Προχωρά η ενοποίηση των τραπεζών που εξαγοράστηκαν από τις τέσσερις συστημικές

Προχωρά η ενοποίηση των τραπεζών που εξαγοράστηκαν από τις τέσσερις συστημικές

Θετικά μηνύματα προκύπτουν από τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

Σε πλήρη εξέλιξη και με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες πλήρους ενοποίησης των τραπεζών που απέκτησαν οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Σχετικές λεπτομέρειες για τα χρονοδιαγράμματα αλλά και για τα οφέλη που προκύπτουν από τις ενοποιήσεις που δημοσιοποίησαν οι τράπεζες, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους

Αναφορικά με την ενοποίηση Alpha Bank και Εμπορικής Τράπεζας, το πρόγραμμα λειτουργικής συνένωσης και αναδιάρθρωσης έχει πλέον ενσωματωθεί στην οργανωτική δομή της Alpha Bank και προχωρά σύμφωνα με το πλάνο, επιτυγχάνοντας ήδη, όπως τονίζεται, απτά αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη: Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 126,7 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2013

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η βελτιστοποίηση του ενοποιημένου δικτύου καταστημάτων έχει επιταχυνθεί μετά τη νομική συγχώνευση τον Ιούνιο του 2013, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει ήδη 28 συγχωνεύσεις καταστημάτων και με στόχο την ολοκλήρωση επιπλέον 53 συγχωνεύσεων εντός του 2013. Συγχρόνως, σε όλα τα καταστήματα της πρώην Εμπορικής Τραπέζης λειτουργούν πλήρως τα συστήματα της Alpha Bank, γεγονός που καθιστά δυνατή την παροχή όλων των υπηρεσιών και προϊόντων από το σύνολο του Δικτύου.

Η μετάπτωση των κεντρικών συστημάτων βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, με 17 από τα 37 συνολικά προγραμματισμένα έργα να έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα να προχωρούν βάσει του σχεδιασμού.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η ενοποίηση των τραπεζών που απέκτησε και η Τράπεζα Πειραιώς. Ειδικότερα, στις 23 Ιουνίου 2013 η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο της ενοποίησης των συστημάτων της πρώην ATEbank, στο ενιαίο περιβάλλον των συστημάτων πληροφορικής της Τράπεζας Πειραιώς. Στις 14 Ιουλίου 2013 η Τράπεζα Πειραιώς, ολοκλήρωσε επίσης το έργο της ενοποίησης των συστημάτων του πρώην δικτύου καταστημάτων της Ελληνικής Τράπεζας, στο ενιαίο περιβάλλον των συστημάτων πληροφορικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαβάστε ακόμη: Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρά κέρδη 3,509 δισ. ευρώ

Επόμενος στόχος είναι η ενοποίηση των ελληνικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου και της CPB εντός του τέταρτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς και της Millennium Bank Ελλάδας έως το τέλος του πρώτου τριμήνου 2014.

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι η ενσωμάτωση του υγιούς τμήματος της Probank από τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να βελτιώσει τα μεγέθη των εγχώριων δραστηριοτήτων, καθώς η υπό συγχώνευση τράπεζα διαθέτει ελκυστικό χαρτοφυλάκιο ενεργητικού, υπερβάλλουσα ρευστότητα και προσωπικό νεαρής ηλικίας και υψηλής κατάρτισης. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η εξειδίκευσή της στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα του δανειακού χαρτοφυλακίου της. Η απορρόφησή της θα ενισχύσει τη ρευστότητα του Ομίλου και τη θέση του στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι συνέργειες από τη συγχώνευση αναμένεται να φτάσουν τα 110 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015.

Διαβάστε ακόμη: Αύξηση κερδών για την Εθνική Τράπεζα

Αναφορικά με την εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank από την Eurobank, οι ετήσιες συνέργειες υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ το χρόνο το 2015 και θα προέλθουν κυρίως από την ενοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών, των πληροφοριακών συστημάτων των δύο τραπεζών και από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Η διαδικασία ενοποίησης των δύο τραπεζών, όπως επισημαίνει η Eurobank, αναμένεται να εξελιχθεί ομαλά και να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

Παράλληλα, η τράπεζα εξετάζει ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού του επιχειρηματικού και λειτουργικού της μοντέλου, αναδεικνύοντας τον πελατοκεντρικό της χαρακτήρα, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την επιστροφή στην κερδοφορία. Στόχος είναι η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Διαβάστε ακόμη: Eurobank: Καθαρά κέρδη 45 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2013

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ