Πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ της Κομισιόν στη Google

Πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ της Κομισιόν στη Google
epa06052510 Pedestrian walk past by the Google office in St Pancras in London, Britain, 27 June 2017. The European Commission on 27 June 2017 would fine the Google with 2.4 billion euros for abusing its dominance as a search engine. The company has 90 days to stop its illegal activities or face fines. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αμερικανική πολυεθνική εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

Πρόστιμο ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλε στην Google η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στη διαδικτυακή αναζήτηση, μια απόφαση που πιθανόν να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και στις ήδη τεταμένες διατλαντικές σχέσεις.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα, Τρίτη, επταετή έρευνα γύρω από τον ανταγωνισμό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Google καταχράται την κυρίαρχη θέση της στη διαδικτυακή αναζήτηση, ώστε να «παρέχει ένα παράνομο πλεονέκτημα» στη δική της υπηρεσία αγορών.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η Google «αρνείται σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία στον ανταγωνισμό» και αφήνει τους καταναλωτές «χωρίς πραγματική επιλογή». «Η στρατηγική της Google για την υπηρεσία της σύγκρισης αγορών δεν αφορά μόνο στην προσέλκυση πελατών καθιστώντας τα προϊόντα της καλύτερα από εκείνα των αντιπάλων της. Αντ’ αυτού, η Google καταχράται την κυριαρχία της στην αγορά ως μηχανή αναζήτησης, προωθώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών στα αποτελέσματα αναζήτησης και υποβιβάζοντας τους ανταγωνιστές. Αυτό που έχει κάνει η Google είναι παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ», δήλωσε η ίδια.

Η εταιρεία θα έχει προθεσμία 90 ημερών για να σταματήσει την παράνομη συμπεριφορά της και «να απέχει από οποιοδήποτε μέτρο έχει το ίδιο ή ισοδύναμο αποτέλεσμα». «Η απόφαση υποχρεώνει την Google να συμμορφωθεί με την απλή αρχή της ίσης μεταχείρισης των ανταγωνιστικών υπηρεσιών σύγκρισης και της δικής της υπηρεσίας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι Financial Times, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της ΕΕ καλεί την Google να παύσει τις αντι-ανταγωνιστικές της πρακτικές, εντούτοις η διαπραγμάτευση των απαιτούμενων αλλαγών μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν η εταιρεία να χρεωθεί με περαιτέρω πρόστιμα για αδυναμία συμμόρφωσης στους κανονισμούς. Η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η πρώτη κατά την οποία μια σημαντική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού επιβάλει κυρώσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Google.

Από την πλευρά του, ο Κεντ Γουόλκερ, αντιπρόεδρος της Google και γενικός σύμβουλος στην εταιρεία δήλωσε: «Όταν κάνετε ηλεκτρονικές αγορές, θέλετε να βρείτε τα προϊόντα που αναζητάτε γρήγορα και εύκολα. Και οι διαφημιστές θέλουν να προωθήσουν τα ίδια προϊόντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Google εμφανίζει διαφημίσεις προϊόντων, συνδέοντας τους χρήστες με χιλιάδες διαφημιζόμενους, μεγάλους ή μικρούς, με τρόπους οι οποίοι είναι χρήσιμοι και για τις δύο πλευρές. Με όλο τον σεβασμό, διαφωνούμε με τα πορίσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Θα εξετάσουμε λεπτομερώς την απόφαση της Επιτροπής αλλά και το ενδεχόμενο προσφυγής και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις υποθέσεις μας».

Η επίσημη απάντηση της Google για την απόφαση της Κομισιόν

Ο τεχνολογικός κολοσσός επανήλθε μετά τη δήλωση του αντιπροέδρου της εταιρείας, δημοσιεύοντας μια ανακοίνωση – απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο: “Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το online shopping: η άλλη πλευρά της ιστορίας”.

Η εταιρεία αναφέρει αναλυτικά:

“Όταν κάνετε αγορές μέσω διαδικτύου, θέλετε να βρίσκετε τα προϊόντα που ψάχνετε γρήγορα και εύκολα. Και οι έμποροι θέλουν να προωθήσουν αυτά τα ίδια προϊόντα. Για αυτό το λόγο, το Google Search εμφανίζει διαφημίσεις αγορών,  συνδέοντας τους χρήστες μας με χιλιάδες διαφημιζόμενους, μεγάλους ή μικρούς, με τρόπους που να είναι χρήσιμοι για όλους.

Θεωρούμε πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ηλεκτρονικές αγορές υποτιμά την αξία αυτού του είδους των γρήγορων και εύκολων συνδέσεων. Ενώ μερικές ιστοσελίδες σύγκρισης αγορών θέλουν προφανώς από την Google να τις παρουσιάζει πιο εμφανώς, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι χρήστες συνήθως προτιμούν να χρησιμοποιούν συνδέσμους που τους κατευθύνουν απευθείας στα προϊόντα που θέλουν, και όχι σε ιστοσελίδες όπου θα πρέπει να επαναλάβουν τις αναζητήσεις τους.

Πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα αποτελέσματα αγορών που παρέχουμε είναι χρήσιμα και αποτελούν μια πολύ βελτιωμένη έκδοση των παλαιότερων διαφημίσεων που εμφανίζαμε μια δεκαετία πριν οι οποίες περιείχαν μόνο κείμενο. Το να εμφανίζουμε διαφημίσεις που περιέχουν εικόνες, αξιολογήσεις και τιμές ωφελεί εμάς, τους διαφημιζόμενους μας και πάνω απ’ όλα τους χρήστες μας. Και τις εμφανίζουμε μόνο όταν τα σχόλια σας  μας υποδεικνύουν  ότι είναι σχετικές. Χιλιάδες Ευρωπαίοι έμποροι χρησιμοποιούν αυτές τις διαφημίσεις για να ανταγωνιστούν με μεγαλύτερες εταιρείες όπως το Amazon και το eBay”.