Reuters: Η ιταλική κρίση «παγώνει» τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι

Reuters: Η ιταλική κρίση «παγώνει» τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της Ρώμης, πάει πίσω την έκδοση νέου ομολόγου.

Την παράταση κατά μερικούς μήνες των σχεδίων έκδοσης ενός νέου ομολόγου, έπειτα από την κρίση στην Ιταλία, φέρεται να έχει αποφασίσει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ότι η αντίδραση των αγορών στην πολιτική αστάθεια της Ιταλίας διαμόρφωσαν ένα αρνητικό κλίμα το οποίο θα κόστιζε στη χώρα πολύ μεγαλύτερα επιτόκια από αυτά που είχε υπολογίσει πριν τις πρόσφατες εξελίξεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση επιδίωκε να επιστρέψει στις αγορές μέσω, πιθανότητα, ενός δεκαετούς ομολόγου φέτος το καλοκαίρι, ούτως ώστε να δοκιμάσει τις αντοχές της λίγο πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο. Όμως, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters, είπαν ότι η κίνηση αυτή αναβλήθηκε για το φθινόπωρο, υπό την ελπίδα να υπάρξουν και εξελίξεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους.

«Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν την λήξη του προγράμματος διάσωσης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή δεν πρόκειται να συμβεί» ξεκαθάρισε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές δύο φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με ένα επταετές ομόλογο το Φεβρουάριο και ένα πενταετές τον Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν αρνητικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να εκτινάσσεται κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,5%. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το Φεβρουάριο σημείωσε άνοδο 58 μονάδων βάσης στο 4,24%.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει 15 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους ως το τέλος του 2019. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες ως το 2020 μπορούν να καλυφθούν εύκολα χωρίς την έκδοση ομολόγου, κυρίως λόγω του μεγάλου μαξιλαριού ρευστότητας.

«Έχοντας ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε να κάνουμε την επόμενη μας κίνηση και μετά το τέλος του προγράμματος» σημείωσε ένας αξιωματούχος. «Επιπλέον, θα υπάρξει και η απόφαση για την ελάφρυνση χρέους» πρόσθεσε ο ίδιος.