Προσέχουν για να… έχουν οι ΗΠΑ

Προσέχουν για να… έχουν οι ΗΠΑ

Συμβιβαστική συμφωνία με το στόχο την αποφυγή ενός νέου «Shutdown» για τα επόμενα δύο χρόνια. 

Σε συμβιβαστική συμφωνία για τα επόμενα δύο χρόνια κατέληξαν οι διακομματικοί διαπραγματευτές επί του αμερικανικού προϋπολογισμού στο Κογκρέσο. Στόχο η αποφυγή εκ νέου της διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα ερχόταν εκ νέου στις 15 Ιανουαρίου του 2014.

Επίσης επήλθε συμφωνία και στον καθορισμό των επιπέδων των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως την 1η Οκτωβρίου του 2015. Εάν η συμφωνία εγκριθεί επισήμως στο Κογκρέσο, θα αποτρέψει την επανάληψη της παράλυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε τη συμβιβαστική συμφωνία, αποκαλώντας την ένα «καλό πρώτο βήμα» για να εξέλθει η επίσημη Ουάσιγκτον από τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις που ξεκίνησαν το 2011. «Η δικομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό σήμερα είναι ένα καλό πρώτο βήμα» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του.
«Θέλω να καλέσω τα μέλη του Κογκρέσου και από τις δύο πλευρές να κάνουν και το επόμενο βήμα και πραγματικά να περάσει ένας προϋπολογισμός στη βάση αυτής της συμφωνίας, ώστε να μπορώ να τον υπογράψω και να γίνει νόμος» συμπληρώνεται στη ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ελπίζει η συμφωνία, να σημάνει ότι «οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να αναμένουν και να υπομένουν μια εκ νέου παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στα επόμενα δύο χρόνια».