Πόσο θα κόστιζε στην Uber αν πλήρωνε τους οδηγούς της ως δικούς της εργαζόμενους

Πόσο θα κόστιζε στην Uber αν πλήρωνε τους οδηγούς της ως δικούς της εργαζόμενους
Photo:

Το Fortune βρήκε τους αριθμούς, και πρόκειται για δισεκατομμύρια!

του Στίβεν Γκάντελ

Πρόσφατα, ένας δικαστής στην Καλιφόρνια έκρινε ότι μια αγωγή οδηγών της Uber μπορεί να προχωρήσει ως συλλογική προσφυγή εναντίον της, θέτοντας εκ νέου το μεγάλο ερώτημα σχετικά με την εταιρεία: Είναι το επιχειρηματικό της μοντέλο νόμιμο; Κι αν όχι, μπορεί η Uber να επιβιώσει;

Επίσης, η απόφαση αναζωπυρώνει τη συζήτηση ως προς το κατά πόσο η οικονομία του διαμοιρασμού, της οποίας η Uber είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος «παίκτης», είναι δίκαιη προς τους εργαζομένους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια φιλεργατική ομάδα στις ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση που παρομοίαζε την Uber με sweatshop (εργοστάσιο με πολύ χαμηλούς μισθούς) εξαιτίας της έλλειψης προστασίας και παροχών προς τους εργαζομένους.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η Uber όχι απλώς θα επιβιώσει αλλά και θα ακμάσει. Η αποτίμηση της αγοραίας αξίας της αγγίζει τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, οι πρόσφατες αγωγές εναντίον της εγείρουν ερωτήματα σε σχέση με την επιτυχία της.

Το θέμα είναι εν πολλοίς γνωστό. Η Uber κατατάσσει τους οδηγούς της στην κατηγορία των ανεξάρτητων εργολάβων (ή συνεργατών) και όχι σε εκείνη των υπαλλήλων. Η ίδια η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι οδηγοί της προτιμούν την ευελιξία που τους παρέχει το να είναι ανεξάρτητοι εργολάβοι. Όμως, αυτή η κατάταξη επιτρέπει στην Uber να αποφεύγει τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και άλλες δαπάνες που οι εταιρείες συνήθως πρέπει να πληρώνουν για το εργατικό τους δυναμικό.

Πόσο θα κόστιζε επιπλέον στην Uber η εκ νέου ταξινόμηση των οδηγών της ως εργαζομένων και όχι ως ανεξάρτητων εργολάβων; Με τη βοήθεια ειδικών, κάναμε τους υπολογισμούς μας και φτάσαμε στην εξής απάντηση: 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν τα επιπλέον κόστη για την Uber αν αναγκαζόταν να μετατρέψει τους οδηγούς της σε εργαζομένους, επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε την πλήρη αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας.

Θα μπορούσε η Uber να αντέξει μια επιπλέον δαπάνη 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως; Εξαρτάται. Βάσει των κερδών της, όχι, δεν θα μπορούσε. Η ίδια η εταιρεία παραδέχεται ότι δεν είναι κερδοφόρα, και άρα δεν μπορεί να αντέξει ούτε καν τις τρέχουσες δαπάνες της, πόσο μάλλον τα επιπλέον δισεκατομμύρια.

Όμως, όπως λέει και η ίδια η εταιρεία σε άλλους, οι startup δεν κινούνται βάσει κερδών αλλά βάσει των χρημάτων των επενδυτών. Και, άρα, μπορούν να αντέχουν ζημιές εφόσον οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τις χρηματοδοτούν.