Πώς να κρατήσετε τους καλύτερους υπαλλήλους σας

Πώς να κρατήσετε τους καλύτερους υπαλλήλους σας

Η προσφορά ίσου μισθού και προνομίων με τους ανταγωνιστές μπορεί να φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος,  αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Της Αν Φίσερ

Όταν αυξάνονται οι προσλήψεις, είναι λογικό οι αποφάσεις για την πρόταση και αποδοχή επαγγελματικών αντιπροσφορών επίσης να αυξάνονται. Μια έρευνα τον περασμένο μήνα από το γραφείο προσωπικού Creative Team, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι περίπου το 20% των στελεχών στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση συμφωνούν με την εξίσωση των επαγγελματικών προσφορών που λαμβάνονται από ανταγωνιστές σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως για να αποφευχθεί η απώλεια εργαζομένων που κατέχουν δυσεύρετες δεξιότητες, ενώ μόλις το 5% είπαν ότι οι αντιπροσφορές έχουν μειωθεί.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των αντιπροσφορών είναι ότι συχνά αποτελούν μια προσωρινή λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. «Πολλές εταιρείες είναι πρόθυμες να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τους καλύτερους υπαλλήλους τους», παρατηρεί η εκτελεστική διευθύντρια της Creative Team Ντάιαν Ντομέιερ. «Και ο υπάλληλος που αποδέχεται μία αντιπροσφορά μπορεί να αισθάνεται ότι είναι πολύτιμος βραχυπρόθεσμα. Το πρόβλημα είναι ότι οι λόγοι, πέρα από τα χρήματα, που ωθούν το άτομο να αρχίσει να σκέφτεται το αν θα φύγει συνήθως επανεμφανίζονται αργότερα.»

Προτείνει να εξεταστούν αυτά τα τέσσερα ερωτήματα πριν την αντιπροσφορά στην προσφορά ενός ανταγωνιστή:

1. Θα αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα μια αντιπροσφορά; Μερικές φορές οι υψηλότερες αποδοχές είναι ο μόνος λόγος που ένας καλός υπάλληλος θέλει να αλλάξει θέση εργασίας, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι. Η πλήξη, η έλλειψη χημείας με τον προϊστάμενο, η ασαφής πορεία της σταδιοδρομίας, ή κάποιο άλλο θέμα (ή συνδυασμός θεμάτων) δεν θα επιλυθούν με περισσότερα χρήματα.

2. Μήπως είναι μια σπασμωδική αντίδραση; Η Ντομέιερ σημειώνει ότι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια ενός βασικού μέλους της ομάδας, πολλοί διευθυντές πανικοβάλλονται. Προτείνει να μη βιαστεί κανείς, να πάρει μια βαθιά ανάσα, και να αναρωτηθεί, «Ζητάω από τον εργαζόμενο να μείνει λόγω της αξίας του, ή μόνο και μόνο ώστε η ομάδα μου να μην αφεθεί στη μοίρα της;»

3. Θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά; Τα νέα μαθαίνονται. «Αν κάνετε μια αντιπροσφορά σήμερα, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι και άλλοι ανήσυχοι εργαζόμενοι θα αναμένουν μια παρόμοια μεταχείριση στο μέλλον,» λέει η Ντομέιερ. «Αν κάποιος εργαζόμενος πάρει μια σημαντική αύξηση εμφανώς λόγω μιας άλλης προσφοράς για εργασία, θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση σε όλο το πλάνο της μισθοδοσίας σας.»

4. Τι επιπτώσεις θα έχει στην ομάδα; «Ό,τι κερδίζετε με την προσπάθεια να κατευνάσετε κάποιον μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια και πτώση ηθικού μεταξύ του υπόλοιπου προσωπικού σας,» λέει η Ντομέιερ. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για τα εμφανή προνόμια, όπως ο επιπλέον χρόνος για διακοπές. Οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί δε γνωρίζουν ο ένας το μισθό του άλλου, αλλά θα παρατηρήσουν όταν κάποιος παίρνει, για παράδειγμα, τέσσερις εβδομάδες διακοπές αντί για δύο.

Σε αυτό το ζήτημα όπως και σε τόσα άλλα, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. «Ο χρόνος για να μιλήσετε με τους πιο πολύτιμους υπαλλήλους σας σχετικά με το μέλλον τους δεν πρέπει να είναι όταν έχουν ήδη αποφασίσει να παραιτηθούν», λέει η Ντομέιερ. «Οι εταιρείες με τα υψηλότερα ποσοστά διατήρησης υπαλλήλων σήμερα είναι αυτές στις οποίες οι διευθυντές έχουν συχνές συνομιλίες με τους ανθρώπους που δεν θέλουν να χάσουν.»

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς θα αποκτήσουν οι εργαζόμενοί σας επιχειρηματικό πνεύμα

Πώς να ηγηθείτε μιας ομάδας όταν δεν είστε το αφεντικό