Πώς η Yahoo! κέρδισε απρόσμενα 9,4 δισ. δολάρια

Πώς η Yahoo! κέρδισε απρόσμενα 9,4 δισ. δολάρια
Photo:

Η εταιρεία πούλησε 140 εκατ. μετοχές στην αρχική δημόσια εγγραφή της Alibaba και η Μαρίσσα Μάγιερ έχει πλέον έναν ευχάριστο πονοκέφαλο.

του Μπέντζαμιν Σνάιντερ

Γνωρίζαμε ότι η Yahoo θα πήγαινε για μεγάλα πράγματα με την επένδυσή της στον κινεζικό γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba, η οποία συγκέντρωσε το ποσό-ρεκόρ των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πρόσφατη αρχική δημόσια προσφορά της. Πλέον, το γεγονός είναι και επίσημο.

Σύμφωνα με μια καταγραφή των ρυθμιστικών αρχών, η Yahoo έβγαλε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας 140 εκατομμύρια μετοχές στην αρχική δημόσια εγγραφή της Alibaba.

Πρόκειται για μια ασυναγώνιστη επένδυση και μια τεράστια ευκαιρία για τη διευθύνουσα σύμβουλο της Yahoo, Μαρίσσα Μάγιερ. Ακόμα, δεν έχει πει τι θα κάνει με τα χρήματα. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για εξαγορές και επαναγορά μετοχών, ώστε να υποστηρίξει την τιμή της μετοχής της εταιρείας της.

Η Wall Street πάντως παραμένει επιφυλακτική, και αποτιμά τη Yahoo για κατιτίς παραπάνω από τη συσσώρευση του ρευστού της και τις επενδύσεις στην Ασία που απομένουν.

Ύστερα από την αρχική δημόσια εγγραφή, η Yahoo διατηρεί 383 εκατομμύρια μετοχές της Alibaba, που ισοδυναμούν με μερίδιο ύψους 15% στην εταιρεία.

Και δεν είναι μόνο η Yahoo που κέρδισε από αυτή την εξέλιξη με την Alibaba. Ο γιαπωνέζικος τεχνολογικός γίγαντας Softbank αποκόμισε μεγάλα κέρδη από το μερίδιο 34% που διατηρεί στην Alibaba.

Ο ιδρυτής της Softbank Μασαγιόσι Σον έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιαπωνία ύστερα από την αρχική δημόσια εγγραφή, με 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο συνιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα με 25 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο δισεκατομμυριούχος που έχει για ήρωά του τον Φόρεστ Γκαμπ