Πώς η Apple έφτασε να φορολογείται με 0,005%

Πώς η Apple έφτασε να φορολογείται με 0,005%
epa05514939 (FILE) A file picture dated 27 January 2015 of the company's logo at an Apple Store in Washington, DC, USA. Reports state that the results of European Commission investigations examining whether decisions by tax authorities in Ireland, with regard to the corporate income tax to be paid by Apple comply with the EU rules on state aid, are due to be announced on 30 August 2016. The Commission has been investigating under EU state aid rules certain tax practices in several Member States following media reports alleging that some companies have received significant tax reductions by way of 'tax rulings' issued by national tax authorities. EPA/SHAWN THEW

Οι λόγοι για τους οποίους η Κομισιόν κήρυξε τον «πόλεμο» στην πολυτιμότερη εταιρεία του κόσμου.

Το 2014 η Apple πλήρωσε φόρο 50 δολαρίων για κάθε εκατομμύριο δολάρια που εισέπραττε από τις πωλήσεις iPhone και iPad σχεδόν σε όλο τον κόσμο, εκτός των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός φορολογικός συντελεστής με τον οποίο επιβαρύνθηκε η εταιρεία ήταν της τάξης του 0,005%.

Πώς έγινε όμως όλο αυτό;

Η Apple διοχετεύει τα περισσότερα από τα κέρδη της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή την Αφρική και την Ινδία μέσω της Ιρλανδίας εδώ και δεκαετίες. Κάτι καθόλου ασυνήθιστο, καθώς αποτελεί πρακτική την οποία ακολουθούν πολλές ακόμη πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Όμως όπως αναφέρει το CNN Money, αυτό γινόταν μέσω συμφωνιών της αμερικανικής εταιρείας με τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας από το 1991. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες επέτρεπαν στην Apple να «σπάει» τα έσοδα μεταξύ του παραρτήματός της στην Ιρλανδία και την κεντρική επιχειρηματική της έδρα η οποία υπήρχε μόνο στα χαρτιά.

Η Apple πλήρωνε κανονικά τον φόρο που της αναλογούσε όσον αφορά τις δραστηριότητες του ιρλανδικού παραρτήματος στις αρχές της χώρας. Όμως όσα κέρδη μεταφέρονταν στο παράρτημα-«φάντασμα» δεν φορολογούνταν καθόλου, εξαιτίας μιας οδηγίας της ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας η οποία επέτρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο για τις λεγόμενες «επιχειρήσεις χωρίς πατρίδα» (stateless companies).

Το πού πήγαιναν τα περισσότερα από τα κέρδη της Apple δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να το βρούμε, σημειώνει το CNN Money.

Το 2011 η Apple States International σημείωσε κέρδη 16 δισ. δολαρίων. Λιγότερα από 50 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν στο παράρτημα της Ιρλανδίας. Τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν στα «κεντρικά γραφεία» εκτός οποιασδήποτε φορολογικής αρχής.

Αυτό αποτέλεσε μια συμφωνία η οποία συνέφερε και τις ιρλανδικές αρχές.

Ο επιχειρηματικός φορολογικός συντελεστής στη χώρα της βόρειας Ευρώπης είναι 12,5%, κι αποτελεί έναν από τους χαμηλότερους της ΕΕ. Σκοπός του είναι αποκλειστικά να προσελκύσει μεγάλες πολυεθνικές. Apple, Google, Facebook, eBay και Twitter έχουν τα κεντρικά ευρωπαϊκά τους γραφεία στην Ιρλανδία. Μαζί με αυτά, έρχονται και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Για την περίπτωση της Apple, στη χώρα απασχολούνται 6.000 εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στο εργοστάσιο κατασκευής iMac στο Κορκ. Η πόλη που άλλοτε ήταν εξαιρετικά απομονωμένη, επέστρεψε στη ζωή και η Apple αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη των πολιτών της.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει το δικό της φορολογικό καθεστώς. Όμως οι ευρωπαϊκές αρχές κατηγορούν την Ιρλανδία ότι με τις συμφωνίες που έκλεισε με την Apple παρείχε στην αμερικανική εταιρεία τεράστιο προβάδισμα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Κι αυτό με βάση την ενιαία ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι παράνομο.

Η Apple δεν επιθυμεί, φυσικά, να πληρώσει τα 13 δισ. δολάρια –συν τόκους. Όμως και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας φέρεται να στέκεται στο πλευρό της αμερικανικής εταιρείας, φοβούμενη ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή για όλες τις υπόλοιπες πολυεθνικές που βρίσκονται σε ιρλανδικό έδαφος. Κάτι το οποίο ίσως αποτελέσει την απαρχή της «μετανάστευσής» τους σε άλλες χώρες, απολύοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδούς που εργάζονται σήμερα σε αυτές.

Τιμ Κουκ κατά Κομισιόν: «Προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία της Apple στην Ευρώπη»

Έντονη αντίδραση από τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετεί “μονομερή” προσέγγιση σε φορολογικά ζητήματα, μετά την απόφαση που έλαβαν οι Βρυξέλλες.

“Ανησυχούμε από μια μονομερή προσέγγιση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα” είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Και όταν λέω δίκαιο, εννοώ για τους φορολογούμενους αλλά επίσης και για τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν δουλειές σε όλον τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Apple να είναι άδικη για τους Αμερικανούς φορολογούμενους επειδή η εταιρεία ενδεχομένως να μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά στις ΗΠΑ ως έκπτωση φόρου.