Οι προβλέψεις του Νούριελ Ρουμπινί

Οι προβλέψεις του Νούριελ Ρουμπινί

Ο τυπικά απαισιόδοξος οικονομολόγος λέει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ιαπωνία έχουν βελτιωθεί.

του Στέφεν Γκάντελ

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος προέβλεψε την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς και την οικονομική κρίση, βλέπει τελευταία πιο αισιόδοξα τις οικονομικές προοπτικές. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο SALT των hedge funds στο Λας Βέγκας την Τετάρτη το πρωί, ο Ρουμπινί δήλωσε ότι πολλοί από τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία έχουν υποχωρήσει. Επίσης, βοηθά το γεγονός ότι οι επενδυτές των ΗΠΑ δεν φαίνεται πλέον να ανησυχούν για τα πολιτικά προβλήματα στο εξωτερικό.

Ο Ρουμπινί δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ φαίνονται πολύ ισχυρότερα από ότι πριν από ένα χρόνο. Είπε, επίσης, ότι τα «Abenomics» φαίνεται να λειτουργούν στην Ιαπωνία, και ο κίνδυνος μιας ύφεσης εκεί έχει υποχωρήσει. Όμως, η μεγαλύτερη βελτίωση λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ. Το έλλειμμα έχει συρρικνωθεί και στην Ουάσιγκτον έχουν κηρύξει ανακωχή.

Η συζήτηση -στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο πρώην κυβερνήτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Λόρενς Μέιερ Σιφτ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, και ο πολιτικός που προσλήφθηκε ως υπάλληλος στη Morgan Stanley, Χάρολντ Φορντ- στράφηκε στον αποπληθωρισμό. Ο Σιφτ δήλωσε ότι ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να είναι καλός για τις ΗΠΑ. Ο Ρουμπινί ισχυρίστηκε ότι αυτά είναι ανοησίες. Είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε κάνει καλή δουλειά που τερμάτισε την απειλή του αποπληθωρισμού ή της επιβράδυνσης.

Νωρίτερα μέσα στο 2014, αφότου η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 30% το 2013, ο Ρουμπινί είχε πει ότι οι επενδυτές δεν φαινόταν να έχουν πάρει μπροστά, και ανησυχούσαν ότι η οικονομία θα απογοήτευε. Ο Ρουμπινί φαίνεται να ανησυχεί λιγότερο γι ‘αυτό τώρα, ίσως επειδή η χρηματιστηριακή αγορά είναι ως επί το πλείστον σταθερή φέτος.

Αντ’ αυτού, ο Ρουμπινί υποστήριξε ότι οι μετοχές και οι λοιπές επενδύσεις είναι πιθανό να αυξηθούν για τα επόμενα χρόνια. Θεωρεί ότι η αγορά θα ωθηθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η οποία θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για μερικά χρόνια ακόμη. Μετά από αυτό, θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα, αλλά αυτό θα είναι σε μερικά χρόνια από τώρα. «Δεν είμαστε σε μια φούσκα ακόμα», δήλωσε ο Ρουμπινί.

Το πρωταρχικό μέλημα του Ρουμπινί για το 2014; Η Κίνα. Ο Ρουμπινί παρακολουθεί τις κινεζικές τράπεζες εδώ και ένα διάστημα, και βλέπει πολλές ομοιότητες στον τομέα των δανείων εκεί με ότι συνέβαινε στις ΗΠΑ πριν από την οικονομική κρίση. Είπε ότι ο κίνδυνος να συμβαίνει κάτι παρόμοιο στην Κίνα αυξάνεται, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο άσχημο όσο αυτό που είδαμε στις ΗΠΑ. «Θα είναι μια δύσκολη προσγείωση», είπε. «Και η αγορά δεν φαίνεται να το συνεκτιμά αυτό».

Ο Ρουμπινί, όπως και πολλοί άλλοι οικονομολόγοι, ανησυχεί επίσης για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ανισοκατανομής των εισοδημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε ότι τα χρήματα συγκεντρώνονται από εκείνους που τα ξοδεύουν, σε εκείνους που τα αποταμιεύουν. Αυτό επιβραδύνει την κυκλοφορία του χρήματος στην οικονομία και προκαλεί ανάσχεση των επενδύσεων. Για παράδειγμα, ο Ρουμπινί είπε πως αν οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να δαπανήσουν, οι εταιρείες θα είναι λιγότερο πρόθυμες να δαπανήσουν τα τρισεκατομμύρια που έχουν αποταμιεύσει για την επέκταση των επιχειρήσεών τους.

Ίσως να μην αποκαλείται «Δρ. Ανάπτυξη» για πολύ καιρό ακόμα.

Διαβάστε ακόμη:

Στρος-Καν: «Επιβάλαμε μια ανυπόφορη πολιτική στην Ελλάδα»

Π.Σπίγκελ: Οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα απ’το ευρώ

Πώς η Μέρκελ δέχτηκε το «ότι χρειαστεί» του Ντράγκι για το ευρώ