Πώς να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να παραμείνει συγκεντρωμένο

Πώς να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να παραμείνει συγκεντρωμένο

Μικρά tips που θα σας κάνουν καλύτερους επαγγελματίες. 

Ως επιχειρηματίας, έχετε πολλά στο μυαλό σας. Το να παραμείνετε συγκεντρωμένος μπορεί να είναι δύσκολο με μια συνεχή ροή εργαζομένων, πελατών, emails και τηλεφωνημάτων που απαιτούν την προσοχή σας. Εν μέσω θορύβου, η κατανόηση των περιορισμών του μυαλού σας μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας και να αυξήσει την παραγωγικότητά σας.

Ο εγκέφαλός μας είναι τέλεια προσαρμοσμένος στην απόσπαση της προσοχής, οπότε στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνει συγκεντρωμένος. «Οι περισπασμοί σηματοδοτούν ότι κάτι έχει αλλάξει,» λέει ο Ντέιβιντ Ροκ, συν-ιδρυτής του Ινστιτούτου NeuroLeadership και συγγραφέας του βιβλίου Your Brain at Work (HarperCollins, 2009). «Μια απόσπαση της προσοχής είναι μια προειδοποίηση που λέει: εστίασε την προσοχή σου εδώ τώρα. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.» Η αντίδραση του εγκεφάλου είναι αυτόματη και σχεδόν ασταμάτητη.

Ενώ το multitasking είναι μια σημαντική δεξιότητα, έχει ένα μειονέκτημα. «Μειώνει τη νοημοσύνη μας, κυριολεκτικά ρίχνει το IQ μας,» λέει ο Ροκ. «Κάνουμε λάθη, μας διαφεύγουν σημαντικές πληροφορίες, αποσπούμε την προσοχή μας όταν δεν πρέπει, ή ερμηνεύουμε λανθασμένα τις καταστάσεις.»

Αυτό που είναι ακόμα χειρότερο είναι ότι η απόσπαση της προσοχής είναι ωραίο συναίσθημα. «Τα λαμπάκια του κυκλώματος του αισθήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου σας ανάβουν όταν κάνετε multitask,» λέει ο Ροκ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε συναισθηματικά ανεβασμένος όταν κάνετε πολλά με τη μία.

Τελικά, ο στόχος δεν είναι η σταθερή συγκέντρωση, αλλά ένα σύντομο χρονικό διάστημα κάθε μέρα δίχως απόσπαση της προσοχής. «Είκοσι λεπτά την ημέρα βαθιάς συγκέντρωσης μπορεί να λειτουργήσουν μετασχηματιστικά,» λέει ο Ροκ.

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συμβουλές για να είστε πιο συγκεντρωμένος και παραγωγικός:

1. Κάντε πρώτα τις δημιουργικές εργασίες

Συνήθως, κάνουμε τις χαζές εργασίες πρώτα και αργότερα τις πιο δύσκολες εργασίες. Αυτό στραγγίζει την ενέργειά μας και μειώνει την εστίασή μας. «Μια ώρα μετά την έναρξη της εργασίας σας, έχετε πολύ μικρότερη ικανότητα από ότι (στην αρχή),» λέει ο Ροκ. «Κάθε απόφαση που παίρνουμε κουράζει τον εγκέφαλό μας.»

Για να μείνετε συγκεντρωμένος αποτελεσματικά, αντιστρέψτε τη σειρά. Κάντε τις εργασίες που απαιτούν δημιουργικότητα ή συγκέντρωση πρώτες το πρωί, και στη συνέχεια προχωρήστε στις πιο εύκολες εργασίες, όπως τη διαγραφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τον προγραμματισμό συναντήσεων, αργότερα μέσα στην ημέρα.

2. Κατανείμετε το χρόνο σας συνειδητά

Μέσα από τη μελέτη χιλιάδων ανθρώπων, ο Ροκ διαπίστωσε ότι παραμένουμε πραγματικά συγκεντρωμένοι κατά μέσο όρο μόνο έξι ώρες την εβδομάδα. «Πρέπει να είστε πολύ επιμελείς με αυτό που θα ασχοληθείτε σε αυτές τις ώρες», λέει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο συγκεντρωμένοι το πρωί ή αργά το βράδυ, και οι μελέτες του Ροκ δείχνουν ότι το 90 τοις εκατό των ανθρώπων σκέφτονται καλύτερα όταν είναι εκτός γραφείου. Παρατηρείστε πού και πότε είστε πιο συγκεντρωμένος και στη συνέχεια κάντε τις πιο δύσκολες εργασίες σας σε εκείνες τις στιγμές.

3. Εκπαιδεύστε το μυαλό σας σαν μυ

Όταν το multitasking είναι ο κανόνας, ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται γρήγορα. Χάνει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί καθώς η απόσπαση της προσοχής γίνεται συνήθεια. «Εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να παραμένει μη συγκεντρωμένο,» λέει ο Ροκ.

Εξασκήστε τη συγκέντρωση με την απενεργοποίηση όλων των περισπασμών και τη δέσμευση της προσοχής σας σε ένα μεμονωμένο έργο. Ξεκινήστε λίγο-λίγο, ίσως πέντε λεπτά την ημέρα, και σταδιακά αυξήστε το χρόνο. Αν δείτε ότι το μυαλό σας είναι αφηρημένο, επιστρέψτε στην εργασία σας. «Είναι ακριβώς σα να κάνετε γυμναστική» λέει ο Ροκ. «Πρέπει να γυμνάσετε το μυαλό να είναι συγκεντρωμένο.»

Διαβάστε ακόμα:

Δέκα πράγματα που δείχνουν πως δε σας αρέσει η δουλειά σας

Κι όμως μπορεί να είστε πολύ ταλαντούχος για τη δουλειά σας!