Πώς θα μπορούσε να κάνει comeback ο Τράβις Κάλανικ;

Πώς θα μπορούσε να κάνει comeback ο Τράβις Κάλανικ;
BEIJING, CHINA - JUNE 28: Uber CEO Travis Kalanick delivers a speech at the Third Netease Future Technology Conference on June 28, 2016 in Beijing, China. Concentrated around the theme of ¡°Force Sense,¡± the Third Netease Future Technology Conference invites entrepreneurs, scientists, writers, and celebrities to explore future tech and sets areas to experience virtual reality, augmented reality, artificial intelligence, and smart cars. (Photo by Wang K'aichicn/VCG/VCG via Getty Images)

O μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Uber παραιτήθηκε. Θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία;

του Ιρβ Σένκλερ

Ο Τράβις Κάλανικ, ιδρυτής και μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Uber, παραιτήθηκε. Ο λόγος; Μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν κυρίως τον χαρακτήρα του.

Μπορεί να φαίνεται ότι η επαγγελματική καριέρα του Κάλανικ έχει τελειώσει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Αμερικάνοι επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν συχνά μια δεύτερη ευκαιρία. Ο Τζέιμι Ντάιμον είναι το κλασικότερο παράδειγμα: το 1990 απολύθηκε από τη θέση του προέδρου της Citigroup, αλλά εν τέλει έγινε διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. Και ο Μαρκ Χερντ έφυγε από τη Hewlett Packard το 2011 αλλά σήμερα τα πάει περίφημα ως διευθύνων σύμβουλος της Oracle.

Πώς θα μπορούσε να επανέλθει ο Κάλανικ;

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα σενάριο όπου ο ίδιος γράφει και εκδίδει ένα best-seller στο οποίο να παραδέχεται τα λάθη του, με την ελπίδα να αλλάξει η πρόσληψή του από τον κόσμο. Μέσα από μια σειρά δηλώσεων αλλά και μέσω της συμμετοχής του σε έργα που αφορούν το κοινό καλό, θα μπορούσε να γίνει το καλό παράδειγμα του …σωφρονισμού και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Μια άλλη επιλογή που έχει ο Κάλανικ είναι να βρει ανθρώπους με επιρροή που πρόσκεινται φιλικά προς αυτόν, για να αλλάξουν το κυρίαρχο αφήγημα. Προσφέροντας στους ερευνητές πληροφορίες γύρω από την ηγεσία του στην Uber, μπορεί να ενθαρρύνει μια δημόσια συζήτηση γύρω από τη διοίκησή του που θα οδηγήσει σε μια εκ νέου, λιγότερο αυστηρή αξιολόγηση των ευθυνών του.

Τέλος, ο Κάλανικ ίσως εστιάσει τις προσπάθειές του στην οικοδόμηση ενός εντελώς καινούργιου πράγματος – ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που θα αντανακλά τη γνώση του ως προς το πού κινείται η τεχνολογία. Αυτό έκανε, π.χ., ο Στιβ Τζομπς, ιδρύοντας την εταιρεία υπολογιστών και λογισμικού NeXT, η οποία στη συνέχεια πουλήθηκε στην Apple.

Μελλοντικά, ίσως ο Κάλανικ επιστρέψει από τη …ζούγκλα για να επιβλέψει μια αλλαγμένη εταιρική κουλτούρα στην Uber, όπου η ενσυναίσθηση θα είναι ισχυρότερη της …τεστοστερόνης. Σε κάθε περίπτωση, παρά την παραίτησή του, παραμένει ένας κορυφαίος μέτοχος της εταιρείας. Το διοικητικό συμβούλιο ίσως τον συγχωρέσει, κάποτε, αλλά πρώτα θα πρέπει κι αυτός να συμμαζέψει την κατάσταση που ο ίδιος προκάλεσε.

* Ο Ιρβ Σένκλερ είναι καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.