον Χάρη Θεοχάρη;

Σενάρια για αποχώρηση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Εκτός από αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, ο ανασχηματισμός μπορεί να «παρασύρει» και άλλα πόστα που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» είναι ορατό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Χάρη Θεοχαρη από την θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εσόδων σε παράλληλο χρόνο με τον επερχόμενο ανασχηματισμό που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τοποθετείται για την προσεχή Δευτέρα.

Και αυτό καθώς σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για τη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της επετείου για την απόβαση στη Νορμανδία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για την αποχώρηση του γ.γ έχουν ήδη ενημερωθεί οι Βρυξέλλες και η τρόικα, τα μέλη της οποίας όμως φαίνεται να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις εκτεταμένες αλλαγές που αφορούν τα κρίσιμα πόστα για τη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το in.gr, η τρόικα εμφανίζεται αντίθετη σε πολιτικές παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν το έργο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ήδη έχει καταστήσει γνωστές τις θέσεις της στην ελληνική κυβέρνηση.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν στο ίδιο site πως η αλλαγή ηγεσία της ΓΓΔΕ δεν είναι δυνατή πριν από την παρέλευση της πενταετίας που προβλέπει ο νόμος, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δοθεί και η έγκριση της τρόικας.

Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές καταλόγιζαν στον κ. Θεοχαρη πρωτοβουλίες που χωρίς να κινούνται σε εσφαλμένη κατεύθυνση είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος λόγω του χρόνου κατά τον οποίο εκδηλώνονταν.

Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας υπήρξε συχνά προβληματισμός για ελλιπή στήριξη του έργου της από την κυβερνητική μηχανή όπως και η αίσθηση οτι αποτελούσε τον εύκολο στόχο υπό την έννοια οτι της μετακυλιόταν η ευθύνη για αποφάσεις που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα η είχαν ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ζήτησε ευθέως την παραίτηση του κ. Θεοχάρη, επιρρίπτοντάς του στην ουσία ευθύνες για εγκυκλίους οι οποίες εκδόθηκαν πριν από τις εκλογές. Για παράδειγμα, επέρριψε ευθύνες για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα ΄πρεπε να πληρώσουν φόρο. μετά όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη.

Οι δύο άνδρες έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία στις 11 το πρωί.

Στενοί συνεργάτες του κ. Θεοχάρη θεωρούν ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο ο ΓΓ να μην παραιτηθεί…

Διαβάστε ακόμη: 

Το ΔΝΤ δεν θέλει μεγάλες αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών

Θρίλερ με τον αντικαταστάτη του Γιάννη Στουρνάρα