Πυρετώδεις προετοιμασίες για την υπογραφή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την υπογραφή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ

Πού θα υπογραφεί η συμφωνία και ποιοι θα παρευρεθούν - Tα επόμενα βήματα που έχουν συμφωνηθεί.

Την ώρα που στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, οι προετοιμασίες σε Αθήνα και Σκόπια είναι εντατικές για τη συνάντηση της Πρέσπας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Κυριακή εξακολουθεί να παραμένει η επικρατέστερη ημέρα για την πραγματοποίηση της τελετής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, δηλαδή στην ΠΓΔΜ.

Η συμφωνία θα υπογραφεί από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία, βεβαίως, των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Εχουν προσκληθεί ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο προσωπικός απεσταλμένος του για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί «εν πομπαίς και οργάνοις». Μετά την συνυπογραφή της συμφωνίας από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών στις Πρέσπες θα ακολουθήσουν μία σειρά από βήματα για την ολοκλήρωση της κύρωσης.

Αναλυτικά:

– Η Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίνει την συμφωνία με απλή πλειοψηφία.

– Στις 25 Ιουνίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα δώσουν το «πράσινο φως» στην ΠΓΔΜ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι είναι μία μακρόχρονη πορεία γεμάτη μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές για την ΠΓΔΜ, που μπορεί να μπλοκαριστεί ανά πάσα στιγμή.

– Στις 12 Ιουλίου το ΝΑΤΟ θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση για ένταξη στην ΠΓΔΜ. Θα έχει προηγηθεί σχετική επιστολή της Αθήνας, όπως και όλων των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Επισημαίνεται ότι η επιστολή πρέπει να κυρωθεί από όλα τα κοινοβούλια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, άρα και από την ελληνική Βουλή – κάτι που θα γίνει μαζί με την κύρωση της συμφωνίας προς τα τέλη του φθινοπώρου.

– Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο διεξάγεται δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

– Αλλάζει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.