Πώς το LinkedIn έφερε την επανάσταση στην αγορά εύρεσης εργασίας

Πώς το LinkedIn έφερε την επανάσταση στην αγορά εύρεσης εργασίας

Τα social media άλλαξαν τόσο τον τρόπο αναζήτησης εργασίας, όσο και την στάση των εταιρειών προς τους εργαζόμενους. 

Του Igor Bobryk*

Τα άρθρα που έχουν γραφεί για τη σωστή χρήση του LinkedIn είναι πραγματικά αναρίθμητα. Είτε ψάχνεις για δουλειά και θέλεις να δημιουργήσεις ένα ελκυστικό-Search Engine Optimized προφίλ, είτε είσαι recruiter και επιθυμείς να αξιοποιήσεις τη νέα αυτή τεχνολογία, μπορείς να βρεις ατελείωτο υλικό με χρήσιμες συμβουλές. Αυτό όμως που δεν σχολιάζεται τόσο, είναι η γενικότερη αλλαγή στο χώρο της εύρεσης εργασίας, που έχει επέλθει σαν αποτέλεσμα της αυξανόμενης χρήσης αυτού του μέσου, και με αυτό ακριβώς θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο.

Η συνειδητοποίηση της αλλαγής έγινε, όταν έψαχνα για δουλειά πριν από περίπου ένα χρόνο. Έχοντας προϋπηρεσία σε πολυεθνική και γνήσιο ενδιαφέρον για το κλάδο μου, έφτανα εύκολα στον πρώτο γύρω των συνεντεύξεων. Έτσι, περίμενα να βρω γρήγορα δουλειά.

Το πολυπόθητο offer όμως δεν ερχόταν και το «γιατί;» έγινε μια ερώτηση που συχνά στριφογύριζε στο μυαλό μου.

Το «γιατί;» εν τέλει αποτέλεσε την αφορμή να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ το LinkedIn περισσότερο ενεργητικά, με την έννοια ότι δεν περίμενα απλά να με βρει κάποιος και να μου προτείνει τη δουλειά των ονείρων μου.

Αντιθέτως, άρχισα να επεξεργάζομαι διεξοδικά τα προφίλ των ανθρώπων που επιλέγονταν σε θέσεις για τις οποίες είχα κάνει αίτηση και ο ίδιος. Στόχος αυτής της διαδικασίας ήταν ο προσδιορισμός των ελλείψεων που ενδεχομένως να είχα σε σχέση με αυτούς τους ανθρώπους σε επίπεδο δεξιοτήτων, γνώσεων, σπουδών και προϋπηρεσίας.

Προσδιορίζοντας λοιπόν το κενό, θεώρησα ότι θα ήταν πιο εύκολη η κάλυψή του και η επαγγελματική μου αποκατάσταση στη συνεχεία.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναλογιστείτε την πληροφόρηση που είχα στη διάθεσή μου και τη δύναμη που αυτή συνεπαγόταν.

Χάρις στο LinkedIn μπόρεσα να συγκεκριμενοποιήσω κάποια βασικά κριτήρια βάσει των οποίων προσλαμβάνουν οι εταιρίες και να δράσω ανάλογα. Βλέποντας για παράδειγμα, ότι οι εταιρίες προτιμούσαν συστηματικά άτομα με μεταπτυχιακές σπουδές, αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό. Εντόπισα φυσικά και εταιρίες που δεν τηρήσουν τα κριτήρια των αγγελιών τους, αλλά και σε αυτή την περίπτωση έδρασα, γράφοντας τα αντίστοιχα σχόλια στο Glassdoor.

Αυτή αποτελεί η νέα, και σίγουρα ευχάριστη, πραγματικότητα για τους υποψηφίους. Ποιες είναι όμως οι συνέπειές της για τις εταιρίες και συγκεκριμένα για το HR και το Recruitment;

Εδώ το σκηνικό αλλάζει άρδην. Οι εταιρίες και τα στελέχη που διαχειρίζονται τις διαδικασίες προσλήψεων, είτε αυτοί λέγονται HR, είτε Recruiters έρχονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση. Τα όποια λάθη, «ατασθαλίες» και αποκλίσεις από τις επίσημες διαδικασίες, που στο παρελθόν απλά συνέβαιναν χωρίς επιπτώσεις, πλέον μαθαίνονται εύκολα και μπορούν να γνωστοποιηθούν ακόμα ευκολότερα μέσω των social media και των εξειδικευμένων ιστότοπων (Glassdoor , Indeed) επηρεάζοντας σημαντικά την εικόνα μιας επιχείρησης, άρα και την κερδοφορία της.

Η νέα αυτή πραγματικότητα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν απειλή από τις επιχειρήσεις, καθώς μια τέτοια προσέγγιση περισσότερο κακό παρά καλό θα κάνει. Η αλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει την μετάβαση από μια περίοδο προστασίας της πληροφορίας σε μια νέα, όπου υπάρχει η διάχυσή και η απόλυτη διαφάνεια. Προς εκείνη την κατεύθυνση προχωράει ο σύγχρονος κόσμος και η αντίσταση θα είναι μάταια ή και καταστροφική για τους οργανισμούς που αδυνατούν να συμμορφωθούν.

Οπότε, η λύση  είναι οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση σαν ευκαιρία για αλλαγή και ανασχεδιασμό των διαδικασιών τους αναφορικά με τις προσλήψεις, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια και την αξιοκρατία, στοιχεία τα οποία δεν θα κάνουν απλά μια εταιρία να φαίνεται πιο «ελκυστική» στα μάτια των υποψηφίων, αλλά θα της επιτρέψουν να γίνει αποτελεσματικότερη, αφού αυτά σχετίζονται άμεσα με καλύτερης ποιότητας αποφάσεις αλλά και υψηλότερα κέρδη.

Που καταλήγουμε; Στο ότι LinkedIn μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια Win-Win κατάσταση τόσο για τους αναζητούντες εργασία, όσο και για τις επιχειρήσεις, αρκεί να γίνει η χρήση του εργαλείου και οι δυο πλευρές να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή της δυναμικής που αυτή προκαλεί.

* Ο Igor Bobryk είναι HR Professional & Content Writer