Πώς η Apple έχασε ένα μεγάλο στοίχημα με το Face ID

Πώς η Apple έχασε ένα μεγάλο στοίχημα με το Face ID
An attendee uses the Face ID function on the new iPhone X during a presentation for the media in Beijing, China October 31, 2017. REUTERS/Thomas Peter - RC1909DB4F00

Ο Steve Jobs είχε εν μέρει δίκιο όταν έλεγε ότι «Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις».

του Chan Choi

Ο Steve Jobs είχε εν μέρει δίκιο όταν έλεγε ότι «Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις».

Όταν ο Ford πούλησε το πρώτο του αυτοκίνητο το 1903, δεν υπήρχαν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι ούτε βενζινάδικα, και άρα οι καταναλωτές χρειάζονταν ταχύτερα άλογα, όχι αυτοκίνητα.

Και μέχρι το 2007, τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν εφαρμογές τρίτων – το Blackberry τότε ήταν το πιο περιζήτητο τηλέφωνο. Όλα όμως άλλαξαν με την έλευση του iPhone.

Απ’ την άλλη, υπάρχουν ριζοσπαστικές καινοτομίες για τις οποίες οι άνθρωποι συνεχίζουν να …ξύνουν το κεφάλι τους με απορία ακόμα κι αφότου τις δουν.

Πάρτε για παράδειγμα τα καινοτόμα – αλλά και εντελώς αποτυχημένα – προϊόντα της Apple: κονσόλες Pippin, Macintosh TV, G4 Cube, Macintosh Portable, Apple Lisa, κ.ο.κ.

Πλέον, φαίνεται ότι η λειτουργία ξεκλειδώματος μέσω σάρωσης προσώπου Face ID του νέου iPhone X περνάει κι αυτή μέσα από την ίδια «δοκιμή» που θα κρίνει αν θα μείνει στην ιστορία ως μια επιτυχημένη ή μια αποτυχημένη καινοτομία.

Η αναγνώριση προσώπου είναι ήδη διαθέσιμη σε άλλα smartphone, ταμπλέτες και λάπτοπ, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας. Το Face ID υποτίθεται ότι είναι το πιο προχωρημένο, τεχνολογικά, τέτοιο σύστημα, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω βελτιώσεις και αναβαθμίσεις τα επόμενα χρόνια για να λειτουργήσει δίχως προβλήματα.

Για να φτάσει σ’ εκείνο το σημείο, η Apple καλείται να ξεπεράσει πολλά εμπόδια.

Καταρχήν, υπάρχουν αναφορές για καθυστερήσεις στην παραγωγή εξαιτίας δυσκολιών στην κατασκευή των αισθητήρων. Επίσης, κάποιες πηγές ανέφεραν ότι η Apple αναγκάστηκε να περιορίσει τις προδιαγραφές ακρίβειας ώστε να μπορέσει η παραγωγή να καλύψει επαρκώς τη ζήτηση μέσα στα χρονικά όρια που έθετε η συγκεκριμένη ημερομηνία λανσαρίσματος του προϊόντος.

Κάποιοι λένε ότι η ανάγκη ανάπτυξης του Touch ID προέκυψε από τον σχεδιασμό της γυάλινης πρόσοψης του iPhone X, καθώς είχε προκύψει ζήτημα με το πού θα έμπαινε ο αισθητήρας αφής Touch ID.

Πέρα από τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, διάφοροι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με πτυχές του Touch ID που αφορούν την ασφάλεια, την ταχύτητα, την άνεση, την ακρίβεια, τα εφεδρικά PIN και την εμπιστοσύνη. Ο ίδιος ο οδηγός ασφαλείας της Apple παραδέχεται ότι τα δίδυμα αδέρφια, τα αδέρφια γενικώς, και τα παιδιά ηλικίας έως 13 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εισέλθουν στο κινητό ενός χρήστη, καθώς είναι πιθανότερο τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους να παραπλανήσουν το σύστημα.

Επίσης, ο Γερουσιαστής Al Franken έθεσε στον Tim Cook το εξής ερώτημα, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον CEO της Apple: «Μπορεί τεχνικά – είτε εξ αποστάσεως, είτε μέσω φυσικής επαφής με τη συσκευή – η Apple ή ένα τρίτο μέρος να εξάγει δεδομένα σάρωσης προσώπου από το iPhone X;».

Στο event της παρουσίασης, η επίδειξη ξεκλειδώματος της συσκευής μέσω του Face ID δεν πήγε καλά, κι αυτό ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τα τεχνικά ζητήματα επιλυθούν επιτυχώς στο μέλλον, το ερώτημα του κατά πόσο η λειτουργία Face ID κομίζει προστιθέμενη αξία στους καταναλωτές παραμένει.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή: η δυνητική αξία της λειτουργίας θα εξαρτηθεί από τρίτους developers κι από το κατά πόσο θα μπορέσουν να δημιουργήσουν εφαρμογές και συσκευές που θα εκμεταλλεύονται το Face ID.

Και βέβαια, οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη λειτουργία λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος μέχρι τη μελλοντική καθιέρωση της τεχνολογίας ξεκλειδώματος μέσω σάρωσης προσώπου φαντάζει μακρύς.