Πώς μια φτηνή πτήση της Ryanair μπορεί να σας στοιχίσει πολύ ακριβά

Πώς μια φτηνή πτήση της Ryanair μπορεί να σας στοιχίσει πολύ ακριβά

Πετάξαμε με την low cost εταιρεία και την χρυσοπληρώσαμε -  Υψηλές χρεώσεις πίσω από τα «ψιλά γράμματα» μιας κράτησης. 

H Ryanair έκανε δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά με πολλές προσφορές, κερδίζοντας αμέσως την προτίμηση πολλών επιβατών για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.  Ωστόσο, όσοι επιβάτες επιλέξουν τη low cost εταιρεία θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή αν θέλουν να μην πληρώσουν ακριβά ένα, κατά τα άλλα, φθηνό εισιτήριο. Αν, όπως λένε,  ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, τότε στα “ψιλά γράμματα” μιας κράτησης “κρύβονται” πρόστιμα και χρεώσεις που δεν μπορείτε να φανταστείτε…

Ένα παράδειγμα; Συνήθως καμία αεροπορική δεν ακυρώνει αυθαίρετα μια πτήση και δεν επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση που κάποιος επιβάτης δεν έχει εκτυπώσει την κάρτα επιβίβασης. Αντιθέτως, οι “Ιρλανδοί” επιβάλλουν πρόστιμο -79,90 ευρώ για πτήσεις εσωτερικού και 70 ευρώ για τις αντίστοιχες του εξωτερικού- σε περίπτωση που ο επιβάτης δεν έχει κάνει web check–in.  Και τι κάνεις στο web check-in όταν το πρόγραμμα σου ζητάει στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας και ημερομηνίας λήξης;

Οι αστυνομικές ταυτότητες στη χώρα μας έχουν μόνο ημερομηνία έκδοσης από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και όχι λήξης, ενώ επιπρόσθετα, δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν web check-in. Επίσης δεν υπάρχει προσωπικό στο οποίο να απευθυνθούν οι επιβάτες, πόσο μάλλον βιβλίο παραπόνων και έτσι από το Ελευθέριος Βενιζέλος οι υπάλληλοι παραπέμπουν για πληροφορίες στα γραφεία της αεροπορικής στο Λονδίνο.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην πτήση QK4T4D με αναχώρηση από την Αθήνα προς Θεσσαλονίκη τουλάχιστον δέκα επιβάτες πλήρωσαν πρόστιμο 80 ευρώ, ήτοι 800 ευρώ άμεσο κέρδος για την εταιρεία, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Και πόσοι άλλοι που δεν είδαμε. Γονείς με ένα μωρό δυόμιση ετών πλήρωσαν 240 ευρώ επιπλέον, ενώ σε πολλούς επιβάτες επεβλήθη έξτρα χρέωση στις αποσκευές. Μια επιβάτιδα έδωσε την βαλίτσα της και πλήρωσε το ποσό των 33 ευρώ που προβλέπεται κανονικά, αλλά μετά από λίγα λεπτά οι υπεύθυνοι στο αεροδρόμιο την κοστολόγησαν 56 ευρώ, χωρίς βεβαίως να πρόκειται για υπέρβαρο. Και όταν εκείνη τους ζήτησε να μην βάλουν την βαλίτσα στο αεροπλάνο την απείλησαν ότι θα χάσει αυτομάτως την πτήση.

Οι περισσότεροι επιβάτες επιλέγουν να ταξιδέψουν με χειραποσκευές για να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος μετακίνησης. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν, κυρίως οι γυναίκες, είναι ότι ακόμη και η τσάντα που έχουν μέσα τα προσωπικά τους αντικείμενα πιάνεται ως χειραποσκευή και πως δικαιούνται μια μικρή τσάντα με διαστάσεις που δεν ξεπερνά τα 55 cm.

Τέλος ο χώρος αναμονής που προσφέρεται από την αεροπορική για τους ταξιδιώτες της είναι τόσο μικρός που οι επιβάτες αισθάνονται κυριολεκτικά σαν σαρδέλες μέχρι να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο.

Σίγουρα οι τιμές των 10 ευρώ ανά εισιτήριο (με τους φόρους ξεκινούν από 30 ευρώ και πάνω) είναι δελεαστικές, αλλά θα πρέπει οι επιβάτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί φτάνοντας στο αεροδρόμιο καταλήγουν να πληρώσουν τρείς φορές πάνω το αρχικό εισιτήριο, τη στιγμή που με τα ίδια χρήματα θα ταξίδευαν business class με άλλες αεροπορικές, απολαμβάνοντας παράλληλα το φαγητό και το ποτό τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Το ιδανικό θα ήταν οι εταιρείες να διεξάγουν μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού και να υπάρχει τουλάχιστον ένας μήνας εξοικείωσης για τους επιβάτες, με χαμηλότερα πρόστιμα. Καλό ταξίδι!

Διαβάστε ακόμη: 

To «μυστικό» για φθηνότερες τιμές στα εισιτήρια της Ryanair

Ανταγωνισμός στον αέρα… με «μάχη» προσφορών