Ρίχνει τον πήχη της παγκόσμιας ανάπτυξης το ΔΝΤ

Ρίχνει τον πήχη της παγκόσμιας ανάπτυξης το ΔΝΤ
epa04824585 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo and name of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO *** Local Caption *** 51301299 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ταμείο προστίθεται στους διεθνείς οργανισμούς που βλέπουν τους κινδύνους να αυξάνονται σε πολλά επίπεδα.

 

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει εξασθενήσει, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2018 εκτιμάται από το ΔΝΤ στο 3,7%, όπως και στις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου, παρά τις ασθενέστερες επιδόσεις ορισμένων οικονομιών, κυρίως της Ευρώπης και της Ασίας. Ο ρυθμός αυτός προβλέπεται, ωστόσο, να επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2019, πριν αυξηθεί ελαφρά στο 3,6% το 2020 – χαμηλότερος κατά 0,2 και 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των αναπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να εξασθενήσει περισσότερο και συγκεκριμένα από 2,3% το 2018 στο 2% φέτος και το 1,7% το 2020. Για την οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται υποχώρηση της ανάπτυξης στο 1,6% φέτος από 1,8% το 2018, ενώ για το 2020 προβλέπεται μικρή αύξηση στο 1,7%. Η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2019, με την ανάπτυξή της να περιορίζεται στο 1,3% από 1,5% το 2018, πριν ενισχυθεί στο 1,6% το 2019. Ακόμη μεγαλύτερη εκτιμάται η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, με τον ρυθμό ανάπτυξης να περιορίζεται από 2,9% το 2018 στο 2,5% φέτος και στο 1,8% το 2020. Για την κινεζική οικονομία, το Ταμείο προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης από 6,6% το 2018 στο 6,2% φέτος και το 2020.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020 είχε αναθεωρηθεί πτωτικά ήδη με τις προηγούμενες προβλέψεις, εν μέρει λόγω των αρνητικών συνεπειών από τις αυξήσεις των δασμών στις ΗΠΑ και την Κίνα το 2018. Η περαιτέρω πτωτική αναθεώρηση μετά τον Οκτώβριο αντανακλά εν μέρει τη μεταφορά της επίπτωσης από τη χαμηλότερη ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αλλά και την εξασθένιση του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς και τη συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας που προβλέπεται τώρα ότι θα είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι καθοδικοί, σύμφωνα με το Ταμείο. «Μία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, πέραν αυτών που έχουν ήδη ληφθεί υπόψη για την πρόβλεψη, παραμένει βασική πηγή κινδύνου για τις προοπτικές. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν ήδη γίνει πιο σφιχτές από το φθινόπωρο. Μία σειρά εναυσμάτων, εκτός από την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος όσον αφορά τους κινδύνους, με δυσμενείς συνέπειες για την ανάπτυξη, δεδομένων μάλιστα των υψηλών επιπέδων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους», σημειώνει η έκθεση. Στα εναύσματα αυτά περιλαμβάνονται μία αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και μία μεγαλύτερη της προβλεπόμενης επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Η βασική κοινή προτεραιότητα πολιτικής, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι η ταχεία και με συνεργασία των χωρών αντιμετώπιση των διαφωνιών για το εμπόριο και της αβεβαιότητας που προκύπτει από αυτές για την πολιτική, αντί της περαιτέρω επιβολής επιζήμιων εμποδίων και αποσταθεροποίησης της ήδη επιβραδυνόμενης παγκόσμιας οικονομίας. Για όλες τις χώρες θεωρείται αναγκαία η λήψη μέτρων για την ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης, της δίκαιης ανάπτυξης και των δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών «μαξιλαριών» τους σε ένα περιβάλλον υψηλών επιπέδων χρέους και πιο σφιχτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Οργή Σαλβίνι για τις προβλέψεις για την Ιταλία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιόρισε την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας για το 2019 από το 1% του ΑΕΠ στο 0,6%. Η πρόβλεψη του 1% είχε γίνει πριν από ένα τρίμηνο και το ΔΝΤ δεν αποκλείει, σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών δεδομένων, να προχωρήσει σε νέα, αρνητικότερη πρόβλεψη.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κύριος κίνδυνος εντοπίζεται στην αύξηση του σπρεντ που σημειώθηκε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, και στην σχετική χρηματοοικονομική αστάθεια.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι απάντησε άμεσα ότι «στην πραγματικότητα είναι το ΔΝΤ το οποίο αποτελεί μια απειλή για την διεθνή οικονομία, με μια ιστορία οικονομικών συνταγών που επιστεγάζονται από λανθασμένες προβλέψεις, λίγες επιτυχίες και πολλές καταστροφές».