Πώς να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στο τρέξιμο

Πώς να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στο τρέξιμο

Συμβουλές από την Asics για πιο αποτελεσματική προπόνηση και σημαντική πρόοδο.

Το «Βγες έξω και τρέξε» μπορεί να είναι η πιο απλή προτροπή που μπορεί να μας δώσει κάποιος προκειμένου να ξεφύγετε από τον νωθρό τρόπο ζωής, ή για να αποκτήσετε καλύτερη φυσική κατάσταση, όμως η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή. Συχνά, στη διαδικασία αυτή αντιμετωπίζουμε προβλήματα, είτε επειδή το σώμα μας δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την καταπόνηση της άσκησης, είτε επειδή δεν φροντίζουμε για το σωστό ζέσταμα, την ενυδάτωση κ.λπ.

Η εταιρεία αθλητικών ειδών Asics ξεχωρίζει πέντε από τα συχνότερα «παράπονα» των ανθρώπων τα οποία έχουν σχέση με τη μικρή πρόοδο, την έλλειψη αντοχής, την υπερβολική κούραση κ.λπ. Πέντε σημεία που, αν τα προσέξετε, θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των επιδόσεών σας.

Δεν μπορώ να διατηρήσω ρυθμό
Αν αυτό συμβαίνει μετά τα πρώτα δέκα λεπτά από την έναρξη της προπόνησης, πιθανότατα οφείλεται σε όχι σωστό «ζέσταμα». Το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να ανταποκριθεί σε αυτό που του φαίνεται ξαφνική απαίτηση μετά από 8 ώρες ύπνου -αν βγαίνουμε πρωί- ή μετά από πολλές ώρες σε μία καρέκλα – αν βγαίνουμε μετά τη δουλειά. Είναι πάντα μια καλή ιδέα να ξεκινάτε με διατάσεις και να συνεχίζετε με αργό τρέξιμο αυξάνοντας το ρυθμό σταδιακά μετά από πέντε ή δέκα λεπτά.

Η πρόοδός μου είναι πολύ αργή
Αν νιώθετε ότι προσπαθείτε πολύ, αλλά οι επιδόσεις σας δεν βελτιώνονται, τότε μάλλον το πρόγραμμα προπόνησης είναι λάθος. Ένα σωστό πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια και φάσεις τα οποία ανεβάζουν τις επιδόσεις σας βήμα-βήμα προς έναν προκαθορισμένο -και πάντα ρεαλιστικό- στόχο. Η βελτίωση αυτή λειτουργεί ως επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσετε, μια και τα ορατά αποτελέσματα πάντα μας ενθαρρύνουν.

Κουράζομαι και αφυδατώνομαι εύκολα
Η άσκηση προκαλεί εφίδρωση. Έτσι, χάνουμε πολλά υγρά και είναι εύκολο να αφυδατωθούμε. Ακόμα και μια μικρή μείωση στην ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις επιδόσεις μας και να καθυστερήσει πολύ το χρόνο αποκατάστασης. Ένας τρόπος για να διαπιστώσουμε εύκολα πόσο αφυδατωμένοι είμαστε είναι να παρατηρήσουμε κατά τη διούρηση αν το υγρό είναι σκούρο ή ανοιχτόχρωμο. Όσο πιο σκούρο είναι (ή όσο πιο λίγο) τόσο πιο αφυδατωμένοι είμαστε. Μπορούμε, επίσης, να ζυγιστούμε αμέσως πριν και αμέσως μετά το τρέξιμο. Η διαφορά είναι τα υγρά που χάσαμε και που πρέπει να αναπληρωθούν. Μην ξεχνάτε πως, επειδή η άσκηση δεν είναι ο μόνος τρόπος που το σώμα μας χρησιμοποιεί νερό, πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 1,5 φορά τα υγρά που καταναλώσαμε στη διάρκειά της.

Τραυματίζομαι συχνά

Οι αιτίες τραυματισμών είναι πολλές και, συνήθως, μόνο ο γιατρός μπορεί να βρει την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προλάβετε την πιο συνηθισμένη αιτία που είναι τα λάθος παπούτσια. Ανάλογα με το είδος της προπόνησης, την έντασή της και την επιφάνεια πάνω στην οποία τρέχουμε, χρειαζόμαστε διαφορετικό είδος παπουτσιών. Στα εξειδικευμένα καταστήματα υπάρχουν μηχανήματα και ειδικοί που θα αναλύσουν τα πέλματα και τον τρόπο που στέκεστε προτείνοντάς σας την καλύτερη λύση.

Κρυώνω/ζεσταίνομαι υπερβολικά
Τα ρούχα μας πρέπει να κρατούν το σώμα στην ιδανική θερμοκρασία, διαφορετικά ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αποδώσει και εμείς να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της άσκησης. Είναι φυσιολογικό να κρυώνουμε ελαφρά στα πρώτα δέκα λεπτά, όσο διαρκεί το «ζέσταμα». Σε μια ζεστή μέρα φοράμε ρούχα που δροσίζουν το σώμα και εξατμίζουν άμεσα τον ιδρώτα ενώ όταν κάνει κρύο φοράμε μακρυμάνικο αντιανεμικό και κολλητή φόρμα.