Ποια είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του CEO της Amazon;

Ποια είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του CEO της Amazon;
Photo:

Πόσο κοστίζει ένα λάθος για τον Τζεφ Μπέζος;

της Έριν Γκρίφιθ

Το τηλέφωνο Fire αποδείχθηκε φιάσκο, κι ας είχε ονομαστεί «μηχανάκι του shopping». Η συσκευή, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο, έχει καταλήξει να πουλιέται μόλις 1 δολάριο. Ο Τομ Σούτακ, ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, δήλωσε στο Fortune ότι το τηλέφωνο «είχε τιμολογηθεί λανθασμένα».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Τζεφ Μπέζος, αυτό δεν πειράζει. Σε πρόσφατα δημόσια σχόλιά του, τόνισε ότι «είναι νωρίς ακόμα» για να κριθεί το τηλέφωνο, και η εταιρεία θα συνεχίσει να το βελτιώνει. Είναι πολύ νωρίς να αναλυθεί τι πήγε στραβά και αν η Amazon πάψει να κάνει λάθη, θα πάψει και να καινοτομεί, πρόσθεσε.

«Έχω κάνει αποτυχίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κυριολεκτικά δισεκατομμυρίων. Οι εταιρείες που δεν αποδέχονται την αποτυχία και δεν υιοθετούν τον πειραματισμό καταλήγουν να παλεύουν για την επιβίωσή τους».

Ένα άλλο σφάλμα του Μπέζος που κόστισε αρκετά χρήματα ήταν μια ιστοσελίδα για δημοπρασίες που δεν πήγε καθόλου καλά. Η ιδέα εξελίχθηκε σε κάτι που ονομάστηκε zShops, το οποίο απέτυχε επίσης. Εν τέλει, απ’ όλο αυτό γεννήθηκε το Amazon Marketplace, το οποίο αντιπροσωπεύει πλέον 40% των πωλήσεων της εταιρείας.

Ο Μπέζος υπενθύμισε πόσα άλλα προϊόντα hardware της Amazon έχουν πετύχει, συμπεριλαμβανομένων των Fire TV, Kindle και Echo. «Δεν προλαβαίνουμε να παράγουμε αρκετά Fire TV και Fire TV Stick» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το αποτυχημένο τηλέφωνο για το οποίο σας είπαμε στην αρχή, ο Μπέζος είχε μόνο δυο λέξεις να πει: «Μείνετε συντονισμένοι».