Έτσι γεννήθηκε η λέξη «Grexit»

Έτσι γεννήθηκε η λέξη «Grexit»

Ελάχιστοι γνωρίζουμε από πού προήλθε η λέξη που από το 2012 ακούμε και διαβάζουμε συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη.

Μόλις τρία χρόνια «ζωής» μετράει η λέξη «Grexit», ο όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το Grexit αποτελεί επινόηση του οικονομολόγου της Citigroup Ebrahim Rahbari ο οποίος δημιούργησε αυτό τον όρο για να περιγράψει το ρίσκο της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Εκείνη την περίοδο, ο Ebrahim Rahbari και οι συνάδελφοί του στην Citigroup τοποθετούσαν την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 50% σε διάστημα 18 μηνών και αργότερα στο 90% μέχρι το 2014. Σήμερα, ο Ebrahim Rahbari επανέρχεται με έναν νέο όρο «αφιερωμένο» στη χώρα μας. Πρόκειται για τη λέξη «Grimbo» με την οποία περιγράφει «όλα αυτά τα γκρίζα σενάρια που η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει λεφτά από τους Ευρωπαίους και δεν υπάρχει λύση για κάποιο σταθερό ορίζοντα», όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ο οικονομολόγος της Citigroup σημειώνει πως τα διαφαινόμενα σενάρια Grimbo είναι δύο: το πρώτο είναι η επίτευξη συμφωνίας, αλλά μόνο μετά από επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων και μια πιθανή χρεοκοπία. Το δεύτερο αφορά στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει καθόλου βοήθεια, η κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει, θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.