Πώς να φτάσετε την επιχείρηση σας στα «σύννεφα»

Πώς να φτάσετε την επιχείρηση σας στα «σύννεφα»

Το μέλλον της εταιρείας σας είναι κάπου εκεί έξω…στο Cloud.

* Γράφει ο Μπεκιάρης Ιωάννης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Web Trust

Οι αναφορές στον όρο «Cloud» πληθαίνουν σε έντυπα και ηλεκτρονικό τύπο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των υπηρεσιών Cloud αναμένονται ιλιγγιώδεις, και τα οφέλη της εμπέδωσης των υπηρεσιών αυτών στην επιχειρηματική πραγματικότητα, πολλαπλά και μεγάλα.

Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos Mori, το 67 % των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων υιοθετεί σταδιακά το Cloud. Βέβαια δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε ποιοτικά τα δεδομένα της έρευνας, τη στιγμή μάλιστα που δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον τύπο υπηρεσιών που οι εταιρείες αυτές επιλέγουν. Παρόλο που τα ποσοστά είναι ενθαρρυντικά, η σύγχυση γύρω από τις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες στο Cloud, παραμένει μεγάλη. Άμεση συνέπεια αυτής της σύγχυσης είναι η αδυναμία ουσιαστικής αφομοίωσης των υπηρεσιών αυτών και η μεγάλη διστακτικότητα που επιδεικνύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες και επαγγελματίες, επενδύοντας σε τέτοιου είδους τεχνολογίες.

Τί είναι όμως το Cloud; To Cloud δεν είναι απλά το internet. Μια εταιρεία απλά δικτυωμένη στο internet δεν κάνει χρήση υπηρεσιών Cloud. Όλες οι εταιρίες λίγο πολύ ανταλλάσουν emails, χρησιμοποιούν ενδεχομένως αποθηκευτικό χώρο στο διαδίκτυο… αλλά μέχρι εκεί. Το Cloud συνδυάζοντας λογισμικό, hardware, υπολογιστικά μοντέλα και τεχνικές δικτύωσης είναι στην ουσία το λογικό μέσο για την παράδοση υπηρεσιών οπουδήποτε, χωρίς ο τελικός χρήστης να ασχολείται, στο ελάχιστο, με το σύνολο των διαδικασιών παράδοσης ή το κόστος συντήρησης των υποδομών, που μεσολαβούν.

Ποια είναι τα οφέλη των Cloud υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες εταιρείες;

1) Χαμηλό λειτουργικό κόστος. Μια εταιρεία που μεταφέρει τις εσωτερικές διαδικασίες στο Cloud κερδίζει σε χρόνο και χρήμα καθώς δεν επενδύει τίποτα από τα δύο σε τεχνογνωσία και υλικές υποδομές. 14% των εταιρειών παγκοσμίως δηλώνουν πως υιοθετώντας υπηρεσίες cloud μείωσαν σημαντικά τις δαπάνες στο κομμάτι του IT.

2) Αυτοματοποίηση διαδικασιών και δυνατότητα αξιολόγησης τους. Η υψηλή υπολογιστική ισχύς σε Cloud συστήματα δίνει απεριόριστες δυνατότητες για αυτοματοποίηση διαδικασιών, που περιορίζουν χρονικά το ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης. Τα αποτελέσματα της μεταφοράς στο Cloud καταγράφονται και τίθενται στη διακριτική ευχέρεια όλων όσοι συμμετέχουν σε μια εταιρεία.

3) Επιτάχυνση της παραγωγής. Άμεση συνέπεια των δύο παραπάνω.

4) Εύκολη συνεργασία. Οι εργαζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες της εταιρείας από οποιοδήποτε μέρος, με οποιοδήποτε μέσο – συσκευή. Η έλλειψη φυσικής παρουσίας των συνεργατών ή των εργαζομένων, σε πολλές περιπτώσεις, δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την ομαλή λειτουργία της εταιρείας.

5) Ασφάλεια για τα δεδομένα σας. Μπορεί οι περισσότεροι να έχουν αντίθετη γνώμη και να συνεχίσουν να αποθηκεύουν τα αρχεία τους σε τοπικούς σκληρούς ή να καταγράφουν δεδομένα σε ατελείωτες κόλες χαρτί, νιώθοντας έτσι ασφαλείς. Σε περίπτωση κλοπής, όμως, ή φυσικής καταστροφής ή στην τελική, ανθρώπινου λάθους ποιός, στα αλήθεια, μπορεί να εξασφαλίσει τα δεδομένα τους; Αντιθέτως η αποθήκευση στο Cloud πέρα από τις δυνατότητες αρχειοθέτησης και εύκολης αναζήτησης που δίνει, σας επιτρέπει να κοιμάστε ήσυχοι χάρη σε αυτοματοποιημένες και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες backup.

Όποια και αν είναι η γνώμη σας για τις Cloud τεχνολογίες, το σίγουρο είναι ότι εταιρείες κολοσσοί θα συνεχίσουν να επενδύουν τρομακτικά μεγάλα ποσά προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, σαν εταιρεία που παρέχει ολοκληρωμένες διαδικτυακές λύσεις, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης είναι κάπου εκεί έξω… στο Cloud.

* Info
Η Web Trust είναι μια καινοτόμος ελληνική εταιρεία, που λειτουργεί σε σύγχρονα πρότυπα επιχειρηματικότητας και παρέχει ολοκληρωμένες, ορθά κοστολογημένες, υψηλής ποιότητας διαδικτυακές εφαρμογές και λύσεις.

Περισσότερα στο webtrust.gr