Ποιος θέλει τελικά να αγοράσει το Twitter;

Ποιος θέλει τελικά να αγοράσει το Twitter;
epa04057461 (FILE) A file photo dated 08 November 2013 showing a close up of a Twitter app and a Stock market app displayed on a smartphone, in Berlin, Germany. Twitter Inc had a net loss of 511 million dollars in its first quarterly report since its initial public stock offering, the San Francisco-based company said 05 February 2014, falling further in the red than forecast. Total losses for 2013 were 645 million dollars compared to 79 million dollars in 2012, according to the fourth-quarter report. The social-media company went public on November 6, selling shares to raise at least 1.8 billion dollars to fuel continued expansion. The pace of user growth slowed, with 241 million monthly users, up 30 per cent from 185 million monthly users a year earlier. The rate of growth was 39 per cent in the previous period. Revenue more than doubled to 243 million dollars in the fourth quarter, up 116 per cent from the year-ago period. EPA/Joerg Carstensen Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι εταιρείες που ίσως ενδιαφέρονται ακόμα, τώρα που η Salesforce δήλωσε ότι αποσύρεται.

Αφότου σχεδόν όλοι οι φημολογούμενοι δυνητικοί αγοραστές για την Twitter δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ενδιαφέρονται, συμπεριλαμβανομένων της Google, της Disney και της Microsoft, υπήρχε ακόμη μία αμυδρή ελπίδα: η Salesforce. Τώρα η ελπίδα αυτή έχει επίσης σβήσει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Μαρκ Μπένιοφ, δήλωσε στους Financial Times την Παρασκευή ότι έχει αποφασίσει ότι η Twitter δεν είναι κατάλληλη αγορά για την εταιρεία. Η τιμή της μετοχής της Twitter υποχώρησε κατά περισσότερο από 6% μετά τη δήλωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Twitter σταδιακά χάνει τα κέρδη στην τιμή της μετοχής που είχε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν κυκλοφόρησαν μια σειρά από φήμες σχετικά με διάφορους γίγαντες του χώρου της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης που εξέταζαν το ενδεχόμενο εξαγοράς. Η μετοχή άγγιξε το επίπεδο των 24 δολαρίων, δίνοντας στην Twitter αποτίμηση 17,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σε εκείνο το σημείο, μερικές αναφορές έλεγαν ότι η Twitter έψαχνε για προσφορά εξαγοράς 25 ή ακόμα και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και στη συνέχεια οι φήμες διαψεύστηκαν.

Πρώτα η Microsoft – που ποτέ πραγματικά δεν θεωρήθηκε ως πιθανός αγοραστής από τους περισσότερους παρατηρητές της αγοράς – είπε ότι δεν ενδιαφερόταν. Στη συνέχεια ανώνυμες πηγές είπαν ότι η Google δεν θα κατέθετε προσφορά και ότι η Disney επίσης δεν είχε την πρόθεση να καταθέσει προσφορά.

Η είδηση για την Google ήταν πλήγμα για πολλούς οπαδούς της Twitter, οι οποίοι βλέπουν την εταιρεία ως τον πιο κατάλληλο αγοραστή για την εταιρεία, εν μέρει λόγω του κανονισμού REACH της Google, αλλά και της τεχνογνωσίας της στις πωλήσεις διαφημίσεων.

Η Google έχει επίσης μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που θα της επέτρεπε να απορροφήσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πιθανές ζημιές της Twitter, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της έκδοσης όλο και πιο ακριβών δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών στους εργαζομένους της.

Η απώλεια της Disney ως δυνητικού αγοραστή, εν τω μεταξύ, πιθανότατα προκαλεί απογοήτευση σε κάποια ανώτερα στελέχη της εταιρείας. Σύμφωνα με μια έκθεση του Vanity Fair, μια σειρά ανώτερων διευθυντικών στελεχών της Twitter θεωρούσαν την Disney ως τον σωστό αγοραστή για την εταιρεία.

Πάντως, η Twitter δεν έχει ξεμείνει εντελώς από επιλογές. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι κάποιο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο θα μπορούσε να αποκτήσει την εταιρεία μέσω μιας μόχλευσης εξαγορών και στη συνέχεια να προσπαθήσει να την αναδιαρθρώσει, αν και προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πολλές απολύσεις και άλλες αλλαγές.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα κάποιος πλειοδότης που δεν έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του να έρθει από το πουθενά και να κάνει προσφορά. Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς έχουν πει ότι η ιαπωνική εταιρεία επενδύσεων τεχνολογίας SoftBank μπορεί να είναι ένας πιθανός αγοραστής.

Η SoftBank ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχηματίζει ένα επενδυτικό κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί με επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και θέλει να επενδύσει στην τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Σαουδάραβας επενδυτής πρίγκιπας Al Waleed bin Talal bin Abdulaziz είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στο Twitter.

Η AT&T επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να επενδύσει μέχρι και 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγορές στα μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα ορισμένοι υποψήφιοι που ήταν αδιάφοροι όταν οι μετοχές της Twitter διαπραγματεύονταν στα 24 δολάρια, δηλαδή με χρηματιστηριακή αξία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία – να ενδιαφερθούν περισσότερο τώρα που η μετοχή διαπραγματεύεται στα 16,88 δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία είναι λίγο λιγότερο από 12 δισεκατομμύρια δολάρια.