Το πιο hi tech Μουντιάλ στην ιστορία!

Το πιο hi tech Μουντιάλ στην ιστορία!

Από την εικόνα 4K μέχρι τον ψηφιακό έλεγχο γραμμών, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το ιδανικό πεδίο δοκιμών για νέες τεχνολογίες.

Όπως σε κάθε αθλητικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας, έτσι και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας βλέπουμε για πρώτη φορά σε εφαρμογή τεχνολογικές καινοτομίες που αναπτύσσονται εδώ και χρόνια και που ήρθε η ώρα να μπουν σε εφαρμογή.

Ο Olaff Swantee, CEO στη βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΕΕ, ξεχώρισε τέσσερις από αυτές (και τις κατέγραψε στη σελίδα του στο LinkedIn) οι οποίες έκαναν πρεμιέρα στο Μουντιάλ που μόλις ξεκίνησε.

Πέρασε η μπάλα τη γραμμή;
Πάνε οι εποχές που το μάτι του διαιτητή ή του επόπτη ήταν το μόνο αξιόπιστο (ή όχι και τόσο) εργαλείο για να αποφασιστεί αν η μπάλα μπήκε γκολ ή αν απλώς άγγιξε τη γραμμή του τέρματος χωρίς να την περάσει. Στα γήπεδα της Βραζιλίας κάθε γκολπόστ καλύπτεται από 14 κάμερες υψηλής ταχύτητας που καταγράφουν σε τρεις διαστάσεις την κίνηση της μπάλας και, σε περίπτωση γκολ, δίνουν σήμα απ’ ευθείας στο ρολόι στον καρπό του διαιτητή.

Τηλεοπτικό σήμα 4K
Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο που η ανάλυση της εικόνας φτάνει τα 4.000 pixels, αλλά μόνο σε τρεις αγώνες: έναν της φάσης των 16, έναν προημιτελικό και τον τελικό. Όσοι έχουν τηλεοράσεις 4Κ -και στη χώρα τους μεταδίδεται τέτοιο σήμα- θα απολαύσουν τα ματς σε ποιότητα που -κυριολεκτικά- δεν έχει δει ανθρώπου μάτι.

Δίκτυα 4ης γενιάς
Η κάλυψη των μεγαλύτερων πόλεων της Βραζιλίας -όπου διεξάγονται και οι αγώνες- με σήμα 4G σημαίνει πως οι θεατές θα μπορούν να βρίσκονται online με εξωπραγματικές ταχύτητες, μοιράζοντας φωτογραφίες και βίντεο και απολαμβάνοντας mobile εφαρμογές και υπηρεσίες.

Το λάκτισμα του παράλυτου
Όπως ήταν προγραμματισμένο, η τελετή έναρξης ξεκίνησε με έναν παραπληγικό 29χρονο Βραζιλιάνο που στάθηκε όρθιος με τη βοήθεια ενός εξωσκετελετού και κλώτσησε μια μπάλα δίνοντας την εντολή στο μηχάνημα μόνο με τη σκέψη του. Ο εξωσκελετός αυτός είναι δημιούργημα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Duke και αποτελεί το πιο εξελιγμένο επίτευγμα της νευροεπιστήμης.

Διαβάστε ακόμη: 

Μουντιάλ: Πρεμιέρα με νίκη της Βραζιλίας στο Μουντιάλ των αντιθέσεων